»

Umrl je zadnji človek z Lune

Slo-Tech - Eugene Cernan bi moral biti vsaj tako poznan, kot je Neil Armstrong, pa vsaj pri nas ni. Čez Lužo je k Cernanovi prepoznavnosti še največ pripomogla prav NASA, saj je Cernan zadnji človek, ki je hodil po Luni. Ko jo je zapuščal 14. decembra 1972, dobra tri leta po prvem človeškem sprehodu po Luni, si ni mislil, da tja naslednjih 44 let ne bo stopil več nihče. Apollo 17 je bila zadnja misija programa Apollo in od tedaj se ni noben človek od Zemljinega površja oddaljil bolj kakor 600 kilometrov. Za primerjavo: Mesec je v povprečju približno 384.000 kilometrov oddaljen.

Na Cernana smo se spomnili, ker je včeraj v 83. letu starosti umrl. Poslovil se je po daljši bolezni in je do konca zagovarjal človeško raziskovanje vesolja ter vzpodbujal vladajoče, da ga čim prej...

83 komentarjev

Umrl je Neil Armstrong

The Wall Street Journal - Sinoči je v 82. letu starosti umrl ameriški astronavt Neil Armstrong, prva oseba, ki je imela l. 1969 čast stopiti na Mésec v okviru ameriške misije Apollo 11. Smrt je nastopila zavoljo zapletov po operaciji srčne zaklopke, ki so jo zdravniki opravili pred tremi tedni.

Armstrong je bržkone najbolj znan po stavku "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind.", kar so bile tudi njegove prve besede po sestopu na Luno. V resnici je bil izjemno skromen in zaseben človek, ki ni pretirano maral ne novinarjev na javnega nastopanja, slava pa mu nikoli ni ugajala ali stopila v...

62 komentarjev

NASA praznuje 50 let

vir: NASA
NASA - Včeraj (1. oktobra) je ameriška agencija za aeronavtiko in vesolje, bolj znana pod imenom NASA, praznovala svoj 50. rojstni dan. Ustanovljena je bila 1. oktobra 1958 leta z namenom razvoja vesoljskega programa in izvajanja dolgoročnih raziskav v civilnem in vojaškem letalstvu. Njen moto se še danes glasi "napredek za vse".

NASA se ponaša z številnimi uspešnimi vesoljskimi odpravami, med katerimi je še danes verjetno največji uspeh pristanek človeka na Luni v programu Apollo. Med ostalimi velikimi dosežki lahko omenimo tudi programa Skylab in Shuttle, odpravi Voyager in Hubble space Telescope (HST) ter serijo uspešnih odprav na Mars, Jupiter in...

6 komentarjev

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.




Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev