»

Leto dni pozneje Windows 7 še noče umreti

Slo-Tech - Kmalu bo minilo eno leto, odkar je Microsoft prenehal podpirati Windows 7. Operacijski sistem, ki je izšel pred enajstimi leti, je svoj konec dočakal 14. januarja 2020. Izteka se tudi prvo leto plačljive podaljšane podpore (Extended Security Update), ko Microsoft plačljivim naročnikom še izdaja kritične popravke. Pričakovati je bilo, da bodo nekateri uporabniki vztrajali na starem sistemu, a jih je bistveno manj kot lani. Naročnina na ESU se vsako leto podvoji in bo v letu 2021 znašala 100 dolarjev na računalnik z Windows 7 Professional in pol manj za Enterprise.

Natančnih podatkov ne moremo dobiti, imamo pa bolj ali manj ustrezne približke. Na NetMarketShare vidimo, da je delež Windows 7 v zadnjem letu padel s 30 odstotkov na slabih 20 odstotkov. Razlika se je praktično v celoti pretočila k Windows 10, ki ima že 64-odstotni delež. Vse verzije Mac OS X držijo slabih 10 odstotkov, medtem ko Linux ostaja pri dveh odstotkih. StatCounter je nameril podobno. Windows 7 in Windows 10 sta...

136 komentarjev

Edge prehitel Firefox

Slo-Tech - Microsoftovemu novemu brskalniku Edge, ki je več kot dostojna zamenjava za Internet Explorer, je uspel veliki met. Po podatkih NetMarketShare je po tržnem deležu prehitel Firefox in se zavihtel na drugo mesto. Prvo mesto še vedno trdno drži Chrome, ki ima skoraj 70-odstotni tržni delež. Daleč niže najdemo Edge, ki ima 7,6 odstotka, a je pričakovati nadaljnjo rast, saj ima njegov predhodnik Internet Explorer še vedno dobrih pet odstotkov uporabnikov. Firefox ima 7,2 odstotka. Na petem mestu je Applov Safari s slabimi štiri odstotki.

Razlikam med Firefoxom in Edgeom je sicer majhna, a trend je jasen. Firefox že osem let vztrajno izgublja tržni delež, ki mu ga neusmiljeno odžira Chrome. Edge sicer ne izkazuje kakšnega posebnega pospeška, a ne izgublja in zlagoma pridobiva desetinke. V resnici je torej Firefox izgubil predvsem proti Chromu, medtem ko sta Edge in Safari ostala tam, kjer sta bila. Se pa Microsoft s tem ne bo sprijaznil in intenzivno razvija nove funkcionalnosti za Edge,...

68 komentarjev

Firefox praznuje 15 let

Slo-Tech - Pred petnajstimi leti je bila spletna krajina bistveno drugačna, skorajda enoumna. Žezlo je v rokah trdno držal Microsoft, katerega Internet Explorer so uporabljali praktično vsi. Njegov tržni delež je presegal 90 odstotkov, konkurenca je bila anemična, Netscapov Navigator je bil na smrt bolan. V teh razmerah je Mozilla prepoznala potrebo po alternativi, ki se je korakoma rojevala od leta 2002. Sprva pod imenom Phoenix in kasneje Firebird se je preimenovala v Firefox in leta 9. novembra 2004 je izšel Firefox 1.0. Izid je pospremil celostranski oglas v The New York Timesu, za katero so denar zbrali zasebni donatorji.

Firefox je bil nepričakovan uspeh, ki je hitro začel dobivati podpornike. Leta 2009 je obvladoval že tretjino trga, potem pa je njegov delež zaradi Googla spet začel padati. Danes je Chrome sicer bolj razširjen, a Firefox je poskrbel, da monopola na področju brskalnikov ni. Čeprav se zdi njegov uspeh samoumeven, je bil v resnici veliko presenečenje. Firefoxa ni...

39 komentarjev

Vsak drugi uporabnik Oken zdaj poganja desetico

vir: NetMarketShare

Netmarketshare - Potem, ko so Windows 10 v začetku letošnjega leta po tržnem deležu (končno) prehiteli Windows 7, so po merjenju NetMarketShare v avgustu končno dosegli mejnik 50 % deleža uporabnikov prenosnih in namiznih računalnikov. To se je zgodilo dobra štiri leta po izidu, v času katerega so pri Microsoftu napovedovali, da bodo nova Okna dosegla milijardo uporabnikov v dveh do treh letih po izidu. No, doslej je še niso.

Naj spomnimo, zadnja različica Oken je ob splovitvi dobila še poseben pospešek, saj so nas z brezplačno nadgradnjo dobesedno pehali k prehodu. Rast uporabnikov se je po koncu brezplačnega obdobja leta 2016 precej upočasnila, v zadnjih mesecih pa je dobila sveže gorivo, ki ga predstavlja iztek podpore za Windows 7. Že julija se je namreč delež uporabnikov desetice spet povečal za slabe 4 %, v avgustu pa še za...

12 komentarjev

Windows 10 vendarle premagal Sedmico

Slo-Tech - Ko Microsoft naredi dober operacijski sistem, se ga uporabniki oklepajo še vrsto let po izidu. Kakor se Windows XP ni in ni mogel posloviti, je tudi Windows 7 na prvem mestu vztrajal več kot osem let. Windows 8 mu ni bil nikoli prava konkurenca, Windows 10 pa je - z izdatno pomočjo Microsoft in domala siljenjem na računalnike uporabnikov - sedaj končno prehitel staro verzijo. Po nekaterih statistikah, ne pa vseh.

Po statistiki StatCounterja
je Windows 10 januarja postal priljubljenejši od Windows 7. Srečala sta se pri 42 odstotkov, tako da skupaj še vedno obvladujeta pretežni del osebnih računalnikov. Windows 8.1 ima 8,7-odstotni tržni delež, Windows XP pa še vedno nezanemarljive 3,6 odstotke. NetMarketShare je nameril nekoliko drugače, in sicer ima po njihovih podatkih Windows...

10 komentarjev

Internet Explorer ni več prvi brskalnik

Slo-Tech - Pričakovati je bilo, da se bo Microsoftov Internet Explorer počasi poslovil od naziva najbolj uporabljenega spletnega brskalnika, saj so ga v novem Windows 10 postavili na stranski tir na račun novega Edgea. In tako se je po letu 1999 prvikrat zgodilo, da Internet Explorer ni več najpopularnejši brskalnik. Z 41,35 odstotka je zdrsnil na drugo mesto, na prvem pa ga je prehitel Chrome z 41,66 odstotka, kažejo podatki NetMarketShare.

Internet Explorer torej ni zabeležil nobenega katastrofalnega padca, temveč počasi, a vztrajno drsi. Chromov vzpon pa je bil po drugi strani meteoren, saj ga je Google izdal konec leta 2008 in je že kmalu dosegel dvomestni delež, sedaj pa se bliža polovičnemu.
...

33 komentarjev

Google razcepil WebKit v Blink

Chromium Blog - Googlov projekt Chromium, na katerem temelji brskalnik Chrome, je najavil, da se bodo počasi odmaknili od pogona WebKit. Ta poganja Applov Safari in Googlov Chrome, a se ima to spremeniti. Googlov bo začel ločen razvoj nove veje projekt (fork), in sicer se bo WebKitov del WebCore počasi razvil v Blink.

Google kot glavni razlog za spremembo navaja večprocesno arhitekturo, ki je v Chromu drugačna kakor v drugih brskalnikih. To je povzročalo vedno več težav pri usklajevanju WebKita in projekta Chromium ter posledično zastoje v razvoju, zaradi česar so se odločili za odvejitev. Sprva sprememb praktično ne bo, počasi se bo Blink razvijal v svojo smer. Google tako ocenjuje, da se bo koda poenostavila in skrčila. Že kar zelo kmalu naj bi pobrisali več kot 7000 datotek s...

18 komentarjev

Zbogom, Presto

Opera software - Norveški razvijalec spletnega brskalnika Opera je napovedal, da bodo zamenjali pogon za svoj brskalnik. Vse od davnega leta 2003 je Opera spletne strani izrisovala z lastnim zaprtokodnim pogonom Presto, ki ga ni uporabljal noben drug brskalnik. Presto je majhen, poskočen, nepožrešen in predvsem združljiv, saj so ga od samega začetka pisali z združljivostjo s standardi v mislih. A vseeno se bo Opera sedaj od njega poslovila in ga zamenjala za WebKit ter V8.

WebKit je naš stari znanec, saj ga uporabljata Googlov Chrome in Applov Safari, najdemo pa ga tudi v manj pogostih brskalnikih, kot so integrirani v iOS, BlackBerry OS, Tizen, webOS itn. Kljub temu je poteza Opere prelomna, saj v moderni dobi nihče izmed razvijalcev...

60 komentarjev

Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec

Najbolj uporabljan brskalnik po državah (december 2011). Modra: IE, oranžna: Firefox; zelena: Chrome; rdeča: Opera.

Slo-Tech - Z iztekom leta se nam obeta vrsta različnih pregledov in povzetkov za leto 2011, ki jih bomo brali v prihodnjih dneh. Eden izmed zanimivejših je tudi statistika uporabe brskalnikov in operacijskih sistemov, ki jo meri tudi NetMarketShare.

Statistika dogajanja na brskalniškem trgu za leto 2011 kaže isti trend, ki je prevladoval vseh 12 mesecev. Glavni poraženec je Internet Explorer, ki je konstantno izgubljal tržni delež. Medtem ko je leto 2011 začel s 60-odstotnim deležem, je ta do konca leta upadel na slabih 52 odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo najpozneje do marca IE padel pod psihološko mejo 50 odstotkov. Absolutni zmagovalec je Googlov Chrome, ki je svoj delež skorajda podvojil in končal tik pod 20 odstotki. Firefox je izgubil odstotno točko in...

72 komentarjev

Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Velik delež kategorije Other predstavlja mešanica Chrome 12, Firefox 5 in Internet Explorer 9

HotHardware - Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

...

24 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev