»

Firefox 54 prinaša podporo več procesom

Mozilla.org - Izšel je Firefox 54, ki si posebno omembo zasluži zaradi dolgo pričakovanih funkcij, ki so si končno utrle pot v stabilno verzijo. Ena izmed pomembnih razlik v drobovju Firefoxa in Googlovega Chroma je upravljanje procesov. Medtem ko je Firefox doslej uporabljal en sam proces, je Chrome zagnal novega za vsak odprt zavihek. Firefox je trdil, da je njegova rešitev manj potratna s sistemskimi viri, medtem ko je Chrome zagovarjal večjo robustnost. Toda že predlani je Mozilla napovedala, da bo tudi Firefox začel uporabljati več procesov, kar so poimenovali Electrolysis.

Electrolysis je v Firefoxu 48 dobil približno odstotek uporabnikov, v Firefoxu 49 pa so začeli preverjati podporo za manjše število združljivih dodatkov. Tedaj so napovedali, da bodo sredi leta 2017...

40 komentarjev

Prihaja največja sprememba v Firefoxu

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Firefoxa, ki spričo hitrega tempa številčenja nosi že oznako 47. Glavne novosti v njej so izboljšan HTML5 (recimo predvajanje z DRM Widevine CDM zaščitenih videposnetkov, kar uporablja Amazon Video in Netflix), kodek VP9 in pretočno predvajanje. Dobrodošla novost je tudi možnost spremljanja sistemske porabe (prek naslova about:performance), s čimer lahko hitro identificiramo najpožrešnejše zavihke in dodatke. Toda največja sprememba se šele napoveduje in je za ovinkom.

V uradni beta stadij je namreč prispel Firefox 48, ki bo končno prinesel Electrolysis (E10S). Ta bo omogočal uporabo več procesov, tako da bosta uporabniški vmesnik in glavni pogon tekla ločeno od zavihkov, večpredstavnosti in starih vtičnikov. Členitev ne bo tako ekstremna kot pri Chromu, bo...

67 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Fennec postal Firefox

Mozilla.org - Že nekaj časa je Mozilla razvijala Fennec, brskalnik, namenjen mobilnim operacijskim sistemom, ki je bil v alpha različici na voljo za Maemo in Android. Fenneca ni več, saj je s prehodom v beta stadij postal pravi ognjeni lisjak. Še več, da bodo poimenovanje poenotili z namizno različico, je beta različica poimenovana kar Firefox 4 beta 1, kar je popolnoma identično veji za namizje, le da je ta že v svoji šesti izdaji, torej beta 6.

Z dozorevanjem v beta izdajo je Fennec oz. Firefox pridobil pomembno novost, Layers, ki po besedah Mozillinih razvijalcev pohitri izrisovanje spletnih strani ter seveda naredi uporabo brskalnika bolj zadovoljivo. Omenili so še posebnost, ki jo imenujejo Electrolysis. Ta se je sicer že pojavila v alpha izdajah in omogoča poganjanje vmesnika v ločenem procesu od pogona za izrisovanje spletnih strani, kar naj bi prav tako povišalo hitrost...

10 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev