»

Srebrna matična plošča

Frosty Tech - Kar takoj moram priznati, da so se proizvajalci matičnih plošč zadnje čase malce umirili in na srečo ni opaziti, da bi kakšen proizvajalec spet nameraval poslati na trg kakšen patetičen in grd primerek, na katerem so narisani beli smeški. Poleg tega pa kar nekaj časa nisem opazil kakšnih matičnih plošč, ki bi izstopale po barvi tiskanega vezja - vendar bo sedaj drugače, saj je podjetje Albatron Technology naznanilo nove matične plošče srebrne barve, ki bodo najverjetneje kar pošteno razveselile moderje. Bojda, da je plošča srebrne barve zato, ker je njena vrhnja plast prekrita s tanko plastjo srebra. Več o tem izdelku tukaj.

2 komentarja

Intel se z i845D pripravlja na ofenzivo

X-Bit Labs - Gotovo ni skrivnost, da so prvi primerki že dolgo napovedovanega Intelovega nabora i845D (DDR podpora) že v laboratorijih proizvajalcev matičnih plošč. Slednji se zadnje čase trudijo, da bodo na podlagi tega primerka izdelali kar najboljše plošče za zahteven trg, na katerem se zadnje čase kar tare različnih matičnih plošč, ki so zgrajene na podlagi konkurenčnih naborov. Bojda je Intelov nabor že v masovni proizvodnji in samo še čaka na januar, ko se uradno začne ofenziva na "DDR Pntium4" tržišče. Do januarja pa lahko proizvajalci v miru napovejo, kakšne matične plošče bomo videli na tržišču.
Eden izmed prvih napovedovalcev je ECS, ki je napovedal ploščo P4IBMD. Plošče sledi novim trendom, zato vanjo ne bomo mogli vtakniti 423 pinskih Pentiumov4, ampak samo 478 pinske primerke. Izdelek bo vseboval 2 DIMM reže, ki bosta poskrbeli za PC1600/PC2100 DDR SDRAM, AGP reža bo skrbela za grafične kartice, za dodatne kartice pa bodo poskrbeli 3 PCI in 1 CNR slot. ECS bo kupcem privoščil še...

0 komentarjev

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev

Pomanjkanje P4 procesorjev

The inquirer - Čeprav P4 procesorji v prenekaterem pogledu zaostajajo za konkurenco (AMD), so na potrošnike naredili izjemen vtis. To smo lahko opazili v izjemno veliki prodaji matičnih plošč, zadnje čase pa se popularnost odraža tudi v velikem pomanjkanju najnovejših 478 pinskih primerkov in celo 423 pinskih procesorjev, ki so tik pred umikom iz prodaje. Vzroki za pomanjkanje uradno še niso znani. Nekateri sicer namigujejo, da je pomanjkanje procesorjev posledica nizke cene, vendar sam ne verjamem tem trditvam, saj ima Intel težave tudi z zagotavljanjem zadostne količine naborov i845. Izgleda, da vse kaže na to, da ima Intel resne proizvodne težave.
Medtem, ko si Intel beli glavo s tem, kako bo ustregel vedno večjemu povpraševanju po procesorjih P4, pa AMD počasi izgublja bitko, saj je njihova prodaja slabša. Kakorkoli že, Intelovi problemi pomenijo za AMD novo priložnost, da spet malce poživijo svojo že rahlo uspavano prodajo. ...

0 komentarjev

VIA predstavila P4X266

več strani - Kar težko je verjeti, da lahko tako nepomemben čip povzroči toliko nevšečnosti (predvsem Intelu ). Kljub vsem opozorilom Intela, je VIA pričela z masovno proizvodnjo tega tako spornega chipseta. Specifikacij ne bom ponovno razlagal, ker sem jih omenil že tolikokrat, da bi jih morali vedeti že skoraj na pamet. Morda lahko omenim, da je chipset zasnovan za oba tipa Pentium4 procesorjev - 423 pinske in 478 pinske primerke. Testov tega nabora je malo morje, katere pa boste prebrali, pa je odvisno od vas:

5 komentarjev

ABITovi načrti

X-Bit Labs - ABIT je po pravi poplavi novih matičnih plošč zadnje čase kar nenavadno tiho. Ne pojavljajo se nove informacije o njihovih matičnih ploščah, znano je le, da imajo določene težave z implementacijo DDR pomnilnika. Glede na to, da je ABIT vedno bil znan po tem, da je raje zamudil z izdajo, kot izdal nepopolne matične plošče, je to povsem razumljivo. Kakorkoli, tu je nekaj uradnih najav iz njihovih načrtov:
  • ABIT ST6 - i815EP
  • ABIT KG7 - AMD760, DDR
  • ABIT KR7 - VIA KT266, DDR
  • ABIT NV22 - Nvidia Crush 12, DDR
Poleg teh plošč, ki so uradno v ABITovih načrtih, se nekaj govori tudi o plošči z imenom TH7, ki bi naj bila prva ABITova plošča za Intelove Pentium4 procesorje.

1 komentar