»

Pentium 4 2.53 GHz

FiringSquad - Pa je prišel Pentium 4, ki uporablja novo, 533 MHz, vodilo. Zgrajen je na 0,13 mikronskem Northwood jedru s 512 KB L2 predpomnilnika. Z 2530 MHz je tudi najhitrejši procesor, tako v megahercih kot v preformansah, ki si ga lahko kupimo danes. Seveda ima tudi slabe strani - največja je prav gotovo cena, saj za 673 zelencev, kolikor velja, dobimo najboljšega Athlona XP in še nam ostane denarja za kakšno osnovno ploščo. Intelov dirkač torej ostane tistim, ki hočejo najhitrejšo mašino in ki imajo dovolj denarja, da si ga lahko privoščijo, hkrati pa ne navijajo procesorjev (hehe, me zanima, koliko nas je takih tukaj? [>:D]).

2 komentarja

Slike Thoroughbreda

Overclockers Taiwan - Vsi ga pričakujemo z veliko naglico - in izgleda, da je vsak dan bližje. Thoroughbred, novi AMDjev procesor, naslednik Athlona XP (Palomina), grajen na 0.13 mikronski tehnologiji bo Intelu povzročil še več preglavic, kolikor jih ta gigant že ima z AMDjem. Slikice, porečete? Slini se! Sicer je pa danes zelo počasen dan glede novic, kar je logično, saj je nedelja. Da se ne boste bentili, češ da sem len [:D].

3 komentarji

Logitech Cordless Freedom Optical

Hardware Extreme - Pri Hardware Extreme so si pobliže ogledali nov Logitechov kompletek brezžične optične miši in brezžične tipkovnice.
Tipkovnica ima povsem nov dizajn, je črna in zelo tanka. Seveda ima dodane tudi razne sklope tipk, za lažjo dosegljivost različnih funkcij, ki se nahajajo, za internet levo in desno zgoraj, za multimedijo zgoraj v sredini (za nastavljanje glasnosti je vgrajen vrteč se gumb), na skrajno levo stran tipkovnice pa so dodali še iNav - kolešček s podobno funkcijo kot tisti na miši.
Miš pa je zelo podobna že poznanemu Logitechovemu glodalcu, ki smo ga na Slo-techu že testirali, le da je ta v kompletu črn.
Komplet se obnese zelo dobro, test z veliko slikami pa si lahko ogledate tukaj.

Za konec pa še namig... tak test boste kmalu lahko prebrali tudi v slovenščini .

0 komentarjev

Athlon XP

AnandTech - Anandtechovci so si pobliže ogledali nov AMDjev procesor - Athlon XP. Rezultati testiranja v igrah kot so Wolfenstein, Serious Sam in podobne so v prid Athlona XP 1.53 GHz, če ga primerjamo z Pentiumom 4 2.0 GHz. Običajna razlika med procesorjema je okoli 10%, vendar pa s tem vojna med AMDjem in Intelom za trgu high-end procesorjev še zdaleč ni končana. Intel bo vodstvo verjetno zopet prevzel z 2.2 GHz Pentiumom 4, ki bo narejen na osnovi Northwood jedra in bo imel 512 KB L2 pomnilnika. Če vas zanima celoten 13-stranski test, ga najdete tukaj.

4 komentarji

AMD Duron 1.1 GHz in Intel Celeron 1.2 GHz

The Register - Včeraj (2.10.2001) je AMD izdal novo različico Durona, delujočo pri frekvenci 1.1 GHz. Duron 1.1 GHz, je enak svojemu predhodniku Duronu 1.0 GHz, le da je navit za dodatnih 100 MHz. Danes pa je, takoj za AMDjem, tudi intel postavil na trg novo različico svojega procesorja nižjega razreda. Ta marketinška poteza izhaja iz rivalstva med AMDjem in Intelom, saj je Intel s svojim novim procesorjem Celeron 1.2 GHz po frekvenci prehitel AMD. Novi celeron je opremljen z 256 KB hitrega L2 pomnilnika (cache), ki se nahaja v samem jedru procesorja, tako kot pri vseh celeronih II doslej. Nov Intelov procesor je zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji, zaradi česar mora biti kar dobro overclockabilen.

11 komentarjev

O Palominih

The Register - Vem, vem... Vsi jih čakamo, njih pa od nikoder. Čeprav se v slovenskih trgovinah da kupiti Palomino MP, je ta dražji od desktop Palomina, ker MP podprira več-procesorsko delovanje. Če je novica na The Register resnična, bo AMD začel procesorje razpošiljati 9. oktobra. No, frekvence in njihove nove oznake bodo takšne:
  • XP 1500 - 1.33GHz
  • XP 1600 - 1.4GHz
  • XP 1700 - 1.47GHz
  • XP 1800 - 1.53GHz
Vse o tem tu.

3 komentarji

Serious Sam kot test

Tech Extreme - Že kar nekaj časa sta za test grafičnih karic obstajala dva programa: 3D Mark in pa Quake 3 Arena. V zadnjem času pa je postala popularna tudi igra naših južnih bratov (CroTeama), Serious Sam. V njej obstajata dva testa. Prvega, ki vam pove zapolnitvene zmožnosti vaše grafične kartice, zaženete v konzoli z ukazom /benchmark () . Drugi pa je podoben Quakeovemu timedemu, ki ga prav tako zaženete v konzoli z ukazom /dem_bprofile=1 in zatem poženete enega od demotov. Za primerjavo vam povem, da jaz s P3 800, 384MB pomnilnika in Herculesovim Geforcem 2 Pro v Windowsih 2000 pri ločljivosti 1024×786 z vsemi nastavitvami na high v prvem demu dobim povprečno 45 slik na sekundo. Celoten članek o testiranju s Serios Samom, ki je zelo dobra igra, lahko preberte tukaj, opis same igre, njenih novosti, prednosti in uporabljenih tehnologij ter efektov pa prav tako najdete na TechExtremu.

9 komentarjev