»

ASUS A7V266-E

Lost Circuits - VIA KT266A se počasi prijemlje tudi med najzahtevnejšimi proizvajalci. Tako je ASUS pred kratkim splavil ploščo A7V266-E, ki poleg izjemne prepustnosti, ki jo omogoča KT266A, omogoča še nekaj dobrot. Prvo, kar bo opazila večina uporabnikov, je že kar tradicionalna ASUS-ova kakovost in stabilnost plošče. Ker je ASUS podjetje, ki se ukvarja predvsem z navijalskimi produkti, je v ploščo vgrajena pestra paleta raznih overclockerskih nastavitev. Čeprav se je ASUS odpovedal nastavljanjem z mostički in se raje podal na pot ABIT-ovega SoftMenuja, lahko še vedno postorimo veliko z tistimi mostički, ki so še vedno na plošči. Za malce bolj zahtevne so ASUS-ovci namenili 1 AGP Pro režo, podporo pametnim karticam, RAID krmilnik in malce bolj kvaliteten Cmediin zvočni čip, ki omogoča kar 6-kanalni zvok, ki v vseh pogledih prekaša standardni AC'97, ki ga številni proizvajalci naborov tako radi zapečejo v svoje čipe. Zanimiva je še možnost, da lahko izbirate med Promisovim krmilnikom ali tistim,...

0 komentarjev

VIA KT266A in EpoX

X-Bit Labs - Epox je nedavno predstavil svojo novo matično ploščo, ki je narejena na osnovi VIA KT266A nabora. Plošča je v bistvu samo modifikacija dobre stare EP-8KHA, zato je ohranila večino lastnosti stare različice, ki je zgrajena okrog starega KT266 (razen hitrosti, ki je glavna odlika KT266 A :)). In kakšne so specifikacije novega izdelka? Oblika ATX, 3 DIMM sloti za 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža, podpora ATA/100 in 6 USB priključkov. Po dobri stari Epoxovi tradiciji, plošča vsebuje še P80P Debug napravico, s katero sporoča stanje sistema in značilne Epoxove nastavitve za navijanje procesorja.

0 komentarjev

MSI-jeva KT266A plošča

X-Bit Labs - VIA KT266A postaja vse bolj priljubljen nabor med proizvajalci matičnih plošč. Tudi med tistimi, ki niso nikoli marali VIA naborov. Nekateri velikani, kot so npr. Gigabyte so celo izjavili, da v nadaljnje ne mislijo več podpirati hroščatih Viinih naborov, vendar so se kasneje, ko so si pobliže ogledali KT266A premislili, saj bo le-ta (vsaj po performansah sodeč) prava bomba med Athlon nabori. Temu priča tudi dejstvo, da je KT266A iz dneva v dan bolj priljubljen, saj ga podpira vedno več proizvajalcev - med drugimi tudi MSI, ki je pred kratkim predstavil ploščo z imenom K7T266 Pro2-RU. Plošča je narejena za ohišja ATX in vsebuje 3 DIMM reže v katere lahko vtaknemo do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ter 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Ker pa postaja navijanje vse bolj priljubljeno, se je MSI odločil, da v to ploščo vgradi tudi nekaj "lahkih" overclockerskih nastavitev, kot so spreminjanje FSB-ja in voltaže procesorja.
Za ostale razvajence, pa bo plošča ponujala opcijsko...

0 komentarjev

Tudi ECS podpira VIA P4X266

X-Bit Labs - Ne vem, ali se je VIA s svojim najnovejšim P4X266 odpovedala tradiciji hroščatih naborov ali pa proizvajalce privlači samo cena, saj je P4X266 občutno cenejši od dragega in manj zmogljivega i845 SDRAM nabora. ECS gotovo privlači oboje, saj je to podjetje najavilo kar tri nove plošče na tem Viinem še vedno precej spornem naboru:
  • P4VXASD bo plošča narejena v obliki ATX in bo podpira Socket423 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 2 reži, ki bosta podpirali SDRAM in 2 reži, ki bosta podpirata PC2100 DDR SDRAM. Na njej bodo 4 PCI, 1 AGP 4x in 1CNR reža, ATA/100 krmilnik, integrirana AC'97 zvočna in 10/100 LAN kartica.

  • P4VXAD bo plošča, ki bo prav tako narejena za faktor ATX in bo za razliko od prej omenjene plošče podpirala novejše Socket478 Pentium4 procesorje. Vsebovala bo 3 DIMM reže, v katere bomo lahko vtaknili PC2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Na njej bomo prav tako našli podporo ATA-100 in zvoku AC'97, ter 10/100 LAN kartico (Realtekov RTL8100 čip)

  • P4VXMD, bo plošča,...

0 komentarjev

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

VIA KT266A

VIA Hardware - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX.
Če ste se obotavljali glede nakupa DDR matične plošče zaradi slabih performans trenutnih čipovij, vam ne bo treba več (dolgo) čakati. VIA je predstavila nov nabor čipov imenovan KT266A, ki se po zgodnjih testih sodeč, ne samo kosa, temveč tudi prehiti vsa ostala čipovja trenutno na tržišču. Čipovje je kompatibilen z vsemi Duroni/Athloni, vendar pa boste za optimalne performanse rabili 266Mhz FSB Athlona. Cena naj bi se gibala v istem rangu kot že poznan Viin nabor KT266 in tako predstavljala odlično kupčijo. Izšla naj bi malo prej kot desktop verzija Palomina, v povezavi s katerim bo to že tako ali tako odlično čipovje pokazalo zobe. Več o tem tu.
Če se bo KT266A res obnesla tako dobro, kot pravi VIA Hardwere, potem ima VIA še možnost prislužiti si (nazaj) naslov vrhunskega izdlovalca čipovij. Opozarjem pa vas, da je test opravila stran, ki je zelo "povezana" z Vio! Nekateri od vstvarjalcev strani so namreč kar uslužbenci Vie. Tako da glede...

