»

Piratiziranje filmov ima (včasih) tudi pozitivne učinke

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Marketingarji s poslovnih šol Univerze v Houstonu in Western University iz kanadskega Ontaria, so v posebni raziskavi preučevali vpliv Piratebaya na uspešnost filmov v kinematografih.

Ko so švedske oblasti pred petimi leti zaprle podatkovni center Pirate Baya v bližini Stockholma, je priljubljena stran s torrenti umolknila za dober mesec dni. Prav ta downtime je bil izhodišče raziskave, ki je merila njegove učinke na prodajo kino vstopnic v tistem času. V poštev so vzeli več sto filmov in njim pripadajočih torrentov in prišli do zanimivih ugotovitev.

Če na...

13 komentarjev

Podlih osem in Povratnik že ušla na internet

TorrentFreak - Težko pričakovan filma Quentina Tarantina Podlih osem (Hateful Eight) pride v slovenske kinematografe 7. januarja, v ZDA pa je začel igrati danes. Običajno je, da na splet sorazmerno hitro pricurljajo tako ali drugače posnete verzije s slabo kakovostjo slike in obupnim zvokom, a to pot je drugače. Že sredi tedna se je namreč na internetu znašel screener zelo dobre kvalitete. Enako se je zgodilo tudi s Povratnikom (The Revenant), ki sta oba glavna kandidate za februarske oskarje.

S tem se ponavlja že stara zgodba, da do konca januarja na internet uide velika večina filmov, ki se potegujejo za te prestižne nagrade. Običajno na internet spolzijo kar članom ocenjevalnih odborov, ki vnaprej dobijo zgoščenke s filmom. A redko so na internetu še pred uradno...

72 komentarjev

Večina za oskarje nominiranih filmov že ušla na internet

Slo-Tech - Vsako leto največ svežih filmov na internet uide januarja in februarja, ko so že znane nominacije za februarsko podelitev oskarjev. Čeprav se filmska industrija bori proti kršenju avtorskih pravic na internetu, so običajno glavni vir pobeglih filmov kar sodelavci Akademije. Niti letos ni nič drugače.

Na internetu je mogoče dobiti že 95 odstotkov vseh nominiranih filmov, večino v DVD-kakovosti (DVD screener). Statistiko od leta 2003 spremlja Andy Baio, ki ugotavlja, da se čas od izida filma v kinematografih do dostopnosti kopije na internetu v zadnjih letih...

18 komentarjev

Vdor v Sony na internet naplavil neizdane filme

TorrentFreak - Hekerski vdor v Sony Pictures, ki ga je minuli teden zagrešila neznana skupina z imenom Guadians of Peace, ima bolj daljnosežne posledice, kot je bilo slutiti. Medtem ko se Sony ukvarja z vprašanjem, kdo je odgovoren, in je aktiviral tudi policijo, so na internet pricurljali čisto sveži filmi.

Na omrežja za izmenjavo podatkov si je pot utrlo pet filmov: Fury, ki po svetu že igra v kinematografih, ter Annie, Mr. Turner, To Write Love on Her Arms in Still Alice. Filmi so dostopni v DVD-kakovosti, ne kakšnih zanič screenerjev. Te četverice Sony sploh še ni uradno izdal, zato je situacija še toliko bolj neprijetna. (Hkrati se nekateri privoščljivo muzajo ob odkritju, da so imeli Sonyjevi...

25 komentarjev

Na beloruski nacionalni televiziji predvajali piratsko kopijo filma

TorrentFreak - Prvi kanal beloruske nacionalke (spletna stran, Twitter) je v tednu pred letošnjimi Oskarji predvajal par v preteklih letih nagrajenih filmov, med drugim Bigelowin The Hurt Locker, ki je lani snel nagrado za najboljši film Avatarju (režiser Avatarja, James Cameron, je btw nekdanji mož gospe Bigelow; opa). A pri TV postaji niso odkupili TV pravic, ampak so se raje odločili predvajati kar kopijo s torrentov, upajoč, da ne bo nihče opazil. Kopija je prišla z zdaj že zaprtega trackerja interfilm.ru; ve pa se zato, ker so pirati v sredo filma vstavili kratko zvočno obvestilo na temo "Ta izvod je bil pripravljen ekskluzivno za intefilm.ru". Eden od gledalcev je sporočilo prepoznal in o vsem skupaj napisal blog post, nakar je zgodba seveda pricurljala v domače in tuje medije.

...

12 komentarjev

Pirati vsako leto manj uspešni pri distribuciji nominiranih filmov za oskarje

TorrentFreak - Vsako leto po najavi nominacij za oskarje velja pogledati, kdo je bil v preteklem letu uspešnejši - pirati pri objavljanju črnih kopij najnovejših filmov ali filmski studii pri varovanju kopij in nadziranju članov Akademije. Lani smo ugotavljali, da so pirati na internet poslali rekordno malo nominiranih filmov, a so se letos odrezali še slabše.

Izpustivši dokumentarne in tuje filme, je letos na omrežjih torrent na voljo 20 izmed 29 nominiranih filmov. Ocenjuje se, da so jih sedem na internet poslali člani Akademije, kar založniki ugotavljajo z vodnimi žigi in drugimi načini označevanja kopij. Če upoštevamo samo screenerje, je na internetu 38 odstotkov nominiranih filmov (lani 41 odstotkov), skupaj z DVD-ji pa 66 odstotkov (lani 79...

15 komentarjev

Nov način distribucije filmov takoj po premieri v kinematografih

Disneyjev izvršni direktor: "Menim, da bomo z združitvijo interneta in televizije lahko ponudili še več drugih izdelkov."

vir: Bloomberg
Bloomberg - Filmski studii so začeli razmišljati, kako bi posodobili svoje okostenele okvire distribucije (kinematografi, čez 120 dni izdaja na DVD-ju, kasneje televizijska dobavljivost) filmov. Ena izmed idej, ki jih premlevajo Sony Pictures, Warnes Bros. in Walt Disney Co. je povezava s kabelskimi operaterji, da bi kupcem ponudili ogled filmov iz domačega fotelja takoj po premieri v kinematografih.

V ZDA se s podjetjem In Demand dogovarjajo, da bi lahko filme videli pred pretekom tri- do štirimesečnega roka, ki mora običajno preteči od premiere do izida DVD-ja ali možnosti ogleda proti plačilu štirih dolarjev na televiziji. Filmi ne bodo poceni, saj se...

173 komentarjev

Oskarji 2010 za pirate nezanimivi

Slo-Tech - Pred dnevi so objavili nominacije za letošnje oskarje in gusarski karteli to napoved vsako leto vzamejo kot vodilo, katere filme bi se res splačalo spraviti na internet v čim boljši kvaliteti (cam je že zdavnaj premalo), da bi resnično vznejevoljili MPAA, če jih seveda že niso. Andy Baio se je v svojem blogu lotil analize, kako uspešni so bili v zadnjih letih pri tem, in se dokopal do zanimivih zaključkov. Ni namreč res, da gre vsako leto laže.

Curljanje filmov na internet spremlja že od leta 2003 in prav vsako leto so pirati do objave nominacij uspeli izdati vse nominirane filme. Lani so vse razen treh izdali kar v DVD-kakovosti. Zanimivo je, da se trend obrača.

Do letošnje prireditve je le še mesec dni, a pirati so izdali vsega 14...

54 komentarjev