»

Googlov projekt Ara se odmika

BBC - Uresničujejo se bojazni, da od velikopoteznega Googlovega načrta za izdelavo popolnoma modularnega pametnega telefona v projektu Ara ne bo ostalo veliko. Potem ko je odpadel portoriški test, so končni izdelek ponovno premaknili, to pot na leto 2017. Prav tako je sedaj že jasno, da bo modularnosti precej manj, kot so sprva obljubljali.

Google je na konferenci I/O razkril, da bodo temeljne komponente kar lepo integrirano in čisto nič modularne. To so procesor, grafični čip, senzorji, baterija, zaslon in antena. Na ta način bodo privarčevali prostor, ker integrirane komponente zasedejo manj prostora od modularne zasnove, a po drugi strani bo prilagodljivost telefona bistveno manjša. Še vedno pa bodo modularne nenujne komponente, in sicer bo mogoče zamenjevati...

98 komentarjev

Project Ara bo še nekoliko počakal

Google - V tem četrtletju bi moral Google v Portoriku začeti prodajati telefon Spiral 2, bolj znan kot Project Ara, ki je obljubljal revolucijo na področju prilagodljivosti in nadgradljivosti. Od ostalih mobilnih telefonov se Spiral 2 razlikuje po modularnosti, saj je mogoče zamenjevati posamezne module, denimo čipe za Wi-Fi, boljšo kamero, hitrejši procesor itd. Fiksen je le okvir, ki služi kot ohišje.

Minuli teden pa se je po daljšem spanju prebudil kanal ProjectAra na Twitterju. Po opravičilu zaradi neaktivnosti v zadnjih mesecih so sporočili, da pilotski projekt čaka nekaj sprememb. Sicer so zagotovili, da se v prihodnosti na Portoriko vseeno odpravijo in da Ara ni mrtev projekt, a telefona v tem četrtletju gotovo še ne bo.

Googlova tiskovna predstavnica za skupino ATAP (Advanced...

1 komentar

Project Ara ali modularni pametni telefon gre na test v Portoriko

Slo-Tech - Google je končno razkril več podrobnosti o prihajajočem modularnem telefonu, ki ga vodijo pod imenom Project Ara in bo v pilotnem programu na voljo v Portoriku. Telefon se imenuje Spiral 2 in omogoča zamenjavo vseh komponent, večino celo kar ob vključenem telefonu (hotswapping).

Zakaj bodo projekt preizkušali prav v Portoriku, ni povsem znano. Gotovo pa ima s tem opraviti dobra mobilna pokritost ozemlja, razširjenost podatkovnih komunikacij, saj 75 odstotkov dostopa do interneta predstavljajo mobilne povezave, ter nenazadnje dejstvo, da je Portoriku ozemlje ZDA in kot tak sodi pod nadzor Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Google bo sodeloval z enajstimi fakultetami portoriške univerze.

Telefon Spiral 2...

92 komentarjev

S Finske prihaja konkurent modularnemu Project Ara

Poleg modularnosti je možna tudi barvna raznolikost

vir: The Verge
The Verge - Finsko mesto Espoo je tesno povezano z mobilnimi tehnologijami, gre za domače mesto Nokie, kjer je bilo septembra ustanovljeno še podjetje Circular Devices. Glavni projekt podjetja je PuzzlePhone, še en projekt modularnega pametnega mobilnega telefona, ki pa se precej razlikuje v primerjavi z nekdaj Motorolinim, zdaj Googlovim Project Ara. Medtem ko Project Ara ponuja ohišje, v katerega bo mogoče vtakniti poljuben (a primerno dimenzioniran) zaslon, procesor, baterije, hrambo, fotoaparat, itd., vse v svojih malih zaključenih enotah, PuzzlePhone ne ponuja tolikšne fleksibilnosti.

Njihov koncept je morda boljši, saj bodo telefoni bolj kompaktni, enotni. Osnova je Spine (hrbtenica), ki vsebuje zaslon, zvočnike in...

14 komentarjev

Nokia ostaja, prehaja na Android

Nokia N1

vir: Android Central
Android Central - Govorili smo, da je Microsoft počasi začel ukinjati znamko Nokia, kar naj bi pomenilo konec te slavne znamke. A to se je izkazalo za neresnično. Znano je, da je Microsoft v nakupovalni mrzlici na Finskem kupil le oddelek, ki razvija mobilne telefone in licenciral uporabo patentov, medtem ko oddelek za mrežno opremo (NTN, Nokia TETRA Network), oddelek, ki skrbi za zemljevide in pripadajoče tehnologije Here, in oddelek za napredni razvoj tehnologij (po vzoru Motorolinega/Googlovega ATAP-a, ki razvija Project Ara) ostajajo na finskem. Finsko podjetje ima jasno v lasti znamko Nokia, Microsoft je uporabo le najel, do leta 2016 za pametne mobilne telefone oz. do leta 2026, ko govorimo o manj zmogljivih telefonih - Microsoft je namreč v prevzemu...

109 komentarjev

Android L bo poganjal Project Ara

PHONEBLOKS.COM - V povezavi s Project Ara, Googlovim projektom modularnega pametnega telefona, ki so ga dobili s prevzemom Motorole (in obdržali prodaji navkljub), imamo nekaj zanimivih novih podrobnosti. Javnosti naj bi bili prvi mobilni telefoni in moduli na voljo zgodaj v letu 2015. Točen datum še ni znan, a bo verjetno razkrit na drugi konferenci projekta, ki se bo zgodila prihajajočega decembra.

Drug detajl je, da bo na telefonih tekel nekoliko spremenjen Android L, ki ga pomaga pripravljati Linaro, neprofitna organizacija, ki se ukvarja s presekom jeder Linuxa in arhitekture ARM. Izredno dobrodošla je obrazložitev, da bo mogoče posamezne module projekta Ara menjati pri prižagenm telefonu (hotswapping), razen modula zaslona (ki je pravzaprav...

45 komentarjev

Nove podrobnosti o Project Ara

Slo-Tech - Ob prodaji Motorole so pri Googlu obdržali ne le patente, temveč tudi t.i. ATAP, Motorolino skupino, ki je bila odgovorna za povsem nov in napredne koncepte, kot je Project Ara oz. modularen mobilni telefon. Z njim pri Googlu upajo, da bodo zmanjšali recikliranje mobilnih telefonov, saj bi namesto celega aparata lahko zamenjali le en sklop za zmogljivejšega. Obenem bi si uporabniki z izborom komponent zmogljivost prilagodili lastnim željam, vse skupaj pa bi podprli z nizko ceno, že od 50 dolarjev za najcenejšo kombinacijo.

Ekipa je pripravila svež videoposnetek, v katerem vidimo nekaj novih podrobnosti v povezavi s projektom. Vidimo npr., kako bo izvedeno zaklepanje modulov na ogrodje. Vemo, da bo to izvedeno z magneti, a nismo vedeli, da bodo ti v primeru ogrodja elektromagnetne narave (v modulih bodo jasno permamentni magneti). To pomeni, da modula praktično ne bo mogoče odstraniti, ko bo naprava delovala oz. dokler ta ne bo dovolila odstranjevanja. V videu je mogoče opaziti...

43 komentarjev