»

Spielbergov film Munich zaradi DRM ne bo deležen nagrade

Ars Technica - Munich, novi film Stevena Spielberga je pred kratkim začel igrati v kinih. Govori se že, da je velika verjetnost, da bo zanj dobil tudi oskarja. Vendar upajmo, da si bo komisija v ameriki lahko film celo ogledala.

Njihovi kolegi iz Britanske akademije za film (BAFTA) si filma namreč niso mogli ogledati. Najprej so bile težave na britanski carini, kasneje pa se je izkazalo, da jim je studio poslal DVD, ki je bil regijsko zaščiten za regijo 1 (amerika, kanada), Velika Britanija pa spada v regijo 2. Tako so lahko za film glasovali le člani akademije, ki so si film ogledali v kinu.

Filmska industrija je tako okusila, kako lahko njihova lastna zaščita deluje proti njim. Nesmiselno regijsko kodiranje si je industrija izmislila, da bi lahko nadzorovala izdajo DVD-jev, glede na to, kdaj film igra v neki regiji, in seveda, da lahko nadzira cene, ki so različne po regijah.

Upajmo, da se bodo ustvarjalci teh vsebin, ki jih članice MPAA tako ščitijo, uprli temu sistemu, ki jim je konec...

23 komentarjev

DrSergioDJ na udaru

Slo-Tech - Naš lokalni DVD-opisovalni guru je dobil v roke film, ki ga trenutno lahko gledate v kinematografih. Legally Blonde, DVD regije ena (hehe, kaj bi mi brez tega), na katerem je film, ki postavi v aktualo zgodbo o blondinki, vešči oblačenja, ki uspe kot študentka na Harvardu. Že slišano? Mogoče. Ampak vseeno zanimivo gledanje.

1 komentar

ZDA zasegle nemalo piratske robe

Reuters - ZDA so danes (torek), izvedle eno večjih računalniških racij: v 27 mestih so napadli predvsem legla nelegalne programske opreme, ki ga obtožujejo za izpad dohodka v višini najmanj 1 milijarde dolarjev letno na področju računalniških iger, programov, glasbe ter filma (po besedah BSAja celo 12 MRD USD!). Sodeč po besedah Delli-Colli-ja (direktor U.S. Customs Services CyberSmuggling Center) je bilo izvedenih 37 hišnih preiskav, nič aretacij, so pa pridobili gore materiala, ki ga bo potrebno pregledati (mali miljon CDjev z igricami pa res ni mačji kašelj ;)).

Prav tako so v Avstraliji, Britaniji, Finski in Norveški izvedli še 19 preiskav in aretirali 5 ljudi.

0 komentarjev

Nov DVD

Slo-Tech - Ker smo, sedaj izgleda dokončno, zamenjali regijo opisov filmov, je tokrat na vrsti eden novejših produktov holivuda, logično nadaljevanje filma Ko jagenjčki obmolknejo, film Hannibal. Izjemen film, ki pod vso svojo krinko krvoločnosti skriva, vsaj zame, prav prisrčno ljubezensko zgodbo. Kaj pa vi menite?

2 komentarja

Še en nov DVD

Slo-Tech - DrSergioDJ nadaljuje s svojim pohodom in opisovanjem filmov regije 2 (Kos Računalniki, trgovina, ki nam material posoja, je bila pred časom prijavljena, da posoja filme regije ena, kar je prepovedano. Posledica? Racija v trgovini ter odtujitev vseh filmov prve regije). Virtuosity je film, posnet davnega leta 1995, v katerem izmed bolj znanih ljudi igrata Denzel Washington ter Russel Crowe. Film v nekaterih aspektih spominja na predhodnico Matrice. Je film gledljiv? Beri! Še nagradni natečaj: Kdor mi na mail prvi pošlje slovenski prevod naslova filma, dobi piškot .

6 komentarjev