»

Iz iskalnih poizvedb je moč sklepati na raka

Slo-Tech - Z iskanjem po internetu s ključnimi besedami za seboj puščamo veliko informacij o stvareh, ki nas zanimajo. Da jih je moč zložiti v osupljive osebne napovedi, ni nobena skrivnost, saj so trgovci že pred leti znali ugotoviti, kdo je noseč. Raziskovalci v Microsoftu pa so pokazali, da je mogoče iz ključnih besed precej zanesljivo sklepati, da ima oseba raka trebušne slinavke, četudi tega sama niti ne ve.

Pred osmimi leti je Google iz iskalnih rezultatov že ugotavljal, kako se po ZDA...

19 komentarjev

Odkrili gen, katerega delovanje je pomembno pri nastanku in poteku raka trebušne slinavke

info.cancerresearchuk.org - Rak trebušne slinavke je eden izmed najmanj ozdravljivih rakov pri nas in v svetu. Med vsemi smrtmi zaradi rakavih obolenj je rak trebušne slinavke na visokem četrtem mestu, saj je 5-letno preživetje bolnikov nižje od 0,4 odstotka. V 95 odstotkih primerov rak trebušne slinavke predstavlja adenokarcinom, ki vznikne iz celic voda eksokrinega pankreasa. Problem so tudi metastaze, saj ima kar 80 odstotkov bolnikov ob diagnosticiranju že zasevke v drugih mehkih tkivih, običajno na dvanajstniku, želodcu, jetrih ali bezgavkah. Največkrat zbolijo osebe v starosti od 50 do 75 let, zdravljenje pa vključuje težke operacije in agresivno...

62 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev

Aspirin: novo orožje v boju proti raku?

Slo-Tech - Kot poročajo na Cancer Research UK, je skupina raziskovalcev pod vodstvom Petra Rothwella iz University of Oxford, v reviji The Lancet objavila rezultate študije, ki kaže, da jemanje acetilsalicilne kisline (Aspirina) lahko pomaga zmanjšati smrtnost za rakom.

V članku z naslovom Effect of daily aspirin on long-term risk of death due to cancer: analysis of individual patient data from randomised trials so avtorji analizirali osem različnih kliničnih študij, kjer so prostovoljci jemali Aspirin vsaj pet let. V analizo je bilo vključenih preko 25.570 pacientov, raziskovalci pa so gledali koliko oseb je umrlo za rakom.

Rezultati kažejo, da jemanje 75 miligramov Aspirina vsaj 5 let zmanjša verjetnost za umrljivost za rakom v povprečju za 20%. Hkrati so ugotovili tudi, da se umrljivost s še daljšim časom jemanja aspirina še dodatno zmanjšuje (v primeru jemanja Aspirina več kot 5 let, se je umrljivost zmanjšala v povprečju za 34%).

Poleg tega se pozitivni učinek aspirina povečuje s...

61 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev