»

MSI ne bo izdeloval samo matičnih plošč!

DigiTimes - MSI vsak malce bolj razgledan uporabnik pozna po odličnih overclockerskih matičnih ploščah in grafičnih karticah, na katere je ponosen sleherni lastnik. Kljub temu, da si je s temi izdelki podjetje ustvarilo dober slives in dober vir dohodka, pa so se vodilni v podjetju odločili, da bodo svojo ponudbo razširili še na pogone CD-ROM/CD-RW in zaslone LCD. Za tako odločitev obstaja seveda več dejavnikov. Za proizvodnjo optičnih enot se je podjetje najverjetneje odločilo po zgledu ASUS-a, ki zna poleg matičnih plošč izdelovati tudi zelo dobre CD-ROM/RW pogone, za monitorje LCD pa nemara zaradi napovedanih dvigov cen zaslonov LCD. Več tukaj.

0 komentarjev

Viine plošče bo izdeloval Soltek

X-Bit Labs - Že ob sami Viini najavi, da želi izdelovati tudi matične plošče, je marsikdo pomislil, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo, saj VIA nima in nikoli ni imela posebnih proizvodnih prostorov za izdelovanje plošč. Bolj verjetna rešitev je bila, da bi VIA prepustila proizvajanje matičnih plošč s svojim logotipom drugim proizvajalcem. Vendar katerim? Po zadnjih informacijah bo proizvajalec Soltek, ki se je v preteklosti že izkazal s svojimi rešitvami za AMD-jeve procesorje. Soltek trenutno proizvaja dve matični plošči za Vio - VIA P4X266 PR22-R, ki je v bistvu Soltek SL 85DRV+ in VIA P4X266 PR22-S, ki je v originalu Soltek SL-85DRV.
Soltek pa gotovo ne bo ostal edini Viin partner, saj so v igri najverjetneje še številni drugi proizvajalci. Po zadnjih podatkih je pogodbo podpisal celo EpoX, ki ga imajo številni overclockerji v lepem spominu. Kdo bo naslednji?

0 komentarjev

ECS se pritožuje nad prodajo P4X266 plošč

X-Bit Labs - Mislim, da vsi poznate situacijo glede P4X266 plošč, ki je bila že toliko premleta, da ne vidim potrebe, da bi jo še enkrat povzemal. Intelovi ukrepi proti Vii so vsekakor pustili posledice na sami prodaji, nekaj pa je prispevala tudi prodajna taktika številnih proizvajalcev. ECS se je pred kratkim pritoževal, da enostavno ni zadovoljen s prodajo svojih P4X266 plošč, saj je od približno 600.000 naborov, kolikor jih je naročil prodal le 200.000 plošč s temi nabori. Na ECS-sovo poslovanje je gotovo vplival Intel, saj je podjetje pred kratkim tožil, veliko pa je opravil tudi s pritiskom na proizvajalce. Vendar Intel gotovo ni bil glavni vzrok za slabo prodajo, saj ne smemo iti mimo dejstva, da je ECS veliko stavil na plošče, ki podpirajo SDRAM in ne DDR SDRAM (P4X266 zmore poskrbeti tako za prvega, kot tudi drugega). Za SDRAM pa gotovo že veste, da se v navezi s Pentium4 ne obnese ravno najbolje. ECS je uvidel svojo zmoto šele pred kratkim in se raje osredotočil na proizvodnjo DDR...

0 komentarjev

ALijevega P4 nabora ne bo še tako kmalu

X-Bit Labs - ALi (Acer Labs) nam je že večkrat poročal, kako se bodo podali na osvajalne P4 tržišča s svojim najnovejšim naborom, vendar iz te moke do sedaj še ni bilo kruha. Marsikdo je počasi začel dvomiti v ALi-jevo resnost, zato je ALi poslal uradno izjavo, da se jim s predstavitvijo svojega P4 nabora ne mudi preveč, ker imajo trenutno še vedno veliko dela s proizvajanjem naborov za enote CD-RW, optične čitalce, ..., naborom Aladdin TNT2 in rešitev za prenose računalnike. Če bodo ALi-jevci toliko časa zavlačevali, potem se lahko izkaže, da je bil celoten trud na njihovem P4 naboru zaman, saj je konkurenca že zdavnaj ponudila rešitve, ki močno izstopajo iz povprečja (VIA P4X266, SIS645 in i850).

