»

Internet Explorer bo nehal odpirati nekatere strani

vir: ZDNet
ZDNet - Čeprav je Microsoftov novi brskalnik Edge po tržnem deležu že prehitel stari Internet Explorer, želi Microsoft nekaj vztrajnih dinozavrov v prestop prepričati tudi siloma. Novo taktiko so začeli preizkušati že poleti v Edgeu 84, sedaj pa jo bodo uporabili na vseh uporabniki. Določene spletne strani se v Internet Explorerju ne bodo več odprle, temveč se bo izpisalo opozorilo, da si jih je treba ogledati v Edgeu.

To je možno zaradi dinamične knjižnice (DLL) ie_to_edge_bho.dll, ki sodi med BHO (Browser Helper Object), torej vtičnike za Internet Explorer. Čeprav je del Edgea in biva v njegovi mapi, se preko registrskega ključa naloži ob vsakem zagonu Internet Explorerja. Ob obiskovanju strani sproti preverja, ali se te nahajajo na seznamu nezdružljivih strani z IE; v takem primeru se izpiše opozorilo, stran pa se ne odpre. Trenutno je na seznamu, ki ga pripravljajo Microsoftovi inženirji, 1156 strani. Tam najdemo celo YouTube, Twitter in Instagram. Vse te strani prihodnji mesec ne...

12 komentarjev

Cenzura ali nesposobnost? Kako je FURS želel "zapreti" Facebook

Slo-Tech - Slovenska Finančna uprava (FURS) je te dni nekaterim ponudnikom dostopa do interneta poslala odredbo o pečatenju poslovnih prostorov kršitelja davčnih predpisov, ki je posloval preko strani na Facebooku. V praksi to pomeni, da je FURS z odredbo zahteval, da naslovljena podjetja vsem svojim uporabnikom zablokirajo dostop do spletne strani Facebook (preusmerijo DNS zapis na UNPIS spletno stran). FURS je odredbo argumentiral s sklicevanjem na 1. odstavek 37. čl. ZFU in 8. člen Pravilnika o načinu izvrševanja pooblastil uradnih oseb finančne uprave rep. sl. in označitvi službenih vozil finančne uprave rep. sl.

Odgovorne osebe pri FURS so sicer kasneje dognale, kaj so pravzaprav zahtevale in so danes preklicale odredbo. Tako viri iz telekomunikacijskih podjetij.

Blokada spletnih strani in socialnih omrežij s strani državnih uradnikov sicer ni nič novega. Rusi napadajo Telegram, Iranci so ga bolj ali manj uspešno že zaustavili, o tem, kaj delajo v Turčiji in na Kitajskem pa verjetno...

94 komentarjev

Piškotki kot dimna zavesa spletne varnosti in zasebnosti

Sejni piškotki v Psihiatrični bolnišnici Ormož

Slo-Tech - Ko smo pred kratkim razkrili, da spletišče UKC Ljubljana, namenjeno naročanju pacientov na preglede preko spleta, ni uporabljalo HTTPS šifriranja, smo opozorili tudi na 14. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov. Ta določa, da se “pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom.” UKC Ljubljana je po našem opozorilu na svoje spletišče namestil HTTPS šifriranje, sicer popolnoma neustrezno, a vendarle.

Kako pa je z ostalimi zdravstvenimi ustanovami?

Problema uporabe kriptografskih metod pri...

30 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Firefox bo nehal podpirati vtičnike NPAPI razen Flasha

Mozilla.org - Firefox bo sledil zgledu Microsofta v brskalniku Edge in Googlovega Chroma ter bo prenehal podpirati vtičnike (plug-in) NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), ki so bili včasih nujni za večpredstavnost in nekatere druge funkcije na spletu, danes pa te naloge opravljajo nativni API-ji. Mozilla bo podporo za NPAPI v Firefoxu ukinila do konca prihodnjega leta, s čimer bodo dokončali že dlje časa trajajoč proces upokojitve teh vtičnikov. V 64-bitnem Firefoxu jih sploh ne bo, saj ne bodo zagotavljali združljivosti za nazaj.

Edina izjema ostaja Flash, ki se zobu časa odlično zoperstavlja in še vedno teče na številnih straneh. Zaradi tega bo ostal izjema tudi v Firefoxu (tako kot je v Chromu, le da tam ni prek NPAPI) kot podprt...

29 komentarjev

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

PC World - Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj...

41 komentarjev

Izšel Google Chrome 12

Demo 3D pospešenih css učinkov

vir: Google
Google - Od izida enajstke je minil le dober mesec, pa že imamo naslednjo stabilno različico brskalnika Google Chrome. Dvanajstka prinaša spremembe pri varnosti, zasebnosti in grafiki, vendar, kot je zdaj že v navadi, nič večjega.

Za uporabnike bodo nemara najbolj zanimive razširitve tehnologije Safe Browsing, ko po novem prikaže opozorilo tudi pred začetkom prenosa sumljive datoteke (do zdaj je to delovalo le pred obiskom nevarnih spletnih strani). Pri tem so bili precej previdni, da na svojih strežnikih ne bi beležili naslova obiskane strani ali osebnih podatkov uporabnika.

Dalje, zakrpanih je 15 novih varnostnih lukenj, od tega 5 "visoko tveganih", zanje pa so v...

26 komentarjev