»

Vodno hlajenje endvatri

Slo-Tech - Radi bi imeli vodno hlajenje, tega si res želite. A se vam nekako gabi kupovati dele po raznih trgovinah širom Slovenije: v Ljubljano po peltierjev element, na grosupeljski avtoodpad po hladilnik, v trgovino z živalmi po pretočno črpalko, do Boeinga po vodni blok,... Če ste prepričani, da ti enostavno ni za vas, si enostavno morate kupiti komplet. Mikhailtechovci so pod prste vzeli Swiftechov MCW462-UT sistem, v katerem dobite Black Ice radiator, 226 W peltierev element, Eheimovo črpalko ter ostale kvalitetne dele. Mikhailtechovci so komplet pretestirali ter bili zelo zadovoljni, čeprav je moje osebno mnenje zadržano - 9 stopinj Celzija v mirovanju...

3 komentarji

Hlajenje vode s peltierjem

Overclockers New Zeland - Problem vseh sistemov za vodno hlajenje procesorja je, da zahtevajo radiator, v katerem se razgreta voda ohladi. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa so radiatorji ponavadi precej veliki in okorni, povrhu vsega pa s svojimi velikimi ventilatorji povzročajo nemalo hrupa. Če se hočemo znebiti radiatorja, lahko uporabimo tako imenovani bong cooler, ki je nekakšen tuš, v katerega piha ventilator in predstavlja kar učinkovito hlajenje. Lahko pa vodo ohladimo s peltierjevim elementom. Vse, kar potrebujemo je dokaj močan hladilnik za CPU, ki je zmožen hladiti 80 W element. Prav s takim so se poigravali na Overclockers New Zeland. Zamisel se je izkazala za precej uporabno, saj je peltier vodo, ki jo je segrel Thunderbird 1.4 GHz brez večjih težav ohladil na 21 stopinj C.
Če se vam torej nekje valja 80 W peltierjev element in kakšen super-duper hladilnik in bi se radi znebili okornega radiatorja, potem kar veselo na delo [;)].

2 komentarja

Navij me nežno

Tweakers Australia - Vsak dan smo priča vse bolj ekstremnim posegom v strojno opremo računalnika. Tako danes ni več nič nenavadnega, če za to, da bomo navili grafično, razdremo hladilni sistem, nameščen na njej, ter nato menjamo upore za večjo napetost, naknadno menjamo hladilnike za pomnilnik, nameščamo nadmočne ventilatorje na GPU ali pa na grafično celo vgradimo vodno hlajenje, po možnosti celo s peltierevim elementom. Kaj nam je storiti, ako vam žilica (in/ali finančno stanje) tega ne dopušča? Sledite temu članku. Čemu? Ker je avtor navil svojega Geforcea2 Pro (ki je, vsaj po mojem mnenju, danes še vedno vredna vsakega tolarja tistih sedemdesetih jurjev, ki sem jih vrgel vanjo februarja 2001) na specifikacije Geforcea2 Ultra. Opisal je tudi teorijo za navijanjem ter postopke ponastavljanja BIOSa po meri grafične kartice. Ogled priporočen.

0 komentarjev

Danger Denov blok na GF3

Pure OC - Na PureOC so se spravili v ekstremno hlajenje originalnega Geforcea3. Na procesor so pritrdili DangerDenov vodni blok, na pomnilnik pa namestili izjemno velika rebra. Kartici so tudi zvišali voltažo ter gledali, kakšne hitrosti bo kartica dosegla z zračnim hlajenjem, z vodnim hlajenjem ter z vodnim hlajenjem v kombinaciji z 80 W peltierovim elementom. Nad rezultati so bili osupli. 275 MHz frekvenca jedra pa ja ni tako slabo, mar ne?

2 komentarja

Vodno hlajenje za GF3 TI500

The inquirer - The Inquirer poroča, da nas bo podjetje 3D Power razveselilo s kompletom za vodno hlajenje za Geforce3 grafične kartice. Komplet se bo imenoval Poseidon (grški bog vsega mokrega ) ter izgledal - milo rečeno - fantastično. O ceni zaenkrat še ni govora, tako tudi ne o tem, ali bomo na kartici imeli peltierov element ali ne. Poleg malo dodatnih informacij so priložili le še sliko. Glej in se slini.

2 komentarja

Vodno hlajenje - od a do ž

OC Prices - Za vse tiste, ki preprosto ljubite modifikacije, hočete narediti svoje vodno hlajenje in hkrati preprosto nimate preveč strani, ki opisujejo ta zelo zapleten postopek, si oglejte še eno v množici strani. Avtor te strani trdi, da je popolni začetnik ter navaja, da če je njemu uspelo, lahko uspe vsakomur. Vodno hlajenje je vgradil v ohišje midi-tower, uporabil 600 l/h črpalko, 80W peltierev element,... Zelo zanimivo ter lepo pregledno branje, podprto z veliko slikovnega gradiva. Edina stvar, ki je pri mojem branju tega članka ostala odprto vprašanje je, kako za vraga je človek z 80W peltierevim elementom na Pentiumu III 866 dobil -20 stopinj celzija med mirovanjem računala! Jaz imam 733 MHz računalo, takisto hlajeno z vodo inu 80W peltier elementom, pa se mi temperature v idlanju gibljejo le okrog ničle... Zanimivo...

0 komentarjev

Eksteremen overclock

PC Factory - Tudi Korejci znajo navijati, hehe. Tako so na PC Factory, eni od korejskih OC strani objavili rezultate ekstremnega overclocka, doseženega s pomočjo vodnega hlajenja, kombiniranega z beštijalnim 156W peltier elementom. Rezultat? AMD Thunderbird, švicajoč se pri 1.6 GHz. To, gospa in gospodje, je pa poseben dosežek. Klik, če hočete biti malo zavistni. Še zanimivost: Navitje je bilo, za razliko od ostalih običnih overclockov TBirda, doseženo s povečanjem zunanje frekvence. Tako je 1.2 GHz Athlon dobil krila pri 133 MHz. Pomnoževalnik je ostal nespremenjen.

0 komentarjev