»

LineageOS živi!

Slo-Tech - CyanogenMod se še niti dobro ohladil ni, ko je njegov naslednik že tu. Ko je konec leta Cyanogen napovedal ukinitev podpore projektu alternativnih verzij Androida z imenom CyanogenMod, je skupnost obljubila, da bo projekt nadaljeval svoje življenje pod imenom LineageOS. Obljubo so držali in dočakali smo že prve ROM-e.

Nove ROM-e lahko prenesemo z uradne strani, kjer je na voljo tudi statistika in status. Za zdaj je LineageOS prispel na Nexus 6P, 5X, Moto G4 in G4 Plus, Nextbit Robin in Xiaomi Redmi 1S, sčasoma pa lahko pričakujemo tako širok nabor, kot ga je imel CyanogenMod. Obdržali so tudi številčenje, tako da je LineageOS 13 ekvivalent Androidu Marshmallow 6.0.1 (kot je bil CM13), štirinajstica pa Androidu Nougat 7.1.1. Nekaj časa bo še trajalo, da se bo...

9 komentarjev

CyanogenMod je mrtev, naj živi Lineage

Slo-Tech - Da se v podjetju Cyanogen Inc. (Cyngn) nekaj kuha, smo si lahko mislili že od množičnega odpuščanja letošnjega julija, dodatno pa je te strahove okrepil ne najbolj prijateljski razhod s Stevom Kondikom, ki je bil zagnal projekt CyanogenMod. Zato nas ni presenetilo predbožično oznanilo, da se v sklopu konsolidacije Cyanogena ukinja infrastruktura, ki nam je zagotavljala nočne verzije (nightly build) priljubljenih odprtokodnih ROM-ov za mobilne telefone CyanogenMod. Profitno podjetje Cyanogen pač ni združljivo z neprofitnim projektom CyanogenMod.

Razvijalci na projektu so podrobneje pojasnili, da sledi, česar smo iz odprtokodnih projektov že vajeni - razvejitev (fork). CyanogenMod bo svoje življenje nadaljeval kot Lineage. Zapisali so, da gre za več...

63 komentarjev

Cyanogenova nova podoba

Android Central - CyanogenMod je eden izmed najbolj znanih in najširše uporabljanih neuradnih programskih paketov za izredno širok nabor naprav, na katerih teče Android. Lanskega septembra so se nekoliko razširili in ustanovili podjetje, od takrat sklenili sodelovanje s kitajskim proizvajalcem Oppo, da je CyanogenMod tovarniški operacijski sistem, zdaj pa predstavljajo še prenovljeno podobo. Do sedaj je bil maskota njihov Cid, ki po novem ne bo tako v ospredju, kot prej, a se vseeno ne poslavlja, saj je na voljo za uporabo v celotni skupnosti. Skupaj z novim logotipom podjetja so predstavili še prenovljeno identiteto in vrednote, ki predstavljajo podjetje.

Te so jasne, gre za odprtokodnost projekta, za prilagodljivost (uporaba paketa CyanogenMod je najbolj popularen način za namestitev čistega Androida na napravo, ki ima sicer preobleko svojega proizvajalca) ter za varnost,...

7 komentarjev

Oppo N1 naprodaj

Slo-Tech - Začela se je prodaja prvega pametnega telefona na CyanogenModu, ki ga je potrdil tudi Google v svojem CTS (Compatibility Test Suite), kar mu daje neposredno podporo za Googlovo trgovino Play Store. Oppo N1, kot se telefon imenuje, je na voljo od včeraj zvečer za 600 dolarjev. CyanogenMod je prosta in odprtokodna izpeljanka iz Androida, ki ga je do danes namestilo že 10 milijonov uporabnikov. Ekipa, ki ga razvija že štiri leta, pa je letos ustanovila podjetje.

Oppo N1 ima kamero s 13 milijoni točk, sistem Privacy Guard za zaščito pred nevarnostjo ter operacijski sistem CyanogenMod 10.2...

25 komentarjev

Oppo predstavlja N1, tudi s CyanogenModom

Oppo N1 - Color UI proti CyanogenModu

vir: Android Central
Android Central - Kitajsko podjetje Oppo je predstavilo svoj novi paradni konj med mobilnimi telefoni, mobilnik N1. Kot pričakovano je del najave tudi CyanogenMod, ena izmed najpopularnejših samostojnih izdaj Androida, ki je od nedavnega samostojno podjetje.

Oppo N1 je po specifikacijah zelo spodoben telefon, saj uporablja Qualcommov procesor iz serije Snapdragon 600, v katerem četverica jeder Krait teče pri 1,7 GHz. Delovnega pomnilnika je 2 GB, telefon pa bo na voljo v dveh strojnih izvedenkah, s 16 oz. z 32 GB pomnilnika za hrambo datotek. Zaslon je kar 5,9-palčen LCD in ima ločljivost 1920 x 1080 pik, kot se za svežega paradnega konja tudi spodobi. Seznam podprtih omrežij obsega štiri GSM in pet HSDPA+ frekvenc, torej so pokriti...

58 komentarjev

Razvijalci Cyanogenmoda so ustanovili podjetje in napovedali lažji namestitveni postopek

Ars Technica - Cyanogenmod je odprtokodna distribucija strojne programske opreme za pametne telefone in tablice, ki temelji na Androidu. Projekt je zaslovel predvsem z dodatnimi funkcijami, ki niso privzeto prisotne: deljenje mrežne povezave, boljše upravljanje dovoljenj programov, varnostne okrepitve in hitrejše delovanje okolja.

Včeraj pa se je projekt profesionaliziral (potihem se je že 17. aprila 2013) s podporo 7 milijonov dolarjev, ki sta jih primaknili podjetji Benchmark Capital in Redpoint Ventures. Nekaterim pa se zaradi tega že poraja vprašanje kako bo s pridobivanjem financ v prihodnosti. Zdaj lahko pričakujemo še več podpore in rednih posodobitev ter podprtih naprav (podprtih je že okoli 200 različnih naprav). Prav tako pa se bodo razvijalci zavzeli za večjo razširjenost Cyanogenmoda s prihajajočim namestitvenim programom, ki bo olajšal nameščanje na različnih napravah. Ekipa pravi, da bomo uzrli namestitveni program v nekaj tednih.

Preberete si lahko tudi odgovore na vprašanja, ki...

37 komentarjev

CyanogenMod s pol milijona uporabniki

Zagonska animacija CyanogenMod 7 na Nexus One

vir: Android Central
Android Central - Ena izmed najbolj popularnih in verjetno tudi najbolj znanih (zaradi pravnih zapletov z Googlom) v skupnosti razvitih izdaj Androida, CyanogenMod, je dosegla pomemben mejnik. Baza uporabnikov te izdaje je namreč presegla število 500.000. Mejnik so presegli pred nekaj dnevi, uradna stran s statistiko pa kaže, da je zdaj uporabnikov že skoraj 514.000, kjer je bilo v zadnjih 24 urah dodanih skoraj 5000 novih. Namestitev uradnih različic, ki so na voljo le za podprte naprave, je dobrih 380.000, preostalih 130.000 pa je t.i. KANG-ov, kamor spadajo namestitve CyanogenModa na naprave, ki niso uradno podprte.

Pregled po napravah pokaže, da so daleč najbolj razširjeni uporabniki HTC-jevega Desire, katerih je prek...

33 komentarjev