»

Dell hitro ponudil opravičilo in orodje za odstranitev

Slo-Tech - Medtem ko se je Lenovo nekaj časa izgovarjal, je Dell po razkritju, da imajo nekateri njegovi računalniki sumljiv certifikat z absolutnimi pravicami in zasebnim ključem, hitro ukrepal. V sporočilu za javnost so zapisali, da gre za certifikat, ki je del njihove legitimne storitve Dell Foundation Services. Njegova funkcija ni zlonamerna in se ne uporablja za zbiranje podatkov, temveč je namenjen službi za pomoč uporabnikom, ki lahko laže ugotovi točen model računalnika in nudi asistenco. To so posebej poudarili, da bi se izognili primerjavam s težavami v Lenovu, kjer je bila luknja bistveno resnejša. A to ne spreminja dejstva, da je tudi tak certifikat velika varnostna luknja.

To je priznal tudi Dell in uporabnikom že ponudil navodila za odstranitev certifikata. Prav tako so...

4 komentarji

Sumljiv Dellov certifikat na Dellovih računalnikih

Slo-Tech - Kot kaže, ima tudi Dell podoben problem z nezaželeno programsko opremo na svojih prenosnikih, kot je bil fiasko s Superfishem, ki si ga je privoščil Lenovo. Ameriški programer Joe Nord je na svojem novem prenosniku Dell Inspiron 5000, ki ga je kupil oktobra letos, odkril vrhovni certifikat eDellRoot (root certificate), ki je označen kot zaupanja vreden overitelj (CA). Poteče šele konec leta 2039 in je označen kot certifikat, ki se lahko uporablja za vse namene, torej podpisovanje vsega; in to ni običajno. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da je na računalniku nameščen tudi zasebni ključ, ki ustreza temu certifikatu. Sicer ga uradno ni mogoče izvoziti (označen je kot non-exportable), a to seveda ne pomeni, da do njega ni moč priti.

Uporabniki na redditu ugotavljajo, da imajo tudi...

9 komentarjev

Nadaljevanje zgodbe Superfish-Lenovo kaže na resnejšo ranljivost

Slo-Tech - Hitro se je začela odvijati zgodba, ko so na računalnikih Lenovo odkrili Superfish. Medtem ko proizvajalec programa trdi, da ni nič narobe, je Lenovo že ponudil navodila za odstranitev, na internetu pa so ugotovili, da so sporni certifikati prisotni tudi v drugi programski opremi in da je ranljivost še bistveno resnejša.

Izvršni direktor podjetja, ki je razvilo program Superfish, Adi Pinhas, je v izjavi za javnost dejal, da program za uporabnike ne predstavlja nikakršnega tveganja. Poudaril je, da Superfish ne shranjuje nobenih informacij o uporabnikih in da so skupaj z Lenovom pred začetkom prodaje izvedli obširno testiranje, ki pa ni odkrilo omenjene varnostne...

26 komentarjev

Računalniki Lenovo z veliko varnostno luknjo

Slo-Tech - Lenovo je med oktobrom in decembrom lani na računalnike, ki so jih prodajali, namestil programsko opremo za prikazovanje boljših, personaliziranih oglasov. Pri tem pa so zagrešili hudo varnostno malomarnost, ki lahko sedaj po odkritju uporabnike prevara, saj napadalcem omogoča izvedbo napadov MITM.

Gre za program Superfish, ki ga je Lenovo nameščal na računalnike. Ta pri brskanju po spletu "ugrabi" sejo, uporabnika preusmeri na svoje strežnike, da lahko v stran vstavi ciljane oglase, in šele nato prikaže stran. Da bi postopek deloval tudi pri uporabi varnih strani (HTTPS), ki še zdaleč niso omejene več le na e-bančništvo, saj jih imajo na primer tudi Google, Facebook in naša stran, je Lenovo na računalnike namestil...

47 komentarjev

Napad z ničelno predpono na SSL/TLS certifikate že "v divjini"

Slo-Tech - Konec julija je Moxie Marlinspike na konferenci BlackHat 09 in Defconu 17 predstavil nov napad na SSL in TLS certifikate. Gre za tim. napad z ničelno predpono (ang. null prefix attack), ki izkorišča ranljivosti pri obravnavi SSL in TLS certifikatov. Marlinspike je namreč odkril, da je mogoče registrirati certifikate v obliki www.banka.si\0zlonamernastran.si. CA (Certificate Authority) bo vse znake pred "\0" ignoriral in brez težav podpisal certifikat za zlonamernastran.si, saj bo lastnik zlonamerne strani svojo identiteto in lastništvo strani seveda brez težav dokazal.

Izkaže pa se, da pri uporabi takega certifikata brskalnik certifikat prepozna kot veljaven tudi, če je uporabljen na domeni www.banka.si. Tako ustvarjen zlonamerni certifikat je torej mogoče uporabiti pri prestrezanju s posrednikom (ang. man-in-the-middle napad). Napadalec, ki uspe prestreči komunikacije žrtve (za ta namen je bilo (za okolje Linux) razvito posebno orodje SSLsniff), le-tej sedaj podtakne lažen...

41 komentarjev

Appli najzanesljivejši

ComputerWorld - Že drugo leto zapored so, ugotavlja Rescuecom Corp, Applovi računalniki najzanesljivejši, kar ste tiče števila klicev na tehnično podporo. Tako so se odrezali bolje kot enako slavne znamke Panasonic, Lenovo, Toshiba, HP, Sony in druge. Še več, svoj rezultat v primerjavi s preteklim letom so celo izboljšali, čeprav so bili že takrat najboljši.

V raziskavi so primerjali razmerje med deležem klicev na center za pomoč uporabnikov posameznega proizvajalca in tržni delež njegovih računalnikov. Apple je dosegel rezultat 700, saj je delež klicev njihovih uporabnikov znašal 1,1 odstotka (lani 1,4), medtem ko je tržni delež Appla 7,8 odstotka (lani 5). Na drugo mesto se je s 489 točkami uvrstil Panasonic, tretji je Lenovo, četrta pa Toshiba. Mnogo slabše kot lani sta se uvrstila Sony in tudi Dell, ki sta sicer obdržala svoj dosežek, a so se tekmeci letos odrezali bolje. Rezultate je vsekakor treba jemati z ščepcem soli, saj so zelo odvisni tudi od spremembe tržnega deleža posamezne znamke,...

37 komentarjev