»

Proti Marsu leti prva arabska sonda

Spaceflight Now - Ponoči je z Japonske uspešno poletela raketa s prvim arabskim medplanetarnim plovilom, sondo Hope Mars Združenih arabskih emiratov, ki je namenjena proti Rdečemu planetu. Če misija v celoti uspe, bo to imeniten dosežek ne le za tamkajšnje vesoljske in tehnološke ambicije, temveč nasploh načrtovanje vesoljskih odprav, saj so Arabci projekt skorajda z ničle speljali v samo šestih letih.

Ko so leta 2014 v Združenih arabskih emiratih najavili vesoljsko misijo na Mars, jih je večina strokovnjakov v vesoljski industriji pogledala zelo postrani. ZAE niso imeli lastne vesoljske agencije ali razvojnih inštitutov za tovrstne tehnologije; celo v aeronavtiki so bili relativno gledano amaterji. Njihov poglavitni uspeh do tedaj je bilo sodelovanje z Južno Korejo, ki jim je izdelala opazovalna satelita DubaiSat 1 in 2. Toda na mnoge pomisleke so Arabci odgovorili s trdim delom ... in goro denarja. Včeraj, dve minuti pred polnočjo po našem času, so preskočili prvo veliko oviro, saj je z...

19 komentarjev

Začenja se eksperiment Mars-500

BBC - Tehnologijo za polet na Mars človeštvo ima, zatakne pa se pri finančnih sredstvih in človeku. Finance bodo ob zadostni motivaciji hitro pod streho, zato je človek še edini šibki člen, ki ga je treba pred poletom preveriti. V ta namen se v Rusiji začenja projekt Mars500, ki je zadnji korak za projektoma Mars-14 (november 2007) in Mars-105 (končan julija 2009).

Šest prostovoljcev bodo za poldrugo leto oziroma 500 dni zaprli v model vesoljske ladje brez oken, kjer bo njihova edina komunikacija z zunanjim svetom elektronska pošta z 20 minutno zakasnitvijo, kolikor porabi elektromagnetno valovanje, da z Marsa doseže Zemljo. Eksperiment se je začel včeraj opoldne, ko so trije Rusi, dva Evropejca in Kitajec vkorakali v svoje novo domovanje, ki...

17 komentarjev

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

NASA bi šla na Mars skupaj z Rusi

Marsovo površje

Slashdot - S koncem hladne vojne je usihnilo tudi financiranje vesoljskih odprav, ki so se v ZDA in Rusiji kar naenkrat znašle z razmeroma omejenimi proračuni. Sanje inženirjev seveda niso nič manj visokoleteče - poleteti želijo na Mars - zato bodo morali združiti moči. Ruska pisarna NASE je tako potrdila, da so povabili Ruse k skupnemu poletu na Mars s človeško posadko. Odskočna deska bi bila Mednarodna vesoljska postaja, posadka pa bi bila narodnostno pisana. Rusija sicer pravi, da načrtujejo tudi lastno odpravo na Mars. Klik!

19 komentarjev

Rusija: Simulacija izleta na Mars

New Scientist - Rus Dmitry Malashenkov je s svojimi znanstveniki ustvaril načrt simulacije poleta na Mars, v katerem naj bi izoliral 6 astronavtov za 17 mesecev. Namen: preizkusiti njihovo vzdržljivost. Vsi astronavti naj bi bili moški in bi v tem 400 kvadratnih metrov velikem "laboratoriju" imeli dovolj hrane, vode ter kisika, ki bi ga generirali. Več o tem. No ja, Mars gor ali dol, vseeno pa ne vem, če bi šel kdo od vas za 17 mesecev med moške. [:D]

17 komentarjev

Članek: Roboti malo drugače

slikano s flešom,...

Slo-Tech - Življenje je polno stereotipov: od spola kot družbene kategorije prek razlikovanja med tipičnim Američanom in Angležem, ki je v nasprotju s svojim divjaškim kolegom uglajen gospodič, vse do togega upodabljanja pojavne oblike nezemljana kot po človeku podobnem modelu ustvarjenega bitja. Da je temu tako, se lahko prepričamo marsikje -- na cesti, v šolskih učbenikih ter našem forumu -- konec koncev to dokazuje celo to besedilo :).

Kaj je robot? Pač nekaj, kar avtomatsko opravlja neko delo; pri tem naj bo čim bolj podoben človeku oz. bomo pri njem iskali podobnosti, torej roke, uči... Pa postavimo vprašanje malce drugače:

Kakšen je robot? Stvari se zapletejo. Da lahko prerastejo obliko...

5 komentarjev

NASA ponovno na Marsu

NASA - Tokrat nekaj bolj zabavnega. Če še ne veste, NASA pripravlja za leto 2003 nov polet na Mars. Na Mars bodo poslali vozilo, ki bo podobno prejšnjemu Pathfinderju, vendar pa bo ta projekt nekaj posebnega. Pri Nasi so se odločili, da bo v vozilcu, ki se bo vozilo po rdečem planetu poseben CD, na katerih bodo imena ljudi. Kakšnih ljudi? Tistih, ki bodo vpisali svoje ime na posebno Nasino stran, ki jo najdete tukaj. Če ste zainteresirani, potem se vpišite. Kdo ve, mogoče se bodo vsa ta imena, med katerim bo tudi vaše, nekoč znašla v kakem izredno pomembnem muzeju. Pa tudi drugače se boste lahko pred vsemi pohvalili, da vaše ime leži zapisano na CD-ju nekje na Marsu.

6 komentarjev