»

Microsoft in Yahoo podaljšala, a nekoliko spremenila dogovor

ZDNet - Microsoft in Yahoo sta nekoliko spremenila pogoje 10-letnega sodelovanja, ki sta ga sklenila leta 2009 in za katerega je zadnje tedne kazalo, da se krha in utegne razpasti. Spremembe, ki sta jih dorekli podjetji, prinašata Yahooju nekoliko več fleksibilnosti in avtonomnosti. Ogrodje ostaja nespremenjeno - to je Yahoojeva strežba Bingovih reklam in Microsoftova uporaba Yahoojevega algoritma v Bingu na namiznih napravah. So pa dodali dve dopolnili, ki naj bi poskrbeli za bolj produktivno partnerstvo. V resnici je bila alternativa Yahoojev izstop od dogovora, ki je postajal utesnjujoč za obe podjetji, zlasti pa za Yahoo.

V pogodbi je bilo namreč zapisano, da se lahko prekine po petih letih. Yahoo je namreč prejemal manj, kot bi lahko iztržil drugod, zato je Microsoft več let doplačeval.

Glavna novost je, da Yahoo ne bo...

0 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Japonski Yahoo se povezuje z Googlom

Vstopna stran Yahoo Japan

vir: BBC
BBC - Čeprav Yahoo sodeluje z Microsoftom, ki bo Yahooju omogočil uporabo Bingovega iskalnega algoritma, to ni ustavilo japonske podružnice Yahooja, da ne bi sodeloval z največjim konkurentom Microsofta, Googlom. Prav danes so Japonci namreč potrdili, da bo za iskanje po spletu na njihovi strani skrbel Google.

To je mogoče zaradi majhnega lastniškega deleža Yahooja v Yahoo Japan, ki znaša le 35% v primerjavi s 40%, kolikor znaša večinski delež podjetja Softbank, ki je japonski internetni ponudnik in mobilni operater. Yahoojev ustanovitelj, Jerry Yang, sicer je član upravnega sveta (podobno kot ustanovitelj Softbanka,...

1 komentar

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji