»

ATA133 na ABIT matičnih ploščah

X-Bit Labs - Marsikdo je bojkotiral nov ATA 133 standard, saj so mnogi menja, da gre preprosto nateg, saj je med ATA 100 in ATA 133 enostavno premajhna razlika. No, roko na srce velike razlike ni bilo opaziti že med ATA 66 in ATA 100 diski, vendar pa proizvajalci raznih naborov in krmilnikov vseeno nimajo veliko za izgubiti tudi če podprejo ATA133, saj je le-ta združljiva z vsemi standardi za nazaj. No, Intel kljub temu vztraja, da v standardu ATA133 ni prihodnosti, prav tako pa se je za podoben korak odločil tudi Seagate, ki bo raje počakal na standard SerialATA. Kaj pa mi uporabniki? Če hočete uživati v najnovejšem standardu, si boste morali kupiti poseben krmilnik na PCI vodilu, ali pa kupiti novejšo ploščo nekaterih proizvajalcev, na katere že tradicionalno vgrajujejo krmilnike drugih podjetij, kot so npr. HighPoint in Promise. Ena izmed prvih proizvajalcev, ki sta podprla ATA133 sta bila SOYO in Iwill, za podoben korak pa so se sedaj odločili tudi pri ABIT-u, kjer so ugotovili, da z novim...

1 komentar

Nove Tiger plošče

X-Bit Labs - Podjetje Tyan večina izmed nas pozna kot kvalitetnega in uveljavljenega proizvajalca dvoprocesorskih matičnih plošč za AMD-jeve procesorje, ki pa se zadnje čase uveljavlja tudi na področju Intelovih procesorjev. Ker je Tyan podjetje, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskim rešitvam, so tudi za ta trg ponudili dve plošči, ki lahko poskrbita za dva procesorja naenkrat. Izdelani sta na podlagi nabora VIA Apollo Pro133T in VIA Apollo Pro133A.
  • Plošča Tiger 230T (S2507T) bo zamenjala starejšo Tiger 230 (S2507D). Od slednje se razlikuje po podpori Tualatin procesorjem, drugačnemu tiskanemu vezju (PCB) in po integriranemu Promisovemu ATA/100 RAID krmilniku, ki bo poskrbel za diske. Ostale lastnosti ostajajo enake kot pri predhodniku: ATX format, 4 DIMM reže (podpora 2 GB PC100/PC133 SDRAM), tu pa so tudi AGP 4x ter 5 PCI rež, ter podpora standardu ATA.

  • Plošča Tiger 200T (S2505T) bo prav tako mišljena kot zamenjava za starejšo Tiger 200 (S2505). Nova plošča se od stare razlikuje po...

0 komentarjev

Nova AOpenova plošča za P4 procesorje

X-Bit Labs - Taboru, ki ponuja plošče na naboru i845, se je pred kratkim pridružil tudi AOpen s svojo AX4BS Pro, ki sprejme Socket478 Pentiume4. Narejena je v obliki ATX in vsebuje 3 reže, ki podpirajo do 3GB PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režo, ter 4 USB vtičnice, AC'97 vgrajeno zvočno kartico in 10/100MB integrirano mrežno kartico.
AOpen pa ni pozabil tudi na navijaške nastavitve, zato lahko spreminjamo Vcore in FSB v korakih po 1 MHz. Za konec, pa plošča podpira tudi tehnologije, kot so Dr. Voice, Dr. LED in Die - Hard BIOS.

0 komentarjev

Nova SOYO-va plošča

X-Bit Labs - Čeprav je pozornost usmerjena v DDR SDRAM, se platforme SDRAM razvijajo naprej. Temu priča tudi nedavna predstavitev SOYO-ve matične plošče SY-7VBA 133U, ki bazira na naboru VIA Apollo Pro133T in je namenjena Intelovim Socket370/FC-PGA2 procesorjem s 100 ali 133 MHz FSB. Plošča je oblike ATX in vsebuje 3 DIMM reže, v katere lahko vtaknemo do 1.5GB PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 2 ISA reže. Hm, zanimivo, da se še kdo zanima za praktično mrtvo ISA vodilo, vendar pa bo to prišlo prav marsikateremu računalniškemu zanesenjaku, ki še vedno poseduje hardverski modem, ISA mrežno ali zvočno kartico. Plošča podpira še ATA/100, 4 USB vtičnice AC’97 zvočno kartico, vsebuje pa še VT82C686B South Bridge čip.

0 komentarjev

Gigabyte in problemi z GA-7SDX

X-Bit Labs - Gigabyte bi moral pred kratkim izdati svojo GA-7SDX matično ploščo, ki bazira na SiS733 chipsetu (enakovreden VIA KT133A), vendar se to še nekaj časa ne bo zgodilo. Razlog? SIS nima dovolj velikih proizvodnih zmogljivosti, da bi lahko ustregel vsem naročilom in dejstvo, da so vse zaloge chipsetov pokupili drugi velikani, kot sta ASUS in Elitegroup. Vendar bati se nič, kajti SIS iz dneva v dan pridno veča svojo proizvodnjo. Kar se same plošče tiče, je Gigabyte ni preveč spreminjal. Odstranil je le nekatere "nepomembne" konektorje (gotovo ISA reže), ostale lastnosti plošče pa ostajajo enake: ATX, Socket A, 3 DIMM reže za PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 AMR reža, 4 USB vtičnice in integrirana AC’97 zvočna kartica. Plošča naj bi bila "overclock friendly", ostalih podrobnosti pa Gigabyte zaenkrat še ni izdal.
Počakajmo pač še nekaj dni/tednov/mesecev ali pa malce računajmo na MSI. ...

0 komentarjev

Nove MSI-jke

X-Bit Labs - Ta bo spet ena dolga novica. MSI je danes objavil svoj načrt za idelavo matičnih plošč v tem poletju. Spodaj naštete bodo šle v izdelavo in NE v prodajo!

Pentuim 4
  • MS-6504
    i850 čipovje, socket478 ležišče, 4 plastni PCB, 4 RIMM reže, ena AGP Pro reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Plošča bo imela tudi vgrajeno zvočno kartico (Creative CT5880). Kot je v navadi za MSI bo plošča podpirala PC2PC in D-LED monitorček.
  • 845 Pro2-R (MS-6528)
    i845 čipovje, socket478 ležišče, podpora za do 3GB PC133 SDRAM, 4 DIMM reže, ena AGP 4x reža, šest PCI rež in ena CNR reža. Vgrajen šest-kanalni zvok od C-Medie. Kot dodatno opcijo se bo dalo dobiti tudi ploščo z Promisovim RAID kontrolerjem. Tudi ta plošča bo podpirala PC2PC.
  • 845 Pro3-R (MS-6398)
    Izboljašana verzija zgornje plošče na Brookdale čipu. Tokrat s podporo DDR pomnilniku. Tri DDR DIMM reže, ki podpirajo do 2GB DDR SDRAM-a. Vse specifikacije so enake 845 Pro2-R (MS-6528). Čeprav se bo masovna produkcija plošče začela že letos poleti bo na tržišče,...

3 komentarji

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar