»

Pentium4: DDR ali RAMBUS?

HardOCP - Kaj kupiti, če se odločate za nakup nove osnovne plošče ter Pentium4 procesorja? Prodajalci vas bodo zagotovo prepričevali, da je RAMBUS pomnilnik tisto pravo (ker je pač dražji). Kaj pa se bolj splača za nas, overclockerje?

S tem so se ubadali na Tech PC, kjer so testirali dve matični plošči za Pentiume: Abitovo IT7-MAX2 (DDR) ter Asusovo P4T533 (RAMBUS). Prišli so do zelo zanimih zaključkov. Klik!

1 komentar

ASUS in druga generacija i850 plošč

X-Bit Labs - Če nameravate v kratkem kupiti Socket423 Pentium 4, vam nakup le tega strogo odsvetujem. To bi bila le nepotrebna potrata denarja, saj jih bodo kmalu nadomestili Northwoodi (novi Pentiumi 4), ki bodo sedli samo v podnožje Socket478, pa tudi Socket423 plošče nimajo neke hude naložbe v prihodnost (oz. jo sploh nimajo ). No, čeprav Socket423 Pentiumi 4 iz dneva v dan postajajo manj zanimivi za kupce, pa je pri matičnih ploščah ravno obratno. Ker so stari Pentiumi 4 tik pred "penzijo", se Intel hoče čimprej znebiti starih primerkov, zato je malce znižal svoje marže. Intel je tako pripravil vabo, v katero je zagrizlo kar nekaj proizvajalcev. Med drugim tudi ASUS, ki je predstavil svojo i850 ploščo druge generacije, ki se imenuje P4T-F. ASUS je pri tem primerku naredil majhno izjemo - namesto, da bi ploščo izdelal v šestplastnem (6-layer PCB), jo je izdelal je v štiriplastnem dizajnu (4-layer PCB). Tako je prihranil vsaj 10-15 $, kar pa se pozna tudi na ceni. Plošča po sami zgradbi ne...

0 komentarjev

Matične plošče za P4

GotApex - Sicer zaenkrat za nas še ne aktualen test, a to se zna kaj kmalu spremeniti. GotApexovci so na test popeljali štiri matične plošče: MSI MS-6339, Gigabyte GA-8TX, Asus P4T in Intel D850GB. Ne priporočajo MSIjeve matične plošče, saj ne omogoča navijanja, ima slabo postavljene IDE priključke pa tudi stabilna ni. Naslednja je Intelova matična plošča, ki se je izkazala dokaj dobro, a ne ponuja navijaških užitkov. Gigabytovi mamaplatki je pomagal njen Dual BIOS, slabo luč pa so metali jumperji za nastavljanje frekvence. Svojo kvaliteto pa je dokazala Asusova P4T matična plošča, saj omogoča navijanje iz BIOSa in ponuja dobro stabilnost tudi pri višjih frekvencah. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

11 komentarjev

Prva modifikacija Pentiuma4

VR - Zone - Na VR Zone so objavili verjetno prvo modifikacijo Intel Pentium4 procesorja. Gre za modifikacijo voltaže, ki jo dosežemo s povezovanjem določenih procesorjevih nogic. Zakaj pa bi to rabili? Odgovor je preprost: za overclockanje! Trenutno namreč obstaja le ena plošča, ki podpira spreminjanje voltaže na P4 in to je ASUS P4T, ki pa je na žalost zelo zelo draga. S to modifikacijo boste procesorje lahko overclockali tudi na drugih matičnih ploščah. Več informacij dobite tukaj.

1 komentar

Test ASUS P4T platke

GamePC - Trenutno je ASUSova P4T plata edina omembe vredna ponudba za Intelove nove Pentium4 procesorje. ASUSovi inženirji so se res potrudili, popolnoma spremenili referenčni design in plati dodali veliko funkcij, tudi overclockerskih. Njena največja pomanjkljivost je zagotovo vrtoglava cena, toda ASUSova kakovost tako ali tako nikoli ni bila poceni. Kakorkoli, platko so testirali na GamePCju in jim je zelo všeč. Razloge za to pa si boste morali ogledati sami.

0 komentarjev

Cene i8150 plošč na Japonskem

X-Bit Labs - Če se spomnite, sem v novici o ASUSovi P4T ( i850 ) plošči navedel tudi kar nesramno visoko ceno, celi čas pa sem upal, da bodo drugi proizvajalci bolj razumni. No, trenutno so na Japonskem na voljo že tri i850 plošče, in sicer omenjena ASUSka, Gigabytova 8TX in Intel D850GB. Na srečo sta slednji dve plošči precej bolj denarnici prijazni, saj staneta 250-270$. Očitno je torej, da ASUS spet nerazumno navija cene. Sicer zraven P4T dobite tudi "adapter" za namestitev v navadno ohišje in plošča sama podpira precej overclockerskih dobrot, toda to samo posebi še vedno ne more biti razlog za tako nerazumno visoko ceno. Upajmo, da jih bo na poti do Slovenije nekje srečala pamet...

0 komentarjev

Intel odpisal dva procesorja

X-Bit Labs - Razvoj gre naprej in z izidom novega Pentium4 procesorja so se pri Intelu odločili za odpis dve najslabših Pentium3 modelov, 650E in 667EB model ( tako FC-PGA, kot Slot1 modela ). Naročila za ta procesorja se bodo sprejemala samo še do 27. februarja, potem pa bosta postala le stvar računalniške zgodovine. Slava jim!

0 komentarjev