»

Za pogumne

ProCooling - Merjenje temperature pri AMDjevih procesorjih je lahko včasih precej težavno, saj nimajo vgrajenega toplotnega tipala v samem jedru (Athloni 4 ga bodo imeli...). Pri večini novejših matičnih plošč se tipalo nahaja na dnu procesorskega podnožja, toda te temperature so po pravici povedano precej nenatančne. En način je nakup zunanje merilne enote (kakšen DigiDoc pride na misel), druga pa je za tiste bolj pogumne in spretne, saj vključuje rezkanje in modificiranje matične plošče. So pa zato tudi rezultati toliko bolj natančni. Priporočam, da si ogledate članek na ProCoolingu. Mene zmrazi že samo ob pomisli na kaj takega .

5 komentarjev

Mini Copper orb

hardCOREware - Ja, Thermaltake ni izdal le mini verzije Super orba, temveč tudi mini verzijo Copper orba. Tudi ta je, enako kot večji mini bratec, ožji od svojega izvirnikia Chrome orba. Namenjen je AMDjevim procesorjem do frekvence 1.5 GHz. Izboljšali so pritrdilni mehanizem, tako da je namestitev s pomočjo ploščatega izvijača otročje lahka. Hladilnik je zgrajen iz dveh delov. Prvi je bakren in je na nek način izmenjevalna površina med procesorjem in aluminijem. Razlog za uporabo bakra je boljša notranja toplotna prevodnost ter boljše prehajanje toplote iz procesorja na baker kot na aluminij. Del bakra, ki se vidi, če odstranite ventilator, je podoben Copper hedgehodu. Drug del hladilnika pa je narejen iz aluminija in oddaja toploto zraku. Hladilnik se obnese bolje kot Mini Super Orb, a malo slabše kot Volcano II. Mini Copper orb je sicer tišji od Mini Super orba, a glasnejši od Volcano II hladilnika. Na žalost je tu še en dejavnik in to je cena, ki bo najverjetneje govorila v prid Volcano II...

0 komentarjev

Cene AMDjev... pozno

AMD - Ok, sicer je res, da to sploh ni več novica (za kar sem kriv predvsem jaz), ampak vseeno boljše pozno, kot nikoli. Torej, oglejte si tabelo novih cen za AMDjeve procesorje, ki so začele veljati 5. marca. Cene si velikoprodajne, torej po 1000 kosov.

CPU Jedro FSB Nova cena
AMD Athlon (Desktop) 1.2GHz 266MHz $294
1.2GHz 200MHz $268
1.133GHz 266MHz $265
1.1GHz 200MHz $241
1GHz 266MHz $224
1GHz 200MHz $204
950MHz 200MHz $182
900MHz 200MHz $172
AMD Duron (Desktop) 850MHz - $120
800MHz - $90
750MHz - $72
AMD Duron (Mobile) 700MHz - $123
600MHz - $75

5 komentarjev

Kako NE!! sestavljati računalnik

Jaz - Odličen članek o sestavljanju, oziroma nesestavljanju računalnikov, so pripravili pri HardwareCentral. Ob vsej debati o sestavljanju in modificiranju računal tule na slo-techovem forumu, se bo najbrž marsikak nadebudnež polotil svoje strojne opreme na lastno pest. Svetujem, da si pred morebitnim posegom v drobovje računalnika obvezno preberete tale zelo poučen članek. Seveda pa moram dodati: "vsi posegi so na lastno odgovornost!"

1 komentar

Sestavljanje sistema z AMDjevimi procesorji za telebane

Jaz - Sestaviti celoten računalnik od ogrodja do delujoče mašine ni lahek postopek in marsikdo se že ob sami pomisli na vse kable in komponente ustraši dela. Toda po pravici vam povem, da se le malo stvari lahko meri z užitkom, ko vas bo napornem sestavljanju in preverjanju pozdravi zagonski zaslon računalnika... Vsem pogumnim začetnikom je namenjen članek na Computer Peripherals, ki govori ravno o sestavljanju lastnega računala. Avtor se je v članku omejil na AMDjeve procesorje, kar je dobro glede na to, da vas večina trenutno tako ali tako kupuje Durone. Thnx, Miha.

0 komentarjev

AMD spet znižuje cene

Heise - Čeprav so AMDjevi procesorji v primerjavi z Intelovimi prav nesramno poceni, se AMD po nekaterih informacijah spet pripravlja na veliko znižanje. Razlog naj bi bil izzid Pentium4 procesorja, saj AMD trenutno nima ustreznega odgovora v obliki zelo hitrih (po MHzjih... pri dejanski hitrosti je AMD tako ali tako že v prednosti!) Athlonov in DDR matičnih plošč. Tako naj bi precej znižali cene nekaterim procesorjem, 1GHz Athlon, ki se sedaj prodaja za okoli 350$, naj bi po znižanju stal 182$, kar je v bistvu že popolnoma absurdno. Ali je to res ali ne, bomo še videli, vir tega podatka pa je nemška stran Heise.

3 komentarji