2 komentarja

Dve novi KT266 plošči iz DFI

X-Bit Labs - Ker se da DFI-jeve (Diamond Flower Electric Instruments) izdelke dobiti tudi pri nas, vas bo gotovo zanimala naslednja novica:
DFI je najavil dve novi plošči, ki bosta bazirali na Viinem KT266 chipsetu. To bosta AD70-SC in AD70-SR. Plošči se bosta razlikovali samo v ATA/100 RAID kontrolerju, ostale lastnosti pa bodo enake. Obe bosta imeli: ATX format, Socket A podporo, 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR in 3 DIMM reže (do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM), 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico. Ponujali bosta tudi nekaj overclockerskih nastavitev, kot so Vcore, ter spreminjanje FSB-ja in mnogokratnika.

0 komentarjev

FIC predstavil KT266 matično ploščo

X-Bit Labs - FIC je na področju matičnih plošč, ki podpirajo AMD-jeve procesorja kar znano podjetje, saj je bil eden izmed prvih podpornikov prvih Athlonov. Pred kratkim so predstavili svojo prvo matično ploščo, ki bazira na KT266 chipsetu - AN11. Ker plošča bazira na KT266 čipovju, podpira tudi Viino V-Link tehnologijo, ki omogoča višje hitrosti sistemskega vodila (266 MHz). Plošča ima 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 3 DIMM (do 3GB of DDR SDRAM), vsebuje pa še Viino zvočno kartico, ki je integrirana v Southbridge, ATA 100 krmilnik s podporo RAID-u in 4 USB vtiče. Zraven plošče dobimo tudi nekaj uporabnih programov, omogoča pa tudi overclockerske nastavitve. Več o plošči tukaj.

0 komentarjev

Posebna izdaja

X-Bit Labs - MSI bo v kratkem izdal posebno serijo K7T Turbo matičnih plošč. K7T Turbo je bazirana na VIA KT133A čipovju. Posebnost te extra serije bo živo rdeča barva in pozlačen (!!!) MSI hladilnik na čipu. Imela bo tri DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5GB SDRAM-a, 6 PCI rež, AGP 4x režo, in eno CNR režo. Posebna izdaja bo opremljena še z Promise Ultra ATA 100 kontrolerjem (po želji) in dvema USB vhodoma. Seveda bo tudi možnost priklopa dodatnih USB vhodov.
Kot vse MSI-jeve plošče, bo tudi ta imela vgrajeno MSI Fuzzy Logic 3 tehnologijo in Live BIOS. Še ena posebnost: posebna izdaja bo že serijsko podpirala povezavo dveh računalnikov skozi USB vhod. Zelo priročno za LAN party-je! Kabel za povezavo bo že priložen plošči. Komaj čakam, da zvem še kaj o tej rdeči zapeljivki. Pa vi?

3 komentarji

Microsoftova reakcija

HardOCP - Po tem, ko se je novica, da WinXP ne bo podpiral USB 2.0 protokola že dodobra razširila, je Microsoft temu ustrezno odreagiral ter napravil uradno izjavo. S to izjavo so pustili domala vse možnosti odprte, rekli pa so, da je možno, da podpore USB 2.0 res ne bo, da je tudi možno da bo 100% podprta, da je možno da bo prišla v WinXP s kakšnim od popravkov, da je možno da bo podpora vgrajena, a izklopljena ter da je možno, da bo podpora USB 2.0 prišla v kakšni od naslednjih različic. Sedaj pa kaj uporabnega potegnite ven iz tega .

3 komentarji

Nove ABITke

X-Bit Labs - ABIT je zadnje čase res malo manj dejaven, kot smo bili od tega podjetja vajeni prej. Po mega najavitvi pred nekaj meseci je vse bilo tiho, toda brez skrbi, da tajvančki ne spijo. V bližnji prihodnosti bodo namreč začeli razpošiljati kar štiri nove matične plošče:
  • KT-20: Gre za (za nas) manj zanimivo MicroATX ploščo, zgrajeno okoli KT133 čipovja, kar pomeni, da podpira le "stare" 200MHz procesorje in SDRAM. V 2 DIMM reži lahko stlačite do 1GB PC133 SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so: 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x. plošča je brez SoftMenuja in namenjena predvsem vgradnji v cheapass OEM sisteme.
  • KT7E: Gre za prvo ABITovo KT133E ploščo (KT133E je 0.18 mikronska različica KT133A), ki je drugače precej standardna: 3 DIMM, 6 PCI, 1 ISA, 1 AGP 4x, ATA100 in SoftMenuIII.
  • SL-30: Intel različica KT-20 plošče je zasnovana na i815E čipovju in tudi prihaja v MicroATX formatu. V 3 DIMM reže bo možno stlačiti do 512MB pomnilnika, poleg tega pa so na voljo še 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x reže. Plošča...

3 komentarji