»

Spam spet dosega ravni iz leta 2010

Slo-Tech - Spam je nazaj. Saj v resnici ni nikoli izginil, a v zadnjih petih letih je njegova količina vztrajno upadala. Morda tega nismo opazili v elektronskih nabiralnikih, ker večino spama uspešno odfitrirajo algoritmi, so pa ti imeli manj dela oziroma so se lahko bolje posvetili posamezni analizi. Sedaj se je spam ponovno vrnil na nivoje iz sredine leta 2010.

Natančne razloge za nedavno porast je težko odkriti, eden izmed glavnih osumljencev pa je botnet Necurs, ki pošilja spam že dobri dve leti. Toda Necurs premeteno nikdar ne pokaže svoje celotne moči, temveč v vsakem trenutku za pošiljanje spama uporablja le manjši del računalnikov, ki jih nadzoruje, pa še ti se redno menjajo, vmes pa imajo dolge premore. S tem zakrivajo sledi in otežujejo identifikacijo, saj preiskovalci napak verjamejo, da je posamezen računalnik očiščen, a se v resnici le potuhne. Necurs...

15 komentarjev

Eden večjih DDoS-napadov na Spamhaus

Cloudflare - Te dni daleč od oči javnosti poteka silovit DDoS-napad na švicarsko stran Spamhaus, ki so ga tuji mediji nekritično povzeli kot največji internetni napad v zgodovini. Internet se za zdaj še ne duši pod tem napadom, čeprav ima Spamhaus obilico težav pri zagotavljanju svojih storitev, nekaj kolateralne škode pa so povzročili tudi nič hudega slutečim okoličanom.

Spamhaus je neprofitna organizacija, ki se bori proti spamu na internetu. Vzdržujejo več seznamov blokiranih naslovov (blacklist), od koder redno prihaja spam zaradi pomanjkljive zaščite in ki jih potem številni strežniki uporabljajo kot filter, ter seznamov dovoljenih naslovov (whitelist). S tem početjem so znatno zmanjšali količino spama, ki dnevno roma po internetu, kar je trn v peti številnim, ki s spamom bogato služijo. Spamhaus namreč (posredno) odfiltrira kar 80 odstotkov spama na svetu, s...

13 komentarjev

Spam v upadu, malware v porastu

Slo-Tech - Commtouch je objavil četrtletno poročilo (PDF-dokument), ki opisuje razmere v internetni varnosti v drugem četrtletju tega leta. Analizirali so spam in zlobno programsko opremo, predvsem njune količino, žarišča, pojavnost, vire itn. Ugotovili so, da se količina spama znižuje in da uspešen pregon od kriminalcev terja, da postajajo vedno bolj iznajdljivi.

Razveseljivo je, da je junija število razposlanih nezaželenih elektronskih sporočil padlo na najnižjo raven v zadnjih treh letih na 113 milijard dnevno. Pri tem je zanimivo, da se povečuje delež spama, ki je poslan iz kompromitiranih elektronskih predalov. Tako je skoraj 30 odstotkov spama, ki ima v polju Od naveden Hotmailov naslov dejansko poslanega iz kompromitiranih Hotmailovih računov, medtem ko je ta...

0 komentarjev

Spama vedno manj

ITworld.com - Zlati časi spama so nepreklicno minili, pravi pred nekaj meseci izpuščeni Robert Soloway, znan kot Spam King v ZDA, ki je moral odslužiti štiriletno zaporno kazen zaradi pošiljanja spama. Spam se je začel leta 1978, ko je Gary Thuerk na omrežju ARPANET, predhodniku današnjega interneta, poslal 393 prejemnikom reklamno sporočilo za nov računalnik DecSystem-20. Do 90. let prejšnjega stoletja se je spam razbohotil v pravo industrijo, ki je spamerjem nosila 20.000 dolarjev dnevno. Soloway je tedaj vozil luksuzne avtomobile, živel v elitnih stanovanjih in nosil Armanija. Pred aretacijo je njegov zaslužek upadel na vsega 20 dolarjev na dan, medtem ko je danes praktično nemogoče poslovati dobičkonosno.

Leta 2011 je situacija namreč drugačna. Filtri so se razvili do visoke kakovosti, tako da prepustijo zelo...

18 komentarjev

Spam dosega predpraznične ravni

BBC - Decembra smo presenečeno ugotavljali, da je poslane nezaželene elektronske pošte oziroma spama nenavadno malo. Izkazalo se je, da je bilo veselje kratkega roka, saj so si spamerji le vzeli nekoliko novoletnega predaha in so že nazaj. Včeraj se je na internet vrnil botnet Rustock, ki je skrivnostno prenehal pošiljati spam, kar je povzročilo upad globalnega spama, ugotavlja podjetje NetWitness. Trenutne ravni so sicer še nižje od rekordnih avgustovskih, ko je Rustock deloval s polno paro.

Tudi Symantec ugotavlja podobno. Rustock je nazaj in pošilja približno četrtino vsega svetovnega spama. Samo...

5 komentarjev

Microsoft toži spamerje

Ars Technica - Microsoft Digital Crimes Unit je vložila tožbo zoper Borisa Mizhena in pomagače, ki so zlorabili Microsoftov sistem za označevanje in izločanja spama na Hotmailu. Microsoft je razvil programa Junk E-Mail Reporting Program (JMRP) in Smart Network Data Services (SNDS), ki sta filtrirala nezaželeno elektronsko pošto. Uporabnikom sta omogočala aktivno sodelovanje - tako kot večina spodobnih filtrov - da so lahko sami označevali pošto kot spam ali obratno. Prav to zmožnost so obtoženi zlorabili.

Registrirali naj bi na milijone lažnih računov na Hotmailu, nanje poslali lasten spam in ga ročno označili kot legitimna sporočila. Na ta način so zmedli filtre, ki so ga začeli razvrščati kot pristna sporočila. Microsoft trdi, da so na tak način razposlali ogromne količina spama, kar je kršitev različnih zveznih zakonov in CAN-SPAM-a. To sicer ni prvikrat, da je Mizhen obtožen. Leta 2003 se je v podobnem procesu zaradi pošiljanja spama na Hotmailove naslove poravnal in plačal dva milijona...

21 komentarjev