»

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

Tožba proti Intelu za 43 milijonov

The inquirer - Malezijski proizvajalec matičnih plošč je vložil tožbo proti Intelu, v kateri zahteva prek 43 milijonov dolarjev, sklicujoč se na Intelovo prekršenje in neupoštevanje pogodbe, ki so jo bili sklenili poprej. Unico skupaj s podružnicami trdi, da ni utrpel zgolj škode v vrednosti tožbe, temveč so bili prisiljeni zaradi Intelovega ravnanja, ko so bojda neupravičeno preselili glavno proizvodnje na Kitajsko, celo zapreti nekaj tovarn, zato zahtevajo povračilo. Intel obtožb še ni komentiral. Klik!

5 komentarjev

Prvi primerki z i845PE

več strani - Intel je za 7. oktober najavil uradno predstavitev novega čipovja za svoje Pentium 4 procesorje, ki se imenuje i845PE. Kot je že v navadi, so proizvajalci matičnih plošč vezja dobili že pred tem datumom, da bodo na dan predstavitve že imeli pripravljeno zalogo teh plošč. Gigabyte je storil podobno potezo, kot jo je ob predstavitvi KT400 plošče, saj je tudi tokrat že nekaj dni pred uradno predstavitvijo, izdal matično ploščo na tem naboru. Nova Gigabytka se imenuje 8PE667 Ultra, podpira pa DDR RAM, ima podporo za RAID, LAN, zvočno kartico in ostale dobrote, ki smo jih od Gigabyta že vajeni. Za vse neučakance še test, samo v primeru da dobro razumete poljsko, če pa je vaše znanje tujih jezikov omejeno na angleščino, odklikajte sem ali pa sem.

0 komentarjev

Magnezij v ohišjih prenosnikov

DigiTimes - Sodeč po tem članku na DigiTimes, se Dell odloča, da bo po novem svoje prenosne računalnike odel v magnezij namesto v plastiko. Podjetje se je odločilo za to potezo, ker je magnezij lažji ter ima višjo toplotno prevodnost (ma nemoj [:D]) od plastike. Zaradi trdnosti zlitin se bo magnezij uporabljal tudi kot zaščitno sredstvo pred poškodbo integralnih delov prenosnega računalnika. Zakaj se proizvajalci kot Dell že prej niso odločili za ta korak? Težava naj bi bila v dobavljivosti takih zlitin, saj so bili produkcijski procesi prepočasni in niso mogli izpolnjevati tako visokih zahtev, kot jih narekuje Dell. Podjetje tudi napoveduje, da bo leta 2003 kar 80% njigovih prenosnikov narejenih iz te zlitine. Vseeno - še vedno si ga ne bi upal metati po tleh [:D].

0 komentarjev

Tudi Intel s svojimi 4in1?

Intel - Izgleda, da VIA ni edina, ki pospešeno piše gonilnike za svoja čipovja za Microsoftove operacijske sisteme. Intel je izdal že drugo verzijo svojega Application Acceleratorja, programa, s katerim bodo, vsaj tako Intel, programi tekli hitreje. Tudi računalo se naj bi hitreje naložilo ter diskovne operacije pohitrile. Če ste lastnik plošče, na kateri se bohoti katerikoli od teh čipovij, kar veselo k dolvleki!

0 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč pozdravili tožbo VIA proti Intelu

DigiTimes - Sodeč po tej novici na DigiTimes je velika večina proizvajalcev matičnih plošč z veseljem pozdravilo nedavno tožbo VIAe proti gigantu Intelu. Le-ta je namreč omogočila vsem tem podjetjem, da brez strahu izdajo svoje P4X266 plošče, ki jih večinoma že imajo pripravljene. Seveda obstaja možnost, da bo Intel tožbo dobil in da bodo proizvajalci morali svoje plošče vpoklicati nazaj po sodni odločbi, toda vsi vemo, kako dolge in pogosto brezplodne so tožbe v računalniški industriji. VIA je tako v eni elegantni potezi omogočila izdajo plošč s svojim čipovjem in proizvajalci bodo z veseljem zagrabili to priložnost. Zanimivo pa je opazovati tiste, ki produktov nimajo pripravljenih in se sedaj za vse kriplje trudijo zatrjevati, da razlog za to nikakor ni bila napovedana Intelova tožba proti VIA.

1 komentar

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja