»

Par novih Tyank

X-Bit Labs - Podjetje Tyan je, kot lahko preberemo v tej novici na x-bit labs, predstavilo dve novi dvoprocesorski plošči, poimenovani Thunder K7X Pro in Tiger i7500.

Prva, Thunder K7X Pro, je namenjena Athlonom MP. Na njej je AMD-760 MPX čipset, ki podpira 100 ali 133 MHz vodilo, štiri DIMM reže pa sprejmejo do 4 GB PC 1600/2100 DDR RAMa z ali brez ECCja, na njej pa najdemo še tri 32-bitne in dva 64-bitna PCIja, ATIjev RageXL grafični kontroler, dvokanalen ATA100, 4 USB 1.1 konektorje, 10/100/1000Mbit mrežni vmesnik ter še nekaj uporabnih zadevic, kot so nadzor sistema, ipd.

Druga, Tiger i7500, je zgrajena okoli Intelovega čipovja in je torej namenjena Xeon procesorjem. Vodilo tiktaka pri 400 MHz, v štiri konektorje lahko zatlačimo do 8 GB PC1600 DDR RAMa, ima en PCI in dva PCI-x konektorja, ostale specifikacije pa so identične plošči za Athlone.

3 komentarji

Pentium4 Xeon vs. AMD AthlonMP v igranju šaha

Slashdot - Očitno so se tudi pri nemškem Heiseju naveličali klasičnih benchmarkov, zato so se odločili, da dve najmočnejši konfiguraciji preizkusijo v igranju šaha. V enem računalniku delujeta v navezi dva AthlonaMP 2000+, v drugem računalniku pa se potita Pentium4 Xeona 2400. Računalnika poganjata dve izmed najboljših umetnih inteligenc za igranje šaha (Deep Fritz 7 in Shredder 6), s katerima bodo preizkusili samo zmogljivost procesorjev. Kako se trenutno razpleta boj, si lahko ogledate tukaj. Na hitro naj povem, da je naveza AMD/Fritz premagala navezo Intel/Shredder, trenutno pa naveza AMD/Shredder minimalno vodi pred navezo Inter/Fritz. Vendar ne pozabite, da se je testiranje šele začelo in da se lahko končni rezultat prevesi tudi na Intelovo stran. Več o samem dvoboju si lahko preberete tudi na Slashdotu.

7 komentarjev

Athlon MP

The inquirer - Intel bo nižal cene in kot je bilo predvideno, mu bo sledil tudi AMD. Le - ta naj bi znižal ceno svojim AthlonMP procesorjem v pripravi na splavitev novih, hitrejših modelov, ki bodo zgrajeni na novem Thoroughbred jedru. Hkrati se bodo znižale tudi cene AthlonXPjem in kot kaže se bodo znižale bolj, kot smo navajeni. Za pokušino si oglejte tole povezavo - AthlonXP 2200+ za 249 zelencev[:D].
Kot kaže, se nam obeta nova cenovna vojna. In rezultat takih vojn je bil vedno ugoden - za nas kupce, se ve[:D].

3 komentarji

Gigabytova dvoprocesorska plošča za AthlonMP pripravljena

več strani - Podjetje Tyan, je do nedavnega držalo nekakšen monopol na področju AthlonMP matičnih plošč, zato so lahko navijali cene, kolikor se jim je dalo. Prvi korak, ki bi Tyanu privedel konkurenco, je naredilo podjetje MSI, vendar pa je njihova AthlonMP plošča pogorela. Tretji je bil na vrsti Supermicro, vendar njihove AthlonMP plošče nismo nikoli videli. Kljub dvema neuspelima poizkusoma, pa so se na koncu opogumili pri Gigabytu, kjer so predstavili dvoprocesorsko AthlonMP ploščo GA 7DPXDWJ, ki ponuja tudi 64-bitno PCI vodilo. Slike te plošče dobite na Akibi.
P.S. Temeljit opis Gigabytove plošče so spisali tudi na X-bit labsih.

0 komentarjev

Palomino v prodaji

The Register - Vendar na žalost samo Mobilne in MP izvedenke, o desktop primerkih pa še vedno ne duha ne sluha. No, kakorkoli že, tudi z novimi AthlonMP procesorji, ki po novem delujejo na 1,4 GHz se da narediti marsikaj. Za svoje jih bodo vzeli predvsem tisti, ki rabijo veliko surove moči za poganjanje zapletenih programov na nastajajoči delovni postaji, zmogljiv strežnik ali pa bi samo radi prednjačili v izračunanih paketkih pri Seti@HOME (sicer ne vem, če ta program podpira več procesorjev, ampak za primerjavo je ravno pravšnji :)). Procesorjev trenutno še vedno ni v Sloveniji, vendar si lahko vseeno ogledate ponudbo, ki so vam jo pripravila druga podjetja v tujini.

1 komentar

Test Tyan Tiger MP matične plošče

2CPU - Tyan je v svetu AMD-jevih procesorjev kar dodobra poznan proizvajalec, saj je v tesnem stiku z AMD-jem in izdeluje kar dobre matične plošče. Podjetje se je proslavilo s svojo Thunder K7 matično ploščo, ki je AMD-jih prinesla kar nekaj svežine, saj je le-te izstrelila v orbito večprocesorskih sistemov. Čeprav so bili skrbniki strežnikov nad "gromom" navdušeni, pa so nosove vihali manj premožni, ki bi si na poceni način radi omislili poceni delovno postajo. Thunder plošča je to v marsikaterem pogledu preprečevala, saj je vsebovala Utra 160 SCSI krmilnik, 64-bitno PCI vodilo, zahtevala pa je tudi precej zmogljiv napajalnik (kar 450 W!). To je bilo za marsikaterega prehud zalogaj, zato se je Tyan odločil, da bo izdelal malce bolj oskubljeno, a še vedno dovolj privlačno dvoprocesorsko ploščo na AMD 760MP chipsetu. Tako je Tyan pred kratkim izdal Tiger MP ploščo, ki ni več tako požrešna, saj dobro deluje že na 300 W napajalniku, vendar pa še vedno hoče registriran DDR SDRAM pomnilnik....

0 komentarjev

Tyanova cenjša MP plošča

The inquirer - Tyan že dalj časa velja za enega izmed najboljših ponudnikov dvoprocesorskih matičnih plošč. Vendar pa so kljub temu njegove dvoprocesorke plošče imele tudi nekaj zoprnih pomanjkljivosti; kakovost se seveda dobro plača, zato se Tyanove matične plošče niso nikoli uvrstile med cenejše, problem pa je bila tudi velika požrešnost, saj so te plošče do nedavnega zahtevale kar 450 W napajalnike. Tyan se je zavedel pomanjkljivosti in izdal širšemu krogu potrošnikov bolj dostopno matično ploščo, ki se imenuje Tyan S2460 in je sedaj na voljo tudi v Evropi (za Slovenske kupce bo gotovo zanimiva Nemčija). Odlika plošče je tudi ta, da ne potrebuje jedrskega reaktorja, ampak lepo deluje na 300 W napajalniku .

0 komentarjev

Nova Tyanova dvoprocesorska platka

X-Bit Labs - Tyan se je specializiral kot proizvajalec dvoprocesorskih matičnih plošč za Athlon procesorje. Kmalu bo najavil svojo tretjo matično ploščo, ki se bo imenovala Tiger MP (S2460). Plošča bo bazirala na AMD 760MP chipsetu na prodajne police pa prišla sredi avgusta. Po besedah Tyana naj bi, zahvaljujoč svoji ceni (250 $), postala najbolj priljubljena dvoprocesorska plošča v družini. Bodoče kupce bo (poleg nizke cene) gotovo razveselila novica, da plošča za delovanje ne bo potrebovala 460W napajalnika. Specifikacij je preveč, da bi jih prepisoval, zato si jih oglejte sami.

2 komentarja