»

AMD-jevi Threadripperji prihajajo avgusta

AMD Ryzen Threadripper, AMD Ryzen Mobile in evrocent

PC World - AMD je razkril podrobnosti novih procesorjev iz družine Ryzen Threadripper, ki bodo na voljo že prihodnji mesec. Ryzen Threadripper 1950X bo imel 16 jeder (torej 32 niti), ki bodo tekla s frekvenco 3,4 GHz oziroma 4,0 GHz v načinu Turbo. Nekoliko šibkejši bo Threadripper 1920X, ki bo imel 12 za odtenek hitrejših jeder s 3,5 GHz (Turbo 4,0 GHz). Oba bosta podpirala 64 vodil PCIe 3.0, štiri kanale pomnilnika DDR4 in ležišče TR4 na veznem naboru X399. Močnejši predstavnik bo stal 1000 dolarjev, šibkejši pa 800 dolarjev. Od daleč je videti, da z njima AMD konkurira Intelovemu Skylake-X. Tam za 1000 dolarjev 10 jeder s 3,3 GHz in 44 PCIe 3.0 vodili (Core i9-7900X), stopničko niže pa za 600 dolarjev osemjedrni procesor z 28 PCIe 3.0.

Povsem primerljivi Intelovi...

40 komentarjev

Bristol Ridge in Stoney Ridge sta tu

Slo-Tech - Ker bo do konca tedna v tajvanskem Tajpeju potekal Computex, si predstavitve novih čipov kar sledijo. AMD je tako danes predstavil tudi sedmo generacijo svojih APU-jev, ki nosi imeni Bristol Ridge in Stoney Ridge. To je prva posodobitev AMD-jevih APU-jev po lanskem maju, ko smo dobili Carrizo. V osnovi gre za jedro Excavator in grafične čipe Radeon R7/R5/R4/R2. AMD obljublja, da je nova generacija 20 odstotkov hitrejša od Carriza, v grafičnih opravilih pa kar za tretjino. To je osupljivo, saj je osnova enaka kot v šesti generaciji - Excavator. Skupno je AMD predstavil devet izdelkov - v družino Bristol Ridge sodijo dražji in zmogljivejši FX, A12 in A10, v Stoney Ridge pa šibkejši A9, A6 in E2.

...

110 komentarjev

AMD-jevi novi procesorji

Slo-Tech - Čeprav se je CES končal že pred slabim mesecem in je AMD na njem pokazal nekaj novosti (A10-7890K), vsega tedaj niso razkrili. Tako so lahko danes pokazali nova APU-ja A10-7860K in A6-7470K ter klasičen procesor Athlon X4 845.

Slednji ima štiri jedra Excavator, ki tiktakajo s frekvenco 3,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, osem vodil PCIe 3.0, grafičnega jedra pa seveda nima. Deklarirana poraba električne energije je 65 W, pričakovana maloprodajna cena pa 70 dolarjev (oziroma pri nas evrov). Spomnimo, da je AMD še pred meseci vztrajal, da je idealna poraba Excavatorjev okrog 15-30 W in da so namenjeni rabi v prenosnih napravah, sedaj pa smo dobili namizno verzijo čipa - oziroma malo naviti v principu mobilni čip boljše kakovosti.

Druga zgodba pa sta...

219 komentarjev

AMD končno izdal strežniške procesorje ARM

AMD - AMD je končno začel prodajati svoje procesorje Opteron A1100 SoC iz družine Seattle, ki so zgrajeni na arhitekturi ARM in namenjeni za uporabo v strežniških sistemih. Napovedali so jih že januarja 2014, a so zaradi več zamud in prelaganje luč sveta ugledali šele sedaj.

Procesorji imajo štiri ali osem 64-bitnih jeder A57, ki tečejo s taktom 1,7 do 2,0 GHz. Drugonivojskega predpomnilnika je 4 MB, tretjenivojskega pa 8 MB. Pomnilniški krmilnik podpira DDR ali DDR4, ki ga lahko skupaj uporabimo do 128 GB. Šibkejše jedro A5 skrbi za nadzor sistema, ima pa tudi namenski čip za šifriranje in stiskanje, 8 vodil PCIe 3, 14 SATA3 in dva priključka za desetgigabitni ethernet.

Modeli so trije, dva imata osem jeder (A1170 in A1150), eden pa štiri (A1120). Osemjedrnika imata deklarirano...

26 komentarjev

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

AMD izdal prvega trinityja

Slo-Tech - AMD je včeraj izdal prvi APU-procesor iz nove družine Piledriver, ki jo je napovedal že na letošnjem CES-u in nadomešča starejšo družino Llano. Piledriverji se delijo v podrazrede Trinity za najzahtevnejše uporabnike (namesto A8), Weatherford za zgornji razred (namesto A6) in Richland za tiste z najplitvejšimi žepi (namesto A4). Novinec in prvi iz te družine je AMD Trinity A10-4600M.

Novi model ima štiri procesorska jedra, integrirano grafiko Radeon HD 7660G, osnovno frekvenco delovanja 2,3 GHz (v turbo načinu do 3,2 GHz), 4 MB drugonivojskega predpomnilnika in 384 grafičnih jeder s frekvenco 497 MHz (do 686 MHz). Kot vidimo, gre za najmočnejšega predstavnika najhitrejšega razreda, ki uteleša najboljše, kar lahko AMD med APU-ji danes ponudi. Z 32 nm-tehnologijo...

38 komentarjev

AMD-jev najhitrejši mobilni APU z le 1,9 GHz

techPowerUp! - Najzmogljivejši AMD-jev APU za prenosne računalnike bo ob izidu čip z oznako A8-3530MX, ki bo tekel z vsega 1,9 GHz. Gre za štirijedrnika, ki ima na enem silicijevem čipu vgrajeno še relativno zmogljivo grafično jedro, krmilnik pomnilnika s podporo vse do DDR3-1600 (visoke frekvence zahteva vgrajeno grafično jedro) in krmilnik PCIe rež, zaradi česar je poraba do 45 W pravzaprav dober dosežek. V 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip sicer ne bo omejen na vsega 1,9 GHz, saj se bo lahko v primeru neobremenjenega grafičnega jedra in obremenjenega le dela vseh procesorskih jeder te samodejno navil do 2,6 GHz, zahvaljujoč 2. generaciji AMD-jeve tehnologije Turbo Core (2.0). Vgrajenega bo še 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko tretjenivojskega ne bo....

11 komentarjev

X-Bit Labs razkriva podatke prihajajočih čipov Llano

Štirijedrni čip

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs je zadnje dni pravi naslov za novice, povezane s prihajajočimi procesorji AMD-ja. Po obilici podatkov, povezanih s procesorji Zambezi, so tokrat razkrili še podatke enajsterice prihajajočih APU-jev Llano. Od slednjih prva peterica izhaja v juliju, druga peterica pa pred koncem leta, poleg najpočasnejšega čipa, ki bo pravzaprav najhitrejši član skupine E. Slednjo sicer sestavljajo procesorji z jedrom Bobcat, razen E2-3250, ki bo dvojedrnik Llano z grafičnim čipom s 160 senčilniki, 1 MB drugonivojskega predpomnilnika in porabo pod 65 W (TDP je znatno višji od 18 W oz. 9 W, kakršne imajo drugi čipi iz serije E). Preostali čipi Llano bodo del serije A, ki bo razdeljena na A4, A6 in A8 (številke sicer ne pomenijo števila procesorskih jeder). Delovne...

10 komentarjev