»

Znane podrobnosti o Intelovih procesorjih Core i9

PC World - Avgust je tu, z njim pa tudi Intelovi novi procesorji Core X (oziroma Core i9). Procesorje je Intel najavil že pred časom, a neznanka so ostali hitrosti 12-jedrnih in zmogljivejših procesorjev in poraba energije. Intel je sedaj zakrpal tudi te vrzeli in nam postregel z vsemi potrebnimi informaciji. Hkrati smo dobili prve teste in primerjave z AMD-jevimi Threadripperji, ki kažejo, da je AMD-ju res uspelo pripraviti konkurenčen procesor, ki je v nekaterih aspektih celo boljši. A lepo počasi.

Intel Core i9-7920X, ki ima 12 jeder (24 niti) s frekvenco 2,9 GHz in turbo načinom 4,3-4,4 GHz, bo prispel 28. avgusta. Više na lestvici najdemo še Core i9-7940X s 14 jedri s frekvenco 3,1 GHz (turbo 4,3-4,4 GHz), i9-7960X s 16 jedri s frekvenco 2,8 GHz (turbo 4,2-4,4 GHz)...

47 komentarjev

AMD predstavil procesorje Ryzen

Slo-Tech - Čakanja je skoraj konec, skrivnosti ni več, AMD pa je nazaj v igri. V San Franciscu je AMD danes razkril prve predstavnike družine Ryzen, s katero bo Intelu vendarle nekoliko premešal štrene. Prednaročila so že začeli pobirati, prodaja pa se prične prihodnji četrtek (2. marca). Vsi trije predstavljeni novinci imajo po osem AMD-jevih novih jeder Zen in so odklenjeni, tako da si jih lahko navijemo. To ni presenetljivo, saj po IPC (instructions per clock) za odtenek zaostajajo za Intelovimi procesorji, a to nadoknadijo drugače.

Najboljši in najdražji je R7 1800X, s katerim AMD neposredno konkurira Intelovemu i7-6900K. Za 500 dolarjev dobimo čip, ki ima osem jeder z...

110 komentarjev

AMD Zen bo Ryzen

AnandTech - AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja,...

71 komentarjev

AMD-jev Zen bo še malo počakal

Ars Technica - AMD-jevi procesorji nove arhitekture Zen, ki so jih skupaj z enotnim podnožjem napovedovali za zadnje letošnje četrtletje, bodo nekoliko zamudili. AMD pravi, da bomo prve primerke dočakali prihodnje leto. So pa na novinarski konferenci v San Franciscu za vse nestrpneže razkrili več podrobnosti in pokazali, kako hitri naj bi bili novi čipi.

Že od prej vemo, da bodo procesorji Zen zgrajeni v 14-nm tehnologiji FinFET in okrog 40 odstotkov hitrejši od trenutnih AMD-jevih procesorjev (merjeno v ukazih na takt, IPC). Imeli bodo do 32 jeder (odvisno od modela) in pravo večnitenje (Symmetrical Multi Threading), podpirali pa bodo DDR4 in PCIe 3.0. Sedaj AMD razkriva še, da bo tretjenivojskega predpomnilnika 8 MB, izboljšan pre-fetcher, da bo drugonivojskega...

91 komentarjev

Bristol Ridge in Stoney Ridge sta tu

Slo-Tech - Ker bo do konca tedna v tajvanskem Tajpeju potekal Computex, si predstavitve novih čipov kar sledijo. AMD je tako danes predstavil tudi sedmo generacijo svojih APU-jev, ki nosi imeni Bristol Ridge in Stoney Ridge. To je prva posodobitev AMD-jevih APU-jev po lanskem maju, ko smo dobili Carrizo. V osnovi gre za jedro Excavator in grafične čipe Radeon R7/R5/R4/R2. AMD obljublja, da je nova generacija 20 odstotkov hitrejša od Carriza, v grafičnih opravilih pa kar za tretjino. To je osupljivo, saj je osnova enaka kot v šesti generaciji - Excavator. Skupno je AMD predstavil devet izdelkov - v družino Bristol Ridge sodijo dražji in zmogljivejši FX, A12 in A10, v Stoney Ridge pa šibkejši A9, A6 in E2.

...

110 komentarjev

AMD-jevi novi procesorji

Slo-Tech - Čeprav se je CES končal že pred slabim mesecem in je AMD na njem pokazal nekaj novosti (A10-7890K), vsega tedaj niso razkrili. Tako so lahko danes pokazali nova APU-ja A10-7860K in A6-7470K ter klasičen procesor Athlon X4 845.

Slednji ima štiri jedra Excavator, ki tiktakajo s frekvenco 3,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, osem vodil PCIe 3.0, grafičnega jedra pa seveda nima. Deklarirana poraba električne energije je 65 W, pričakovana maloprodajna cena pa 70 dolarjev (oziroma pri nas evrov). Spomnimo, da je AMD še pred meseci vztrajal, da je idealna poraba Excavatorjev okrog 15-30 W in da so namenjeni rabi v prenosnih napravah, sedaj pa smo dobili namizno verzijo čipa - oziroma malo naviti v principu mobilni čip boljše kakovosti.

Druga zgodba pa sta...

219 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

AMD predstavil mobilne procesorje šeste generacije Carrizo

vir: AMD
AMD - AMD je te dni vendarle predstavil šesto generacijo svojih APU-jev s kodnim imenom Carrizo, ki so namenjeni prenosnikom srednjega razreda s cenami 400-700 dolarjev. Bežno so jih kazali že od januarskega CES-a, sedaj pa so odstrli vse skrivnosti. Gre za čipe z deklarirano najvišjo porabo 15 W, ki sodijo nekako v rang Core i5-5200U.

Največja razlika v primerjavi s starejšimi generacijami je brez dvoma podpora HSA 1.0, ki omogoča deljenje in souporabo skupnega pomnilnika tako za procesorski (CPU) kot grafični del (GPU). Je tudi prvi APU s podporo za strojno dekodiranje H.265/HEVC in z integriranim južnim mostom (Southbridge). To je pomembno, ker namenska vezja prinašajo tudi manjšo porabo energije, kar blagodejno vpliva na avtonomijo. AMD si je integracijo vseh teh komponent lahko privoščil zaradi novega...

36 komentarjev

AMD izdal nove procesorje za mobilne naprave

X-Bit Labs - AMD je včeraj izdal nove procesorje z vgrajenim grafičnim jedrom, tako imenovane APU-je, ki so namenjeni uporabi v mobilnih napravah. Gre za procesorje iz družin s kodnimi imeni Temash, Kabini in Richland, ki imajo jedra Jaguar x86, različne frekvence, količine predpomnilnika ter število grafičnih jeder.

Iz družine Temash prihajajo dvojedrni in štirijedrni predstavniki. Dvojedrni ima oznako A4, štirijedrni pa A6. Sodijo v razred elitne mobilnosti, kakor ga imenuje AMD, saj jih odlikuje izrazito nizka poraba energije (2 W na...

4 komentarji

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev