»

AKOS razdelil frekvence za 5G

Slo-Tech - Minuli teden se je zaključila dražba več frekvenc, ki bodo med drugim uporabne tudi za mobilna omrežja pete generacije (5G). Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je dražila frekvence 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz, za katere so se lahko potegovali operaterji. Ti so pokupili vse razpoložljivi frekvenčni prostor, za kar so odšteli 164 milijonov evrov, kar je 2,4-krat več od izklicnih cen.

Frekvence so pričakovano kupili A1 Slovenija, Telekom Slovenije, Telemach in T-2. Zakupna doba znaša 15 let, frekvence pa bodo uradno dobili junija ob izdaji odločb. Nekatere bo možno začeti uporabljati takoj (700 MHz, 700 MHz, 1500 MHz, 3600 MHz, 26 GHz), na 2100 MHz pa bo treba počakati do 22. septembra, na 2300 MHz pa do 1. januarja. Frekvence so podeljene tehnološko nevtralne, kar pomeni, da lahko operaterji na njih ponujajo katerekoli tehnologije, storitve katerih pa morajo biti na voljo končnim uporabnikom. V enem letu morajo v vsakem pasu pokriti...

42 komentarjev

Telekom Slovenije kupil Debitel

Delo - Telekom Slovenije je kupil 100-delež mobilnega operaterja Debitel, ki je bil ustanovljen leta 1998 in ima danes dobrih 90.000 uporabnikov oziroma 3,9-odstotni tržni delež. Danes so podpisali pogodbo s podjetji ACH, Adria Mobil in Svema Trade, ki so bila lastniki Debitela. Pred dokončanjem posla bo moral Telekom Slovenije pridobiti še dovoljenje agencije za varstvo konkurence.

Telekom Slovenije zato ni želel razkriti podrobnosti posla, tako da tudi cena ni znana. Vemo pa, da je Debitel butični mobilni operater, ki letno ustvari okrog 15 milijonov evrov prihodkov in slab milijon evrov dobička. Bilance kaže, da ima podjetje okrog osem milijonov evrov premoženja in da nima večjih dolgov. Za Debitelove uporabnike sprememb za zdaj ne bo,...

59 komentarjev

Telemach prevzel Tušmobil

Slo-Tech - V Tušmobilu so potrdili neuradne govorice o prevzemu, ki so začele krožiti dopoldne. Tuš Holding je s podjetjem Telemach sklenil pogodbo o prodaji mobilnega operaterja Tušmobil. Koliko bo največji slovenski kabelski operater odštel za Tušmobil, podjetji nista razkrili. Finance neuradno poročajo o 150 milijonih evrih, ki jih je Mirko Tuš želel že v poskusi prodaje pred leti, a jih ni iztržil.

Tušmobil ima na trgu mobilne telefonije v Sloveniji 12,5-odstotni tržni delež, kar pomeni skoraj 300.000 uporabnikov. Zanj se je že nekaj časa zanimalo več podjetij, najglasneje pa se je omenjalo prav Telemach in Simobil. Da bo Tušmobil slej ko prej prodan, ni bilo nobenega dvoma. Tuš Holdingu so banke upnice ob reprogramu dolgov julija letos kot...

107 komentarjev

T-2 ne gre v stečaj, potrjena prisilna poravnava

vir: Delo
RTV Slovenija - Telekomunikacijsko podjetje T-2 vendarle ne gre v stečaj, je včeraj razsodilo mariborsko sodišče, ko je zavrnilo zahtevo Telekoma Slovenije, ki je sicer največji upnik mariborskega podjetja.

Uradno se je saga podjetja T-2 začela konec preteklega leta, ko je bilo podjetje zaradi plačilne nesposobnosti prisiljeno na mariborsko sodišče vložiti zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. S tem so se želeli izogniti stečajnemu postopku, ki ga je Telekom Slovenije kot tretji upnik zahteval septembra 2010. Še leto pred tem sta sicer manj resna predloga za začetek stečajnega postopka vložila Smartcom in kasneje še Lokainvest. Prisilna poravnava se je na mariborskem sodišču začela januarja letos, Telekom Slovenije pa je...

83 komentarjev

Telekom in Mobitel združena

Finance - Slovenskemu operaterju fiksne telefonije Telekomu Slovenije je bila danes pripojena družba Mobitel. Pripojitev je bila izglasovana na junijski skupščini Telekoma Slovenije kot del večjega prestrukturiranja Telekoma. V prihodnosti bodo namreč Telekomu priključili še dele družb Planet 9 (ki je bil združen z Najdi.si), Avtenta.si, GVO, preostanki družb pa bodo ostali hčerinska podjetja Telekoma Slovenije. Kapital družbe Telekom Slovenije se bo povečal za 200 milijonov evrov.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev dobili tudi enoten račun za storitve dosedanjega Telekoma in Mobitela. Telekom Slovenije bo po prestrukturiranju, ki naj bi v prihodnjih štirih letih prineslo 150 milijonov evrov prihranka,

74 komentarjev

Začela se je prisilna poravnava T-2

vir: Delo
Finance - Danes se je na Okrožnem sodišču v Mariboru začel postopek prisilne poravnave nad podjetjem T-2, ki je konec decembra vložilo predlog za njen začetek in ga zaradi pomanjkljivosti ta četrtek dopolnilo. Upravitelj podjetja bo v tem času stečajna upraviteljica Milena Sisinger. T-2 ima dva tedna časa, da založi predujem za stroške postopka v višini 33 tisoč evrov, sicer bo razpisan stečajni postopek, upniki pa imajo mesec dni časa, da prijavo svoje terjatve do podjetja. Člani upniškega odbora so Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija.

Prva ponudba podjetja T-2 predvideva v osmih letih približno tretjinsko poplačilo terjatev, ki...

49 komentarjev

Telekom kupil Najdi.si

Delo - Po poročanju Dela:
Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki je lastnik vodilnega slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si ter podobnih iskalnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in BiH. Za večinski delež družbe je Telekom odštel 8,55 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, je nakup večinskega deleža v Interseeku in s tem najbolj obiskane spletne strani pri nas, ki jo uporablja prek 800.000 Slovencev ali 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta, skladen s strategijo skupine na področju internetnih storitev in vsebin, ki že in bodo v prihodnosti vedno bolj krojile panogo elektronskih komunikacij. Nakup pomeni še korak naprej v zagotavljanju najcelovitejših in najkakovostnejših internetnih storitev in rešitev.
Delo, Finance

74 komentarjev