»

Avast kupuje AVG

Slo-Tech - Češki Avast, ki ga poznamo zlasti kot proizvajalca enega izmed najpopularnejših brezplačnih protivirusnih programov, čeprav počne še mnogo več, je napovedal prevzem prav tako češkega konkurenta AVG, za katerega bo odštel 1,3 milijarde dolarjev. To predstavlja približno 33-odstotno premijo glede na ceno delnic AVG pred objavo prevzemne namere. S prevzemom bo nastalo eno največjih podjetij za računalniško varnost, katerega programska oprema bo nameščena na več kot 400 milijonih računalnikov in mobilnih naprav po vsem svetu.

V Avastu so dejali, da bodo prevzem financirali deloma z lastnim kapitalom in deloma z dolžniškimi sredstvi. UBS, Credit Suisse in Jefferies bodo zagotovili 1,7 milijarde dolarjev težko sindicirano posojilo,...

11 komentarjev

Opero bi kupili Kitajci

The Wall Street Journal - Ko govorimo o brskalnikih na namiznih računalnikih, se nehote omejimo na veliko trojico Chrome, Firefox in Internet Explorer, čemur včasih pridamo še Safari za uporabnike Mac OS X, često in po krivem prezrta pa ostaja Opera. Norveško podjetje, ki je nastalo leta 1995, ko sta glavna razvijalca novega brskalnika iz norveškega Telnora odšla na svoje in s seboj nesla brskalnika, ima sedaj resnega snubca. Konzorcij kitajskih podjetij za Opero ponuja 1,2 milijarde dolarjev, kar upravni odbor podpira, zato je delničarje že pozval k sprejemu prevzemne ponudbe.

Ponudbo so skupaj oddali Kunlun Tech, Qihoo 360 ter investicijska sklada Golden Brick Silk Road ter in Yonglian. Kunlun Tech je januarja kupil večinski delež v aplikaciji...

41 komentarjev

Dell spet Dellov

Dell - Dellov ustanovitelj Michael Dell je dokončal prevzem podjetja, za katerega si je prizadeval že od začetka leta. Prevzemnih ponudb je bilo več, a na koncu je zmagal Michael Dell, kar je septembra potrdil tudi Dellov upravni odbor. Transakcija je sedaj dokončana.

Vsi Dellovi delničarji bodo dobili 13,75 dolarja za delnico, hkrati pa so upravičeni do izredne dividende v višini 0,13 dolarja, ki jo prejmejo lastniki na presečni datum 28. oktobra letos. Skupno to postavlja vrednost kupčije na 24,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na januarsko ceno pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Prevzem bo seveda pomagal financirati sklad Silver Lake, del pa je prispeval Microsoft s svojim posojilom. S tem je...

29 komentarjev

Še dve prevzemni ponudbi za Dell

Ars Technica - Posebni odbor, ki ga je Dell oblikoval za pripravo prevzema, je sporočil, da je podjetje dobilo še dve prevzemni ponudbi, ki za podjetje ponujata več kakor Michael Dell. Ta je februarja za podjetje ponudil 24,4 milijarde dolarjev (13,65 dolarja na delnico), kar bi financiral s posojilom iz investicijske družbe Silver Lake in Microsoftovim kreditom. Ponudba je naletela na burne odzive ostalih delničarjev, sej naj bi bila ponujena cena prenizka, poleg tega pa je Michael Dell znan kot neizprosen menedžer, ki se je delil stomilijonske bonuse, ko je odpuščal zaposlene. Prevzem bi Dell obremenil s 16 milijardami dolarjev novega dolga za poplačilo kupnine. Zamerijo mu tudi oktobrski prisilni odkup delnic od zaposlenih, saj jim je...

0 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev

Težave pri Ciscovem prevzemu Tandberga

Bloomberg - Pretekli mesec smo poročali, da se Cisco pripravlja na trimilijardni prevzem podjetja Tandberg. Kot kaže, se to morda ne bo zgodilo, saj nad idejo niso najbolj navdušeni delničarji norveškega podjetja. Ponudbo je namreč zavrnila švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ker je cena po njihovem mnenju prenizka (Cisco je ponudil 38-odstotno premijo glede na tržno ceno na dan predstavitve ponudbe). Po njihovem mnenju bo Tandberg posloval bolje kot samostojna družba, so si pa ob ustreznem finančnem nadomestilu (3,1 do 3,7 milijarde dolarjev) pripravljeni premisliti. Viri tako trdijo, da bo Cisco odkorakal stran, če ne bo vsaj 90 odstotkov delničarjev za prevzem. Tandberg je v zadnjem četrtletju pridelal 50 milijonov dolarjev dobička ob štirikrat večjem prometu.

0 komentarjev

Glasovanje Sunovih delničarjev o snubitvi Oracla

ComputerWorld - Takoj po Oraclovi objavi, da kanijo prevzeti okrvavljeni Sun, je bila velika večina delničarjev navdušena, le nekaj jih je bilo mnenja, da je ponudba prenizka. Zato so se odločili svojo pravico poiskati na sodišču, ki še premleva njihove argumente. Medtem pa stroji v Sunu delajo s polno paro, tako da so že napovedali glasovanje delničarjev o sprejemu prevzemne ponudbe. Na izredni skupščini, ki bo 16. julija, bodo glasovali o Oraclovi ponudbi v višini 7,4 milijarde dolarjev ali 9,5 dolarja na delnico. Pričakuje se, da bodo delničarji transakcijo, ki jo je uprava soglasna podprla, prav tako sprejeli.

Medtem pa so na The Registerju izbrskali, kakšne odpravnine bo prejelo Sunovo vodstvo, če bodo v 12 mesecih prostovljno ali neprostovoljno zapustili podjetje. Izvršni direktor Jonathan Schwartz bi prejel 12 milijonov dolarjev, McNealy 9,5 milijonov, John Fowler 3,3 milijona, Anil Gadre 2,7 milijona, Greg Papadopoulos pa 3,7 milijona dolarjev.

0 komentarjev