»

Izšel je novi Ubuntu 23.10

Slo-Tech - Po načrtih je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu 23.10, ki se imenuje Mantic Minotaur. Gre za običajno verzijo, ki bo podprta standardnih devet mesecev. Naslednja verzija prihodnjega aprila (Ubuntu 24.04) pa bo ponovno LTS (long term support), za katero bodo popravki na voljo 10 let. Ubuntu 23.10 je torej namenjen uporabnikom, ki pogosteje nadgrajujejo verzije.

Prvi novosti v Ubuntuju 23.10 opazimo že v namestitvenem programu, ki nudi dve možnosti: privzeto (default), ki je v resnici zelo oskubljena inačica (nekdaj je bila poimenovana minimalna), ter polno (full), ki vsebuje vso potrebno programsko opremo od pisarniške programske opreme do iger. Druga pomembna sprememba je možnost uporabe ZFS kot primarnega datotečnega sistema. Uporaba TPM (Trusted Platform Module) za šifriranje celotnega diska pa je še v preizkusni fazi.

V operacijskem sistemu je takisto nemalo sprememb. Vizualno bomo najprej opazili tiste, ki so posledica nadgradnje grafičnega...

53 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.10

Slo-Tech - Po urniku je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Glede na datum izida se imenuje Ubuntu 21.10 (Impish Indri). Gre za klasično verzijo, ki bo podprta devet mesecev (do julija prihodnje leto). Poganja jo jedro 5.13, ki med drugim podpira čipe Apple M1. Novo verzijo lahko snamemo z interneta ali pa počakamo, da nam obstoječa namestitev Ubuntuja ponudi nadgradnjo (na verzijah LTS je to treba posebej zahtevati).

Grafično okolje je novi GNOME 40, ki ob zagonu ne prikaže praznega namizja, temveč Activities. Vrstica s priljubljenimi je sedaj na dnu zaslona, podobno kot pri macih, medtem ko se zaganjalnik aplikacij prikaže z leve. Firefox je odslej verzija Snap. Druga nova programska oprema obsega še PHP 8.0, prevajalnik GCC 11 (s podporo za procesorje AMD Zen 3), Mesa 21.2 (s podporo za OpenGL in Vulkan) itd. Uporabniki aplikacij za Windows bodo veseli podpore za Windows Subsystem for Linux, tako da bo Ubuntu brez težav tekel pod Windows v emulaciji.

...

73 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.04

Slo-Tech - Kot po koledarju je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki kronološko nosi oznako 21.04 (Hirsute Hippo) in je že na voljo za prenos. Uporablja jedro 5.11. V novi verziji velikih sprememb in novosti ni, prav tako ne bo podprta dlje časa (ni LTS), temveč le do konca januarja prihodnje leto.

Glavna sprememba je, da je grafični strežnik Xorg zamenjal novi Wayland. Programi, napisani z Electronom in Flutterjem, bodo prednosti Waylanda avtomatično izkoriščali. Čeprav je v Ubuntuju običajno najnovejši GNOME, to pot v njem ne bomo našli GNOME 40, ker je tako drugačen, da bodo potrebovali več časa za popolno prilagoditev v Ubuntu. Prav tako GTK3 še vedno ostaja namesto GTK4.

Mapa home bo odslej resnično zasebna, saj je bilo v prejšnjih verzijah vseeno še možno brskati po mapah ostalih uporabnikov. Druga pomembna novost je integracija nativnega Active Directoryja, ki omogoča administratorjem oddaljeno skupinsko konfiguriranje. Poleg navedenih je še precej...

7 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.10

Slo-Tech - Pol leta je okoli, kar pomeni, da je čas za novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Canonical je izdal Ubuntu 19.10, ki nosi kodno ime Eoan Ermine (vzhodna podlasica). V angleščini sta besedi tako neobičajni, da tudi rojeni govorci poškilijo v slovar, kar je že običajno. Izvršni direktor Canonicala Mark Shuttleworth ob tem poudarja, da čeprav Linux morda na osebnih računalnikih ne bo nikoli tako popularen kakor Windows, Ubuntu čaka svetla prihodnost. Naslednja verzija (20.04) bo LTS (long-term support).

Nova verzija distribucije prinaša precej novosti, med katerimi velja omeniti zelo hitro zaganjanje sistema z LZ4, podporo datotečnemu sistemu ZFS, grafični vmesnik GNOME 3.34 in številne druge. Tako je, GNOME je sedaj privzet grafični vmesnik, stari datotečni sistem ZFS pa je davnega leta 2001 razvil Sun, in ima številne prednosti (razteza se lahko prek več pogonov, podpira copy on write, dela snapshote itd.). Nadgradnja je mogoče z Ubuntu 19.04, medtem ko starejše verzije (zlasti 18.04 LTS je pogosta) neposredne nadgradnje ne omogočajo. Možna je stopenjska, priporočljivo pa je počakati na 20.04 LTS.

Ubuntu obstaja v več okusih: Ubuntu MATE, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio in Xubuntu, ki bodo...

8 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.04

Slo-Tech - Kot vsakega aprila je tudi to pot izšla nova različica priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu. Verzija 19.04 nosi razvijalsko ime Disco Dingo in bo podprta naslednjih devet mesecev. Kdor želi daljšo podporo, bo moral do prihodnjega aprila vztrajati na 18.04 LTS. Prinaša pa 19.04 precej pomembnih izboljšav za uporabo na domačih računalnikih, ki so v veliki meri posledica GNOME 3.32. Ta prinaša višje frekvence osveževanje slike, manjše obremenitve procesorja in grafičnega procesorja, hitrejše nalaganje ikon itd. V X-org in Wayland je na voljo necelo povečevanje (fractional scaling) na HiDPI. Novi gonilniki za Nvidiine kartice, ki so končno vgrajeni v distribucijo (ob namestitvi se prenesejo z interneta), pa prinašajo precej več zmogljivosti.

Za uporabnike na...

37 komentarjev

Novi Ubuntu 18.10 je tu

Slo-Tech - Prispela je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Času skladno poimenovana verzija 18.10 ima kodno ime Cosmic Cuttlefish (kozmična sipa) in je na voljo na običajnem mestu. Hkrati so tu tudi vse izpeljanke: Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie, Xubuntu in Kubuntu. Nova verzija ima običajno podporo, torej le do prihodnjega julija, medtem ko bo dosedanja 18.04 LTS aktivno vzdrževana do leta 2023.

Zanimivo je, da 32-bitna verzija osnovnega Ubuntuja sicer obstaja tudi za 18.10, a nadgradnja na njo ne bo mogoča (medtem ko 32-bitni Ubuntu Mate, Kubuntu ali Ubuntu Budgie sploh ne obstajajo). Razlog je preprost: 32-bitne verzije se počasi poslavljajo, zato nima smisla nadgrajevati prejšnje LTS-verzije na novejšo, ki bo podprta manj...

81 komentarjev

Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še...

152 komentarjev

Prispel je Ubuntu 17.10

Slo-Tech - Sredina oktobra je vsako let čas za izid nove verzije najbolj priljubljene distribucije Linuxa in tudi letos imamo pred seboj Ubuntu 17.10, ki je izšel pred nekaj urami. To je bila izmed teže pričakovanih verzij, saj prinaša odmik od grafičnega vmesnika Unity, ki se je poslovil, privzeto h GNOME. Artful Aardvark (zvita podzemska svinjka), kakor se nova verzija neuradno imenuje, je že na voljo za prenos, a za namizne računalnike le v 64-bitni inačici, kar je tudi prvič. Za strežnike 32-bitna verzija še obstaja.

Canonicalov izvršni direktor Mark Shuttlewort je ob izidu nove verzije povedal, da je Ubuntu 17.10 prelomnica na poti k razvijalcem prek oblačnih storitev in interneta stvari (IoT). Ubuntu 17.10 služi tudi kot napoved novosti za naslednjo verzijo LTS,...

21 komentarjev

Linuxova dolgoročna jedra odslej s šestletno podporo

Phoronix - Običajne verzije Linuxova jedra so podprte še po izidu naslednje verzije (N+1), potem pa podpora in s tem varnostni popravki presahne. Za sisteme, kjer je to nesprejemljivo in jih ni mogoče dovolj pogosto nadgrajevati (nove verzije izhajajo na približno 70 dni), se zato uporabljajo verzije LTS (long-term support), v kateri se aktualna veja jedra krpa še dve leti. Toda tudi to je počasi premalo, saj Linux uporabljajo številne pametne naprave, ki se uporabljajo še dosti dlje. Zaradi tega bodo odslej verzije LTS podprte celih šest let!

Tak primer so pametni telefoni z Androidom, ki globoko pod pokrovom temelji na Linuxovem jedru. Tako velika večina pametnih telefonov v resnici teče na jedrih, ki še dolgo niso več podprta,...

18 komentarjev

V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04

Beta News - Danes je izšla nova verzija najpopularnejša Linuxove distribucije Ubuntu 17.04, a že dolgo časa nad njo ni bilo tako malo navdušenja kot to pot. K temu je pripomoglo več dejavnikov - od pretresov v Canonicalu do grafičnega vmesnika.

Ubuntu 17.04 s kodnim imenom Zesty Zapus ima kot privzeto grafično okolje Unity, ki ga čaka črna prihodnost. Canonical je namreč minuli teden sporočil, da so nad Unityjem obupali. Že od Ubuntuja 18.04, ki bo med drugim spet dlje podprta verzija (LTS), bo privzeto okolje spet GNOME. To pomeni tudi, da ne bo nič od smelih načrtov o konvergenci tablic, telefonov in prenosnikov. Hkrati so odpustili polovico ekipe, ki je delala na Unityju.

Poslavlja se tudi dosedanja izvršna direktorica Canonicala Jane Silber, ki bo ostala članica...

58 komentarjev

Ubuntu 14.10: na zahodu bolj malo novega

Slo-Tech - Kot po urniku je pol leta po izidu zadnje verzije izšel novi Ubuntu 14.10, ki nosi ime Utopic Unicorn. Kdor bo pogledal od daleč, bo razočaran, saj se vse novosti, izboljšave in popravki skrivajo pod pokrovom, precej pa jih v beta fazi čaka na naslednjo inačico. Navidez torej ni novega nič, celó ozadje na namizju je ostalo enako.

Linuxovo jedro je po novem 3.16, vključene so tudi sveže verzije ostale programske opreme, na primer LibreOffice 4.3.2, Firefox 33, Thunderbird 31.2. Privzeto namizje je Unity 7.3, uporabiti pa je mogoče tudi Gnome, Xfce in LXDE. Upstart še vedno zaganja Ubuntu, a ga je mogoče zamenjati s systemd. Kdor želi KDE Plasma 4, ima na voljo Kubuntu 14.10 (Plasma 5 preprosto še ni nared). Mir je še globoko v izdelavi...

69 komentarjev

Izšel Ubuntu Linux 14.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija popularne Linuxove distribucije Ubuntu 14.04, ki ima oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da da gre za verzijo z daljšo petletno podporo, ki izidejo vsake dve leti. Imenuje se Trusty Tahr oziroma zvesti tar v slovenščini. Čeprav je končni cilj Canonicala izdelati eno verzijo, ki jo bo mogoče namestiti na vse naprave od namiznih računalnikov do tablic, prehod še ni končan, zato je verzija za mobilne naprave za zdaj še ločena. Bo pa Ubuntu 14.04 prva verzija, ki bo tekla na Ubuntujevih tablicah. Namestiti jo je mogoče na Nexus 10, Nexus 7 (2013) in Nexus 4.

Ubuntu 14.04 LTS ne prinaša prav veliko izboljšav, novosti ali...

57 komentarjev

Ubuntu po novem Pay what you want

Canonical priporoča nakup za vsaj 16 dolarjev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ubuntu zadnje čase pospešeno išče možnosti za služenje - cekin za cekinom. Aprilski 12.04 LTS je tako iz privzete inštalacije odstranil Banshee zavoljo nesporazuma o tem, kdo bo letno pobral tri dolarske tisočake provizij iz integrirane Amazonove glasbene trgovine (nadomestil ga je primerno skonfiguriran Rhythmbox).

Konec meseca prihajajoči 12.10 bo v Unity-jevem zaganjalniku vključeval posebno lečo, ki bo med zaganjanjem...

73 komentarjev

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

Ubuntu podobo na ogled postavi

Ambience Light

Ars Technica - V Canonicalu so se odločili, da je čas za grafično prevetritev svoje distribucije Linuxa. Prve slike so na splet pricurljale že konec februarja, konec preteklega tedna pa so uradno napovedali prenovo. Z verzijo 10.04 se poslavlja uveljavljena tema Human; nadomešča jo nov stil z imenom Light. Razvijalci so bili z dizajnerskimi dokumenti sila skopi, a odgovore na vsa vprašanja nudi Ubuntu 10.04 alfa, ki jo je že moč dobiti.

Nova tema je na voljo v dveh okusih. Privzeta inačica ima temnejše menije in panele ter se imenuje Ambience. Alternativna verzija ima nekoliko lahkotnejše barve in se imenuje Radiance. Obe uporabljata pogon Murrine, čeprav ne uporabljate steklastega izgleda v veliki meri. Programi, kot so OpenOffice, Firefox itn.,...

37 komentarjev