»

Kubanski streetnet

Slo-Tech - Kubanski internet je zavoljo dolgoletnega trgovinskega embarga s strani ZDA zasoljeno drag, počasen, močno nadzorovan in posledično dostopen le majhnemu dele populacije. S pojavom cenenih satelitskih telefonov, ki jih tamkajšnji populaciji večinoma zagotavljajo in plačujejo kar sorodniki iz ZDA, se stvari sicer izboljšujejo, a le počasi.

Se je pa v Havani pojavila zanimiva alternativa - s strani skupnosti organizirano in s ceneno opremo izgrajeno avtonomno omrežje, ki sicer nima prave povezave do "interneta", vendar pa povsem lepo služi prostočasnim aktivnostim njegovih 9000 uporabnikov - branju novic, klepetu, izmenjavi slik, igranju večigralskih iger, deljenju (verjetno s čolni pretihotapljenih) avtorsko zaščitenih...

2 komentarja

Nexus 4 končno ostal brez LTE-ja

AnandTech - Konec novembra, kmalu po začetku odpošiljanja prve omejene količine Nexus 4 iz Googlovih skladišč smo poročali, da ima LG-jev mobilnik pravzaprav omejeno podporo za omrežja 4. generacije. Vsebuje namreč modem s podporo prav vseh frekvenc oz. standardov, medtem ko se veriga takoj zatem konča za vse, razen enega izmed standardov, za t.i. Band 4 na frekvenci 1700 MHz. Ta namreč lahko koristi vgrajeno anteno za nekoliko starejša omrežja. V ZDA Band 4 sicer ni v uporabi, je pa v Kanadi, kjer so uporabniki lahko koristili hitrejše omrežje.

Le-to so vklopili tako, da so vtipkali *#*#4636#*#*, ki pokaže testni/info meni, tam pa pri omrežjih na silo vklopili LTE z izbiro LTE Only (delovale so tudi druge, mešane izbire). V primeru prisotnega...

10 komentarjev

Mehiška vlada zaplenila prikrito mobilno omrežje kartela Zetas

Bazne postaje so skrili na oddaljenih in maloposeljenih območjih, jih posprejali s kamuflažno barvo in zagotovili napadajanje na sončne celice.

vir: El Universal
El Universal - Mehiška vojska je vknjižila pomembno zmago v boju z narkokarteli: zasegli so več tisoč kosov telekomunikacijske opreme, od baznih postaj pa do telefonov, ki jo je uporabljal dobro znani kartel Zetas.

Na severu države so namreč na oddaljenih in redko poseljenih območjih zgradili lastno tajno mobilno omrežje. Ves promet preko omrežja je potekal šifrirano, bazne postaje pa so bile prebarvane s kamuflažnimi vzorci, da bi jih oblasti iz zraka težje našle. Sistem je napajanje dobival iz sončnih celic, tako da je bila celotna bazna postaja avtonomen sistem. Uporaba sofisticirane opreme je sicer poleg izrednega nasilja eden od ključnih prijemov kartela, ki je znan tudi po lastni...

37 komentarjev

Windows Phone 7 nadgradnja sprva le za odklenjene mobilnike

Windows Phone 7 Central - Čeprav je bil po uradnih podatkih zadnjih nekaj tednov glavni trud Microsofta usmerjen v predstavitev nadgradnje Windows Phone 7, ki bi se istočasno zgodila na vseh napravah in pri vseh operaterjih, temu ne bo točno tako. Nedavni začetek prenosa in namestitev t.i. popravka NoDo so namreč predstavljale popolnoma odklenjene naprave, ki niso povezane z nobenim operaterjem. Lastniki mobilnikov, zaklenjenih na posamezne mobilne operaterje, bodo morali počakati, da bodo posamezni operaterji še sami stestirali nadgradnjo ter potrdili njeno splavitev na lastnem omrežju. Čas testiranja bo tako različno dolg, saj npr. nemški T-Mobile upa na predstavitev šele konec aprila, medtem ko pri večini drugih, npr. pri britanskem O2, nadgradnjo pričakujemo že v začetku aprila.

Pri Microsoftu so sestavili tabelo stanja...

2 komentarja