»

SpaceX poslal prvi SMS prek satelietov

Slo-Tech - Pred tednom dni je SpaceX v orbito poslal tudi šest satelitov, ki bodo na Zemlji omogočali neposredno povezljivost s pametnimi telefoni, ne da bi slednji potrebovali drago opremo. Sedaj so sporočili, da so že 8. januarja poslali prvo besedilno sporočilo (sms). Tehnologija Direct-to-Cell je torej nared in deluje.

Sporočil je bilo pravzaprav več. Ob tem v SpaceX pojasnjujejo, da je glavni izziv zagotoviti povezljivost s pametnimi telefoni, ki niso narejeni za komunikacijo s sateliti. Njihov domet je kratek, oddajna moč pa šibka (0,2 W). Zato so na satelite namestili usmerjene antene (phased arrays) dimenzij 2,7 x 2,3 metra, ki šibke signale lovijo. Komunikacija v drugo smer je manj problematična. Drugi izziv so hitrosti. Sateliti se premikajo s hitrostjo 7,7 kilometra na sekundo, zato morajo upoštevati Dopplerjev pojav in hkrati skrbeti za brezhibne predaje.

Nova storitev bo na voljo v sodelovanju z več operaterji. V ZDA je to T-Mobile, prihaja pa še v Avstralijo, Kanado, na...

17 komentarjev

Lani je med ZDA in Rusijo eksplodiral velik meteoroid

vir: BBC
BBC - V agenciji NASA so povedali, da je lanskega decembra nad Beringovim morjem, med Aljasko in Kamčatko, eksplodiral drugi največji meteoroid v tem stoletju.

Ko je velik kamen iz vesolja februarja 2013 razneslo nad Čeljabinskom, ga je ujela množica kamer in posnetki so takoj obkrožili svet. Toda večji del meteornih eksplozij se zgodi nad morjem in jih ujamejo zgolj sateliti. Ko je 18. decembra lani približno deset metrov široka in 1500 ton težka skala trčila v Zemljino atmosfero nad Beringovim morjem, bi jo skorajda zgrešili, čeprav je eksplodirala z desetkratno močjo hirošimske atomske bombe (173 kiloton). Ognjeno detonacijo, dobrih petindvajset kilometrov nad površjem, so vendarle ujeli vohunski sateliti ameriškega letalstva, iz katerega so dregnili Naso, naj...

3 komentarji

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega

Tesla

Slo-Tech - Solarne strehe prekrite z vrsto teksturiranih steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami, ki se na videz skoraj ne razlikujejo od konvencionalnih strešnih ploščic.
Ne, ne gre za opis izdelka slovenskega podjetja Trimo iz Trebenj iz leta 2008, to je najnovejši produkt guruja silicijeve doline - Elon Muska.
Šalo na stran, morda pa je Musk bolj inovativen od Tatjane Fink (takratne direktorice podjetja Trimo) in bo Tesla bolj uspešna od Trima. In kako bo Musk tokrat spremenil svet na bolje?

Elon Musk (soustanovitelj PayPal, SpaceX, Tesla in SolarCity) je v petek na odru Universal Studios v Los Angelesu, napovedal da namerava narediti sončne celice bolj privlačne, kot so trenutno. V ta namen je razkril vrsto steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami ter prav tako...

91 komentarjev

SpaceX v eksploziji izgubil raketo in satelit

Slo-Tech - SpaceX je danes doživel nezgodo, ki se je zgodila na Cape Canaveral na Floridi, kjer je raketa Falcon 9 med pripravo na sobotno izstrelitev eksplodirala. K sreči poškodovanih ali žrtev ni bilo, eksplozija pa ni ogrozila okolice. Prav tako je bil uničen izraelski satelit Amos-6, ki naj bi bil vreden okrog 195 milijonov ameriških dolarjev (celotna pogodba o razvoju). Z njim je Facebook nameraval razširiti svoje prenosne kapacitete za iniciativo internet.org, ki bi manj razvitim državam omogočala dostop do interneta, s čimer bi pospešili razvoj teh držav in jim omogočili nove poslovne priložnosti.

SpaceX je potrdil "anomalijo", torej da se je med pripravo na ploščadi zgodila nesreča. Elon...

52 komentarjev

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Slo-Tech - Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

...

93 komentarjev

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Falcon 9 je tik pred ločitvijo prve stopnje eksplodiral

Slo-Tech - Podjetje SpaceX, ki za NASO po pogodbi opravlja komercialni prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je pred nekaj minutami izgubilo raketo Falcon 9 v1.1 in posledično celotno misijo CRS-7. Približno poltretjo minuto po vzletu, ko je raketa dosegla točko največjega zračnega upora, jo je razneslo. Raketa Falcon 9 in plovilo Dragon sta v celoti uničena, misija CRS-7 pa neuspešna. SpaceX je začel analizo telemetričnih podatkov, na predvideno mesto padca v morje pa so že poslali preiskovalne ekipe, ki bodo skušale ugotoviti razlog za izgubo plovila.

Prvih šest misij CRS, s katerimi SpaceX vozi tovor na ISS, je bilo uspešnih. Program CRS, ki za SpaceX do konca prihodnjega obsega skupno 12 misij, je zato NASA podaljšala z razpisom za CRS 2 za obdobje v letih 2017-2024....

18 komentarjev

Falcon 9 uspešno pristal in se prevrnil

Space - SpaceX je včeraj izstrelil misijo CRS-6, s katero so v plovilu brez posadke Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljali nekaj manjših satelitov (Arkyd 3 in Flock-1e) ter redne zaloge za obratovanje ISS in bivanje na njej, skupno dve toni tovora. Pomembnejši del misije pa je bil to pot tisti, ki ni šel na ISS, temveč se je vrnil na zemljo.

Sveti gral vesoljskih poletov so rakete za ponovno uporabo, kar pri stopenjskih raketah ni enostavno doseči. Da tovor pride v orbito, je treba prazne stopnje rakete odmetavati, pri čemer je lepo, če je povratek na Zemljo nadzorovan. To želi doseči Elon Musk v svojem podjetju SpaceX. Januarska izstrelitev CRS-5 z raketo Falcon 9 je šla po načrtih, le povratek rakete Falcon 9 se ni posrečil. Prvo stopnjo rakete bi morali...

50 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev