»

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Ameriška mornarica plačala milijone za podaljšanje podpore za Windows XP

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se je iztekla že lanskega aprila in čeprav gre za 14 let operacijski sistem, katerega konec je Microsoft napovedoval res dolgo, so številni veliki uporabniki obtičali z njim. Dodatna podpora je dosegljiva, a jo je treba drago plačati. Lani so bili med večjimi grešniki ameriška davčna uprava, britanski javni sektor in Nizozemci, ki so morali vsi odšteti milijonske zneske za nadaljnje zagotavljanje podpore. Leto dni pozneje ameriški mornarici še vedno ni uspelo nadgraditi svojih računalnikov, čeprav so migracijo začeli že leta 2013.

Da bo več kot 100.000 računalnikov z Windows XP še vedno dobivalo najnovejše popravke, so z Microsoftom sklenili 9,1 milijona dolarjev...

56 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Slo-Tech - Da se v torek izteče podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows XP, ponavljamo že nekaj časa. Čeprav to ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, bo konec podpore sčasoma čedalje večji problem, ker Microsoft ne bo več izdajal varnostnih popravkov. Težava je, da obstaja cel kup specialne programske opreme, ki je ni mogoče nadgraditi brez visokih stroškov (en primer izmed mnogih je bolnišnična oprema) in ki teče na Windows XP. Zato je včasih ceneje plačati za podaljšanje podpore Windows XP.

To bodo storili Britanci, ki so izpogajali enotno ceno za podaljšanje podpore za Windows XP za eno leto, ki bo vsem uporabnikom v razširjenem javnem sektorju (državna uprava, šole, bolnišnice, NHS itd.) omogočala dodatno leto prejemanja posodobitev za Windows XP, Office 2003 in Exchange 2003,...

43 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Microsoft zakrpal 22 lukenj

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
ComputerWorld - Včeraj je bil popravni torek, ko Microsoft mesečno izda popravke za svojo programsko opremo. Bera popravkov je to pot srednje zvrhana, saj so zakrpali 22 lukenj.

Najodmevnejša odpravljena ranljivost je luknja v implementaciji Bluetootha v Windows Visti in Windows 7, ki je napadalcem omogočila dostop do sistema prek Bluetootha. Četudi računalnik sploh ni bil povezan na internet, ki je običajni vektor za napade dandanes, je bilo mogoče računalnik oddaljeno napasti, če je bila v uporabi miška ali katera druga naprava, povezana prek Bluetootha. Zanimivo je, da je Windows XP na napako imun,...

16 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev