»

Novi Xeoni W na HEDT podnožju

AnandTech - Kmalu za novo serijo procesorjev Core X so pri Intelu najavili še drugi del HEDT repertoarja, Xeone W na arhitekturi Cascade Lake.

Pod znamko Xeon W v Intelu pospravljajo zmogljivejše procesorje za delovne postaje. Enako kot CPUji Core X so napravljeni na strežniških arhitekturah, a se od slednjih razlikujejo v podpori pomnilniku ECC in njegovi večji količini ter množici bonbončkov, kot so funkcije RAS in vPro. Letošnjega junija je podjetje lansiralo serijo Xeon W-3200, ki je bila prva namenjena strežniškim podnožjem LGA3647, kar je omogočilo večje število jeder (28), pomnilniških kanalov (6) in stez PCIe (64). S tem se je razlikovala od preteklih Xeonov W-2000, ki smo jih vlagali v klasična podnožja HEDT, in takrat še ni bilo povsem jasno, ali in v kakšni maniri bomo takšne Xeone W še videli.

Očitno je šlo pri tritisočkah zgolj za razvejitev linije, kajti s Xeoni W-2200 bodo novembra naprej peljali tudi različice na podnožju LGA2066. Ob tem velja poudariti, da kljub enaki...

2 komentarja

Intelovi Xeoni prihajajo tudi v prenosne računalnike

Intel - Intelovi procesorji iz družine Xeon, ki so bili doslej rezervirani za strežnike in zmogljive delovne postaje, prihajajo tudi v prenosne računalnike. Sicer jih je bilo že sedaj moč dobiti v butičnih prenosnikih, kamor so sestavljavci tlačili namizne procesorje, a to je bil slab kompromis tako z vidika velikosti, kakor tudi porabe energije in gretja. Zato razveseljuje novice, da prihajajo čisto pravi mobilni čipi Xeon.

Še letos bodo izšli procesorji Xeon E3-1500M v5, ki sodijo v arhitekturo Skylake in so tako zgrajeni v 14-nm litografiji. Seveda bodo imeli vse pomembne arakteristike Xeonov, torej pomnilnik ECC ter vPro. Potem bo tu še priključek Thunderbolt 3 (USB-C), za katerega...

12 komentarjev

Thunderbolt 3 ima priključek USB 3.1 in večjo hitrost

Intel - Na tajvanskem sejmu Computex je Intel predstavil novo verzijo standarda Thunderbolt 3, ki prinaša višjo hitrost in nov priključek.

Thunderbolt 3 bo podpiral priključek USB-C (USB 3.1) in bo omogočal hitrosti prenosa do 40 Gb/s, kar je dvakrat več od predhodnika. To pomeni, da bo mogoče priključiti dva zaslona z ločljivostjo 4K brez zatikanja oziroma 4 vodila PCI Express 3 ali osemkrat DisplayPort 1.2. Omogočal bo prenos do 100 W električne energije, torej ga bo mogoče uporabiti tudi za polnjenje večjih naprav, na primer prenosnih računalnikov, oziroma do 15 W za sprotno delovanje porabnikov na vodilih.

Prek Thunderbolta 3 bo mogoče na prenosni računalnik brez posebnih kablov in priključkov povezati zmogljivo zunanjo grafično kartico. Thunderbolt 3 podpira več izvedenk...

24 komentarjev

Intel bojda pripravlja le dva namizna Broadwella

TechSpot - Intelovi procesorji iz družine Skylake so praktično za ovinkom in na prodajne police prihajajo že v drugem polletju. To pomeni, da procesorjev Broadwell za namizne računalnike, torej takšnih, ki sedejo na podnožje LGA1150, ne bo kaj dosti. Za zdaj kaže, da bomo videli le dva.

V drugem letošnjem četrtletju bomo dobili procesorja Core i7-5775C in i5-5675C, ki bosta zgrajena v 14-nm litografiji na arhitekturi Broadwell. Porabila bosta do 65 W električne energije, integrirano bosta imela grafiko Iris Pro 6200, podpirala pa bosta pomnilnik tipa DDR3L-1600. Močnejši brat bo imel frekvenco 3,3 GHz (s Turbo do 3,7 GHz) ter 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in osem niti s HyperThreadingom (štiri jedra), šibkejši pa frekvenco...

81 komentarjev

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev