»

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

vir: Intel
Intel - Le slab mesec po AMDju imamo tudi osvežitev Intelove linije strežniških procesorjev, saj so v Santa Clari splovili tretjo generacijo čipov Xeon Scalable, na osnovi arhitekture Ice Lake SP.

Intelove serije strežniških procesorjev v arhitekturnem smislu tradicionalno zaostajajo za prenosniškimi in namizniškimi, zato je bila pri posodobitvi čipov tokrat še vedno na redu arhitektura Ice Lake, čeprav smo jo v napravah za domače uporabnike videli že leta 2019. V podjetju so jo prvotno nameravali na trg poslati že lani, a so jo kot večino stvari močno zaznamovale Intelove težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Tretja generacija strežniških čipov Xeon Scalable, na podlagi Ice Laka SP, je tako bistven napredek glede na prejšnje Xeone, saj gre za prve Intelove strežniške procesorje na 10 nanometrih, toda v tržnem smislu zaostajajo za AMDjem, potrebno pa je omeniti tudi rastočo konkurenco rešitev na osnovi Arma, kot sta Amperova Altra in Amazonov Graviton2.



Novi Xeoni Scalable so...

17 komentarjev

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

AnandTech - Pri Intelu so na presenetljivo obsežni tiskovni konferenci najavili praktično vse letošnje novosti, namenjene podatkovnim centrom. Splovili so novo linijo procesorjev Xeon na arhitekturi Cascade Lake in sistemov-na-čipu Xeon D; na trg poslali inačico pomnilnika Optane, ki sede v podnožja za RAM; pa najavili FPGA čip Agilex in 100-gigabitni vmesnik za Ethernet.

Intel izdelke za podjetja običajno naznanja vsakega posebej, letos pa so se odločili vsemu repertoarju za strežniške farme nameniti en osrednji dogodek. Glavna zvezda so bili novi Xeoni na osnovi arhitekture Cascade Lake. Gre za naslednike Skylakov-SP, zato pomenijo optimizacijsko fazo v razvoju in so torej še vedno napravljeni v 14 nanometrih. Novosti se...

39 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

Intelovi Xeoni prihajajo tudi v prenosne računalnike

Intel - Intelovi procesorji iz družine Xeon, ki so bili doslej rezervirani za strežnike in zmogljive delovne postaje, prihajajo tudi v prenosne računalnike. Sicer jih je bilo že sedaj moč dobiti v butičnih prenosnikih, kamor so sestavljavci tlačili namizne procesorje, a to je bil slab kompromis tako z vidika velikosti, kakor tudi porabe energije in gretja. Zato razveseljuje novice, da prihajajo čisto pravi mobilni čipi Xeon.

Še letos bodo izšli procesorji Xeon E3-1500M v5, ki sodijo v arhitekturo Skylake in so tako zgrajeni v 14-nm litografiji. Seveda bodo imeli vse pomembne arakteristike Xeonov, torej pomnilnik ECC ter vPro. Potem bo tu še priključek Thunderbolt 3 (USB-C), za katerega...

12 komentarjev

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

MWC: Novi Atomi odslej x3, x5 in x7

Slo-Tech - Ena redkih trdnjav, ki jo Intel še ni povsem osvojil, so procesorji v mobilnih napravah, zato ni presenetljivo, da so na Mobile World Congressu predstavili nove SoC Atom x3, x5 in x7. Medtem ko je x3 na 28 nm namenjen trgom z nizko kupno močjo, so x5 in x7 namenjeni za razviti svet in zgrajeni v 14-nm tehnologiji. Po zgledu procesorjev Core iX se tudi Atomi po novem diferencirajo na pregledne družine.

Atom x3 je v bistvu SoFIA, ki je dobil nalepko Intel Atom. Najmočnejši model C3440 podpira LTE, ostala dva pa samo UMTS. C3440 ima štirijedrni procesor s taktom 1,4 GHz in grafiko Mali-T720 MP2, C3230RK štirijednri procesor s taktom 1,2 GHz in grafiko Mali-450 MP3, medtem ko ima najšibkejši C3130 dvojedrnika. Čipov ne izdeluje Intel, temveč zanj TSMC ali Rockchip. Kot rečeno, teh čipov pri nas ne bo.

Zanimivejši so x5-8300,...

11 komentarjev

Intelov kartični računalnik Edison in delujoč prototip 14 nm

Intel - Intel je predstavil svoj kartični računalnik Edison, ki smo ga pričakovali že od najave v začetku leta. Pri tem niso povsem izpolnili pričakovanj, da bo v velikosti SD-kartice, a kaj dosti večji tudi ni, tako da je še vedno namenjen uporabi v majhnih, poceni in predvsem varčnih napravah.

Na kartici je celoten SoC (system-on-a-chip), ki obsega dve procesorski jedri v 22 nm-tehnologiji izdelave s taktom 500 MHz (Atom Z34XX), 4 GB eMMC-flasha, 1 GB pomnilnika DDR3 ter mikrokrmilnik Quark. Podprta je brezžična povezljivost 802.11 a/b/g/n in Bluetooth 4.0. Celoten sistem bo stal okrog 50 dolarjev oziroma le malo več od Raspberryja Pi. Ima pa pred njim eno veliko prednost (mogoče za koga tudi pomanjkljivost), da je procesor arhitekture x86. Dimenzije celotne kartice so 35,5 mm x 25,0 mm.

...

31 komentarjev

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

Intel izdal nove Atome za strežnike

Intel - Intel zadnje čase trg obstreljuje z vsemi topovi. Včeraj so jim ušli podatki o prihajajočih procesorjih Haswell, hkrati pa so predstavili tudi nove izredno varčne procesorje za strežnike in podatkovne centre. Nekdaj neosvojljivo trdnjavo namreč arhitektura ARM vedno bolj ogroža, zato je moral Intel najti odgovor. In to so procesorji Atom z deklarirano porabo 6 W, ki so sedaj namenjeni tudi strežnikom.

Družina Atom S1200 je tako imenovana ultra-varčna serija, ki seveda ni namenjena ogromnim farmam računalnikov, ampak nišnim področjem, kot so mikrostrežniki, komunikacijska oprema, podatkovne zbirke itn. Za zahtevnejša okolja še vedno ostajajo Xeoni, a povsod surova moč ni najpomembnejša, ampak želimo raje več jeder. Tam...

63 komentarjev

Intel izdaja 4,4 GHz čip

Xtreme Systems - Z arhitekturo Netburst, ki je bila osnova serije Pentium 4, je imel Intel grandiozne načrte o dosegu frekvence 10 GHz. To jim je klavrno spodletelo, saj je najhitrejši Pentium 4 dosegel vsega 3,6 GHz, nekoliko hitrejši pa je bil kraljevski dvojedrnik Pentium D, ki je v modelu Pentium D 965 EE dosegel 3,73 GHz. Podobne številke so sledile še nekoliko kasneje, 3,33 GHz z dvojedrnim Core 2 Duo E8600, nekoliko višjih 3,6 GHz s prav tako dvojedrnim Core i5-680, medtem ko je bil do nedavnega najhitrejši Core i7-880, štirijedrnik s 3,06 GHz, ki pa je s TurboCore lahko deloval vse do 3,73 GHz (eno samo jedro). Okroglih 4 GHz...

4 komentarji