»

Kraja pasovne širine

2CPU - Kaj narediti, ko nekdo nekam prilepi sliko s tvojega strežnika in ti tako posledično krade pasovno širino, za katero po možnosti še plačuješ? Tukaj si lahko ogledate eno idejo, kako obračunati z tatovi[:D]. Namig: poglejte si slike v opisu produkta[>:D].

Hehe, po moje bo ta Nemec naslednjič dvakrat premislil, preden bo spet objavil kako tako sliko[:D].

6 komentarjev

Na navijanje!

The inquirer - Upam, da mi boste oprostili mojo malce daljšo odsotnost, ampak nogometna evforija in lenoba, ki ob koncu leta še najbolj pritisne, sta me obsedla do te mere, da se mi ne da niti spraviti pred računalnik in spisati kakšno novico. No, lenoba pa se je vse predolgo držala tudi starih Athlonov XP, ki niso pokazali toliko poskočnosti pri navijanju, da bi si jih svetovna rulja toliko želela. Vse skupaj očitno popravljajo Athloni XP grajeni na 0.13 mikronskem jedru, ki naj bi bili prava navijaška smrt za Intelove Pentiume4. V to lahko sklepamo po poročilih na tem forumu, kjer je nekdo pokazal screenshote navitih Athlonov, ki so delovali z 2166 in 2314 MHz. Prepričajte se na lastne oči, še prej pa opozorilo, da od strani, če ne obvladate nemščine, ne boste imeli veliko koristi [;)].

0 komentarjev

AMD ne bo zatiral navijanja

The inquirer - Že kar nekajkrat smo lahko brali razna poročila o tem, kako bo AMD nekoč zaklenil svoje procesorje in jih tako naredil popolnoma imune na navijanje. Na srečo se je izkazalo, da je šlo samo za manjše strašenje navijalcev, saj lahko overclockerji še danes opravljajo svoje najljubše opravilo. Sicer jim je AMD s predstavitvijo Palominov to opravilo precej otežil, vendar pa je to bolj postranskega pomena. No, AMD se je pred kratkim celo odločil, da overclockerjev ne bo več strašil s takšnimi posegi, ampak jim bo dal prosto pot do navijanja in jih potiho celo podpiral. Podjetje namreč ne skrbi, da bi jim overclockerji odžirali trg. Ne, AMD skrbijo le prodajalci, ki kupijo manj zmogljive procesorje, jih nato navijejo in prodajo v sistemu kot dražje in bolj zmogljive izvedenke. Vendar pa se zaradi dobre zasnove procesorja tudi tu da hitro ugotoviti prevaro s pomočjo mostičkov L1 ;) .

0 komentarjev

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

AMD T-Bird 1.4 GHz - AYHJA Y

ChillBlast - Procesorji AXIA so si zadnje čase precej pridobili na ugledu, trenutno pa burijo duhove predvsem procesorji z oznako AYHJA, ki naj bi se še bolje navijali. Test je potrdil že staro dejstvo; 1.4 GHz AYHJA Y Thunderbird se dobro navija, njegova edina pomanjkljivost pa je, da je deluje pri frekvenci 1.4 GHz, ki je že blizu omejitvam TB procesorjev. Ljudje (Bunny, Xoverclocker, ...) poročajo o ekstremnih navitjih blizu ali preko 2 GHz, vendar je vprašanje, koliko lahko s takim frekvencam naredijo. Test.

3 komentarji

Hudo navita procesorja

več strani - Overclocaknju še kar ni in ni videti konca. Zanesenjaki nas namreč vedno znova presenetijo s svojimi navitimi procesorji. Najbolj zanimiva so še vedno ekstremna navijanja, saj se tam pokaže, koliko človek zares obvlada stvar. Poglejmo si nekaj primerov:

Thunderbird 1000 MHz@1723 Mhz (Xoverclocker) Xoverclocker imajo že od prej izkušnje, saj jim je uspelo naviti 1 Ghz Thunderbirda na 1,67 Ghz, vendar s starim supercooler hlajenjem. Že star dosežek je bil navdušujoč, ta pa je še toliko bolj, saj 1 GHz Thunderbirda ni tako lahko naviti na tako visoko frekvenco. Seveda je pri tem potrebno tudi odlično hlajenje. Overclocker je za navijanje uporablil procesor tipa AXIA z 9 v tretji vrstici, za hlajenje pa je uporabil doma narejen hladilni sistem, ki se imenuje Supercooler II. Pri najnovejšem dosežku so morali tudi modificirati svojo Abit KT7A matično ploščo, ker so za stabilno delovanje procesorja potrebovali višjo napetost, kot jo je podpirala matična plošča. Rezultat: Thunderbird, ki...

1 komentar

Primerjava 3. Thunderbirdov 1,33 Ghz z različnimi jedri

Club Overclocker - Thunderbird - ime, ki ni nikoli uradno obstajalo (bilo je samo kodno ime za kvadratne Athlone) je danes še kako živo. AMD Thunderbird je še vedno eden izmed najboljših procesorjev - tudi za navijanje. Kar se navijanja tiče, velja pri Thuderbirdih velika zmeda, za katero je kriv AMD. Zelo odmevna je bila novica, ko je AMD poslal na tržišče procesorje z AXIA jedrom, ki so se noro navijali. Od takrat naprej ljudje pri Thunderbirdih gledajo samo še procesorske oznake. Vendar pa procesorji z AXIA jedrom niso več edini, ki naj bi dosegali visoke frekvence. Nekaj časa krožijo po internetu govorice o Thuderbirdih z jedrom AYHJA. Procesorji s tem jedrom naj bi iz 1,33 Ghz skočili tudi na 1.5, 1.6 ali 1.7 Ghz. Če se procesorji tudi v praksi tako dobro obnesejo, kot se govori o njih, so se prepričali na ClubOC. Seveda pri kupovanju svojega Athlona ne smemo biti pozorni samo na ime jedra, ampak tudi na raznorazne številke in črke, ki se pojavljajo ob imenu. Če ste vse skupaj že malce pozabili,...

0 komentarjev

Raziskava AMD AXIA Thunderbird-ov

Blarg Overclocking - Kot vsi vemo, je AMD poslal v prodajo serijo Thunderbird-ov, ki se odlično navijajo. Nosijo oznako AXIA. Ali je AMD to storil zanalašč ali pa sploh ni vedel kako visoko so procesorji zmožni iti, še ni znano. dejstvo je, da se dajo naviti zelo visoko. V testu primerja različne verzije AXII. Eno s frekvenoco 1GHz in drugo s frekvenco 1.2GHz. Škoda, da nima ne testu še 1.33GHz verzije. Tukaj je članek.

6 komentarjev

AMD pošilja 1.5GHz čipe v škatlah od 1GHz procesorjev?

The Register - Očitno so Athloni (Thunderbirdi), ki so sposobni doseganja hitrosti 1.5GHz in več, že v prodaji!
Vendar se še ne prodajajo kot 1.5GHz modeli, temveč kot navadni "stari" 1GHz in 1.33GHz verziji. Takšni procesorji nosijo oznako AXIA in so glavni razlog, zakaj so nekateri overclockerji uspeli spraviti svoje Athlone na tako visoke frekvence.
Nek angleški overclocker je povedal, da so takšni procesorji na voljo že nekaj tednov, vendar so to samo tisti procesorji, ki nosijo oznako AXIA!
Procesorji s to oznako naj bi bili sposobni doseči hitrosti 1.5GHz že z normalnim hlajenjem (ne mislim na neko ultra voda+peltier kombinacijo, ampak samo malce boljše zračno hlajenje)!
No, če kupujete nov procesor (Athlona), poskusite dobiti takšnega, ki ima oznako AXIA!

P.S.: Menja kdo Athlona z oznako AXIA za navadnega 800MHz?

10 komentarjev

Oznake na jedrih AMDjevih procesorjev

AthlonOC - Zelo pomembna stvar, ki pa je večina ljudi ne razume, kaj šele uporablja. No ja, oznaka ni pomembna, če procesorja ne mislite navijati. Ja, zanima vas kakšne so razlike. Razlika v oznaki lahko pomeni tudi do 250 MHz razliko v navitju procesorja. Na splošno se pri Thunderbirdih najbolje izkažejo oznake, katerih prvi štirje znaki v drugi vrsti so AXIA in prvi znak v tretji vrsti črka. Na Duronih z največjim overklokerskim potencialom pa je v začetku druge vrste napisano AKCA in v tretji vrsti prvi znak črka pri 700 in 800 MHz verziji, pri 600 MHz verziji, pa se najbolje obnesejo procesroji z oznako AKBA v začetku druge vrste in črko na prvem mestu v tretji vrsti. Seveda pa je stopnja navitja procesorja odvisna tudi od drugih dejavnikov, kot so hlajenje, matična plošča, moč napajalnika in nastavitve v biosu. Celoten članek ter tabelo z vsemi oznakamo najdete tukaj.

3 komentarji

Modifikacija plošče Epox 8KTA3+

Xoverclocker - Kot večina drugih matičnih plošč za AMDjeve procesorje ima tudi Epoxova 8KTA3+ težave z neomogočanjem napetosti višjih od 1.85 volta. To zna biti zelo neprijetno, saj je že tovarniška nastavitev Thunderbirdov 1.75 V. Zaradi tega so se pri Xoverclockerjih malo potrudili in pogledali, kaj je potrebno spremeniti, da dosežemo višje napetosti. Vse, kar je potrebno storiti, je na ploščo prispajakti 2 kiloomski upor in že imamo napetost 2.1 volta. S tem dosežemo, da recimo 1 GHz Thunderbird lepo tiktaka na 1,45 GHz, kar je velika razlika. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Thunderbird 1.2Ghz@1.475Ghz

Tech Extreme - Na Tech Extremu so se spravili navijati 1.2 gigaherčno različico Thunderbirda. Navijali zunanjo frekvenco ter prišli do 123 megahercev, kar prinese hitrost procesorja zglednih 1475 milijonov operacij na sekundo. To jim je uspelo na Asusovi plošči A7V in samo s silver orbom. Za zaključek pa še temperatura: Znosnih 35°C za idlanje ter "skromnih 61°C pod obremenitvijo. Celoten članek si lahko ogledate tukaj

0 komentarjev