»

AJPES pozabil podaljšati certifikat

Slo-Tech - Če ste se danes napotili na spletne strani AJPES-a (Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve), ste obtičali pred opozorilom, da vas skuša nekdo pretentati. Chrome vas opozori, da morda napadalci skušajo ukrasti vaše podatke, Firefox pa, da gre za nevarno stran, ki se ji raje izognimo. V resnici je AJPES-u včeraj zvečer potekel certifikat SSL, ki je bil izdan 25. aprila lani. In AJPES ga ni pravočasno podaljšal.

Tovrstni spodrsljaji so se v preteklosti že dogajali, tudi večjim. Microsoft je na primer leta 2020 pozabil podaljšati certifikat za Teams, ki je bil potem nekaj ur nedosegljiv. V daljni prazgodovini, leta 2008, je to uspelo tudi Googlu. Leta 2015 je za nekaj ur padel Instagram. Tej druščini uglednih strani, ki so pozabile podaljšati certifikat, se je sedaj pridružil še AJPES.

41 komentarjev

Luknja v podpisovanju: tudi jaz sem Apple

Slo-Tech - V varnostnih programih tretjih proizvajalcev za macOS je kar 11 let tičala luknja, ki je aplikacijam omogočala, da so se predstavljale kot podpisane z Applove strani. Digitalni podpisi aplikacij so eden izmed osnovnih varnostnih mehanizmov, saj lahko za podpisano aplikacijo trdimo, da zagotovo v nespremenjeni obliki izvira od podpisnika. Podpisovanje je kriptografsko močno in ga ni mogoče ponarediti, lahko pa se zatakne pri preverjanju. Novoodkrita luknja je zlonamerni kodi omogočala, da je obšla postopek preverjanja in se predstavila kot legitimna Applova programska oprema. Ker številni protivirusni in drugi zaščitni programi to informacijo uporabljajo pri zaznavanju zlonamerne programske opreme, se je ta z izkoriščanjem luknje lahko pritihotapila na...

0 komentarjev

Ajpes končno priznal: Ne vemo, kaj delamo

Slo-Tech - Oddajanje letnih poročil Ajpesu je očitno pomembnejše kot varovanje podatkov podjetij in državljanov in državljank Slovenije. Da potencialne poslovne škode zasebnim podjetjem in možnosti kraje identitete državljanov sploh ne omenjamo. Vsaj tako razumemo odgovore vodje Ajpesove službe za informacijsko tehnologijo Marjana Babiča, ki jih je dal v intervjuju za RTV MMC.

»Pri analiziranju smo proučevali tudi nekatere bolj radikalne ukrepe, vendar smo ocenili, da jih trenutno brez občutnega vpliva na delovanje storitev Ajpesa ni smotrno izvesti. Posledice za uporabnike bi bile nesorazmerno velike, saj mora okrog 170.000 zavezancev v tem obdobju izpolnjevati zakonske obveznosti oddaje letnih poročil«

Tako Babič pojasnjuje novinarju, zakaj Ajpes ni storil ničesar, da...

84 komentarjev

AJPES-ova alternativna dejstva

Slo-Tech - Potem ko smo na Slo-Techu v ponedeljek objavili obvestilo anonimnega prijavitelja v zvezi s popolnim neupoštevanjem kakršnihkoli varnostnih standardov na AJPESovi spletni strani, je danes predstavnik AJPESa za STA podal odziv. Sporočili so, da so na spletni strani vključili protokol HTTPS, ter da zato štejejo, da so vse izpostavljene težave s tem odpravljene.

Težko je reči, ali nas je tak odziv razočaral ali presenetil. A očitno je, da Agencija ni kos svojim nalogam in da to skriva tako, da probleme pometa pod preprogo, nadejajoč se, da v tej državi res ni nikogar, ki bi jo znal za to kaznovati.

Poglejmo si njihov odziv nekoliko podrobneje.

V Ajpesu so danes za STA pojasnili, da po zagotovilih avtorjev omenjene podpisne komponente v primeru uporabe...

76 komentarjev

Najdena resna varnostna ranljivost v AJPESovi podpisni komponenti

Slo-Tech - V nedeljo popoldan se je na nas (in na SI-CERT) preko omrežja Tor obrnil neimenovan varnostni raziskovalec, ki je odkril več resnih varnostnih ranljivosti v podpisni komponenti, ki jo uporablja AJPES. Gre za aplikacijo mdSign, s pomočjo katere zavezanci podpisujejo dokumente, ki jih elektronsko oddajajo AJPES-u. Ker je bilo obvestil v zvezi s to spletno stranjo iz različnih virov v zadnjem času kar precej in ker gre v tem primeru res za jagodni izbor, smo se odločili prejeto obvestilo objaviti nemudoma.

Varnostni raziskovalec je ugotovil, da zaradi napake v podpisni komponenti obstaja možnost, da napadalec, ki ima zmožnost izvesti aktiven napad s posrednikom (tim. MITM napad), žrtev pretenta, da z zasebnim ključem svojega kvalificiranega digitalnega potrdila...

201 komentar

AJPES kot najbolj transparentni državni organ javno objavil vse svoje registre

Slo-Tech - Da slovenski državni organi bistveno premalo, oziroma praktično nič, ne vlagajo v informacijsko varnost, vemo že dolgo časa. To priznavajo tudi strokovnjaki iz državne uprave sami.

Včasih se na dobronamerna opozorila organi (napol) odzovejo šele čez leta, včasih pa tistega, ki jih opozori na lastne napake kar ovadijo. Tako je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj bo sledila kakšna večja katastrofa epskih razsežnosti.

In ta se je tokrat pripetila AJPESu. AJPES, ali Agencija RS za javnopravne evidence in storitve, ima namreč na nedavno prenovljeni spletni strani varnostno ranljivost z resnimi posledicami. Gre za ranljivost, kjer je s pomočjo SQL vrivanja iz zalednih podatkovnih baz mogoče pridobiti tudi tiste podatke, ki preko strani sicer niso dosegljivi. Kot kaže,...

369 komentarjev