»

Maci dobili prvi izsiljevalski virus

Slo-Tech - Daleč so časi, ko so se lahko uporabniki Applovih računalnikov bahali, da so varnejši pred računalniško nesnago od uporabnikov PC-jev. Potem ko so lani dobili svoj prvi virus, ki okuži strojno opremo, je sedaj začel razsajati tudi prvi izsiljevalski virus za Mace, ki uporabnikom zašifrira vse podatke.

KeRanger, kot so ga poimenovali, je prvi izsiljevalski virus za Mace, ki se je začel širiti med uporabniki, saj je bil leta 2014 odkriti FileCoder nedokončan in neaktiven. KeRanger je bil skrit v namestitvenem programu za odjemalca za torrente Transmission, kamor so ga neznanci podtaknili in začeli razpečevati 4. marca. Transmission je odprtokodni program, verjetno pa so napadalci pridobili dostop do strani in tja naložili predrugačeno, zlonamerno kodo Transmissiona. Ker je bila podpisana z veljavnim...

16 komentarjev

Izsiljevalski virusi napadajo tudi spletne strežnike na Linuxu

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi, ki ob okužbi sistema zašifrirajo podatke na diskih in za predajo ključa za odklep zahtevajo plačilo odkupnine v bitcoinih, so preskočili med vrstami. Niso ranljivi le nezaščiteni Windows, temveč tudi sistemi z Linuxom. Novoodkriti izsiljevalski virus Linux.Encoder.1 napada strežnike, na katerih teče Linux, in ga številni protivirusni programi še ne prepoznavajo. Za odklep zahteva plačilo enega bitcoina, kar je trenutno okrog 380 dolarjev.

Pristop ni posebej inovativen, saj so izsiljevalski virusi že znana nadloga, ki po ocenah FBI-ja povzroča več deset milijonov dolarjev škode letno - samo en virus je v letu zbral 18 milijonov dolarjev. Linux.Encoder.1 za svoje malopridnosti potrebuje dostop do sistema, ki ga navadno dobi z izrabo kakšne nezakrpane ranljivosti, ki jih na...

20 komentarjev

FBI: izsiljevalskim virusom kar plačajte

Business Insider - Na internetu so čedalje bolj razširjeni izsiljevalski virusi, ki datoteke na okuženem računalniku zašifrirajo, potem pa od uporabnika zahtevajo plačilo odkupnine v bitcoinih v zameno za odklep. Nekateri virusi so pri šifriranju primitivni in so jih raziskovalci kmalu razbili, denimo Simplocker za Android, drugi pa so trši oreh. BitCrypt je bil tako površno napisan, da so ga prav tako zlomili. Upravljavci CryptoLockerja so od žrtev uspeli izsiliti tri milijone dolarjev, preden je bil botnet razbit, algoritem za tvorjenje ključev za šifriranje pa razvozlan in javno objavljen.

A vse to so srečne izjeme. Če je izsiljevalski virus (ransomware) napisan pravilno in šifrira z močnim algoritmom ter dovolj unikatnim ključem, do podatkov ne boste mogli. Tega se zaveda...

52 komentarjev

Ponastavitev Androida na tovarniške nastavitve ne izbriše vseh podatkov

Ars Technica - Raziskovalci s Cambridgea so ugotovili, da ponastavitev telefona z Androidom na tovarniške nastavitve ne izbriše nepovratno vseh podatkov, kot bi morala. To predstavlja varnostno tveganje, ker se tovrstna ponastavitev po navadi uporablja za uničenje podatkov pred odprodajo, oddajo ali zavrženjem telefona. Ogroženih naj bi bilo okrog pol milijarde pametnih telefonov. Napaka prizadene tako vgrajen prostor kakor tudi spominske kartice microSD.

Preizkusili so 21 različnih telefonov petih proizvajalcev z različnimi verzijami Androida od 2.3 do 4.3. Podatkov o novejših telefonih ni, sklepajo pa, da so potencialno ogroženi tudi telefoni z novejšo verzijo Androida. Ugotovili so, da prav na vsakem telefonu ostane vsaj drobec osebnih podatkov:...