0 komentarjev

Na zahodu nič novega, na vzhodu nič dobrega

X-Bit Labs - Na področju procesorskih naborov se zadnje čase ne dogaja veliko. Sicer je res, da sta SIS in VIA predstavila nove nabore in da AMD ne bo več izdeloval svojega slavnega AMD760, vendar je to tudi vse. Prav tako se ni nič spremenilo pri še vedno trajajočem sporu okrog nesrečnega Viinega nabora P4X266, ki ravno zaradi zapletov okrog Intelovga Petnium4 patenta ne zaživi med proizvajalci matičnih plošč. Slednji se namreč bojijo, da bo tožba doletela tudi njih in to kar upravičeno, saj je Intel že tožil največjega proizvajalca matičnih plošč ECS, ki je prav tako uporabljal Viin sporni izdelek. Vendar pa se nekateri proizvajalci ne dajo, saj jim nabor diši zaradi dobrih zmogljivosti in zelo privlačne cene, ki je za 10 $ nižja od Intelovih izdelkov. Številni so se zato odločili, da podprejo ta nabor na precej zvit način - izdelovali bodo "noname" plošče. Take strategije so se lotili pri Solteku, zelo verjetno pa je tudi, da se bodo podobne taktike lotili tudi drugi, ki hočejo na svojih...

0 komentarjev

VIA ogroža

VR - Zone - Kot sem že povedal v eni prejšnjih novic, namerava VIA v naslednjem letu mesečno izvoziti miljon matičnih plošč. Na VR-Zone pa sem zasledil novico, ki pravi, da je zaradi te izjave veliko podjetij začelo VIO jemati kot potencialnega rivala. Nekatera podjetja so že sporočila, da ne bodo izključili možnosti, da bi uporabljali čipovij drugih podjetij, kot je, na primer, SiS. Izdelovalci matičnih plošč so nakazali na to, da bo VIA s svojimi načrti spremenila odnose z ostalimi izdelovalci plošč iz sodelovanja v rivalstvo v bližnji prihodnosti. Do takrat bo morala VIA izdelati izdelke, ki jih bo lahko sama "komercializirala". Viri pravijo, da VIi še vedno ni uspelo oskrbeti svojih OEM partnerjev s komercializiranimi primerki. Trenutni VIini načrti so torej nesmiselni.

0 komentarjev

VIA bo izdelovala matične plošče

The inquirer - Po tem, ko so se nekatera podjetja raje odrekla sicer obetavnemu a precej spornemu P4 naboru P4X266, so se vodilni pri Vii odločili, da bodo poleg procesorjev, procesorskih naborov in grafičnih čipov odslej izdelovali tudi matične plošče. Spisek teh plošč je bil objavljen na Viini strani, vendar pa ga je VIA umaknila. No, še dobro, da imamo The Inquirer, ki je naredil kopijo. Skratka, s ploščami, ki temeljijo na VIA P4X266 namerava VIA ponuditi rešitve, ki so primerne tako za zahtevnejše uporabnike, kot tudi delovne postaje in strežnike.

0 komentarjev

ALi-jev P4 nabor kmalu

The inquirer - VIA je s svojim P4X266 naredila kar veliko prahu, SIS pa ima svoj P4 nabor že skoraj pripravljen, saj lahko njegove zmogljivosti občudujemo na Anandtechu, kjer so v roke dobili inženirski primerek. Čakamo samo še Acer Labs oz. ALi, ki bo po podatkih na The Inquirerju začel pošiljati primerke svojega P4 nabora nekje proti koncu tega meseca. Za prodajo se jim gotovo ni treba bati, saj so že sklenili pogodbe z znanimi podjetji, kot so Asustek, Elitegroup in Wistron. Prav tako pa se jim ni treba bati Intela, saj je Acer zakupil uradno Intelovo licenco. Intel, SIS, Acer, VIA - jesen bo še kako zanimiva, vsaj kar se procesorskih naborov tiče .

0 komentarjev

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji

Saga o VIA P4X266 se bliža koncu

X-Bit Labs - Čeprav so zadnja poročanja o VIA P4X266 in o njegovih težavah zaradi neuradne licence povzročile kar nekaj prepiha, pa je marsikateri veliki proizvajalec matičnih plošč ostal hladen. Problem ni v tem, ker vi bil nabor P4X266 slab, ampak Intel sam. Intel je velikim proizvajalcem matičnih plošč, ki si veliko obetajo od prodaje P4 plošč, zapovedal, da jih bo nehal podpirati, če podprejo P4X266 nabor. Seveda se je velika večina raje odločila za prijaznejše odnose z Intelom in se raje odpovedala P4X266. Če so veliki odpovedali poslušnost, potem se bo gotovo dalo prepričati male ali srednje velike proizvajalce. Le-ti se raje zanimajo za zaslužek, kot za dobre stike. VIA je šla še korak dalje in malim ter srednje velikim proizvajalcem povedala, da bo prevzela vsako odgovornost, če bodo slučajno imeli probleme z naborom P4X266. Seveda pa je marsikaj odvisno tudi od Viine iznajdljivosti. Nekje sem bral, da ima S3 uradno licenco, medtem ko je VIA nima. Kljub vsem prepričevanjem, da je S3 del...

0 komentarjev