15 komentarjev

Android 5.0.1 prinaša prve popravke

Takole nedelujoča postane kamera, če se fleš ugasne sam od sebe

Slo-Tech - Čeprav se Google na nejevoljo uporabnikov drži dvotedenskega obdobja izdajanja popravkov prek spleta, prvi dan nadgradnjo dobi približno 1 % uporabnikov, čez nekaj dni to razširijo na prvo četrtino, medtem ko v drugem tednu to počasi razširijo na polovico, tri četrtine in na vse uporabnike telefonov Nexus, vseeno popravki niso imuni pred hrošči in težavami. Točno tako je tudi tokrat, marsikdo poroča, da vsaj na Nexus 5 uporaba fleša kot svetilke sčasoma povzroči samodejni izklop tega, a ga operacijski sistem vseeno prikazuje kot prižganega. Posledično svetilka in za po vrhu še kamera ne delujeta, dokler uporabnik ne zažene ponovno naprave. A precej večji problem so imeli nekateri uporabniki z brisanjem svojih kriptiranih naprav.

Google je projektu AOSP dodal...

15 komentarjev

Prvi izsiljevalski virus za Android

Sophos - Windows še dolgo časa ni več edino gojišče računalniških virusov, saj so ti uspešno osvojili vse platforme. Izjema ni niti Android, na katerega se je sedaj prvikrat razširil tudi izsiljevalski virus, ki zašifrira uporabniške datoteke in zahteva plačilo odkupnine za dostop do njih.

Izsiljevalski virusi so na osebnih računalnikih stalnica in predstavljajo veliko nadlogo. Nekatere, ki so napisani površno, so sicer uspeli zlomiti, medtem ko drugih niso in jih bržkone nikoli ne bodo. Android sedaj napada Android/Simplocker, ki so ga napisali v vzhodni Evropi. Ob okužbi sistema izpiše...

22 komentarjev

PayPal bo podprl plačila prek NFC-ja

Ars Technica - Googlov Nexus S, izdelan v sodelovanju s Samsungom, je prvi in še vedno edini izmed z Androidom opremljenih mobilnih telefonov, ki podpirajo NFC, brezžično komunikacijo na kratke razdalje. Kot dokazilo, da tehnologija deluje, je bilo uporabljenih že nekaj primerov, večinoma v sodelovanju s socialnimi omrežji. Najnovejše izmed njih, prav Googlov Plus, v aplikaciji za Android že podpira NFC - povezava s posebno značko lahko odpre Google+ aplikacijo in ponudi pošiljanje novega statusa na vaš profil. A največje obljube je v fazi razvoja NFC prinašal na področju nakupov v fizičnih trgovinah, kjer kani zamenjati papirnat, kovinski in plastičen denar (pravzaprav bo v primeru NFC-ja denar še vedno kovinski in plastičen). S podporo prvega...

10 komentarjev

Razvijalci sami pripravili piratsko različico android aplikacije, ki osramoti uporabnika

Slashdot -

Android razvijalci imajo precej težav s piratskimi kopijami programov, ki jih je mogoče dobiti na neuradnih app marketih. Podjetje Incorporate Apps se je odločilo vzeti stvari v svoje roke, s proaktivno pripravo posebne piratske različice svoje aplikacije Walk and Text za US$ 2.10, ki pod oknom za pisanje sporočila prikaže sliko s kamere in s tem omogoči varno tipkanje tudi med hojo po mestu.

Takoj po namestitvi piratske različice se vsem številkam v imeniku pošlje SMS sporočilo v spodnjem stilu (vir) in s tem osramoti uporabnika:

Hej, pravkar sem si neta prenesel piratsko različico aplikacije Walk and Text za Android. Sem neumen in škrt, čeprav stane le dobra dva dolarja. Ne biti lopov tako kot sem jaz!

Zatem se uporabniku pokaže obvestilo v stilu "Preveri svoj račun za telefon [1, op.p.]....

88 komentarjev