»

Firefox čedalje bolje obvlada zavihke

Mozilla.org - Eden izmed večjih problemov Firefox je bila njegova monolitnost, saj je dolga leta uporabljal samo en proces ne glede na število odprtih zavihkov. Določeni argumenti za tako odločitev so obstajali, a sčasoma je postalo jasno, da je za sodobne brskalne navade in procesorje veliko priročnejša Googlova rešitev, ki v Chromu za vsak zavihek odpre svoj proces. Prvo večje spremembo je napravil Firefox 54, ki je uporabljal štiri procese, torej so lahko do štirje zavihki tekli vsak v svojem procesu. Kaj pa se zgodi, če odpremo 1691 zavihkov?

Pustimo vnemar vprašanje, zakaj bi kdo to sploh želel početi. Dietrich Ayala iz Mozille ima enega izmed profilov s toliko zavihki, kar pomeni, da lahko spremlja obnašanje Firefoxa, ki mu ljudje običajno niso...

54 komentarjev

Firefox 54 prinaša podporo več procesom

Mozilla.org - Izšel je Firefox 54, ki si posebno omembo zasluži zaradi dolgo pričakovanih funkcij, ki so si končno utrle pot v stabilno verzijo. Ena izmed pomembnih razlik v drobovju Firefoxa in Googlovega Chroma je upravljanje procesov. Medtem ko je Firefox doslej uporabljal en sam proces, je Chrome zagnal novega za vsak odprt zavihek. Firefox je trdil, da je njegova rešitev manj potratna s sistemskimi viri, medtem ko je Chrome zagovarjal večjo robustnost. Toda že predlani je Mozilla napovedala, da bo tudi Firefox začel uporabljati več procesov, kar so poimenovali Electrolysis.

Electrolysis je v Firefoxu 48 dobil približno odstotek uporabnikov, v Firefoxu 49 pa so začeli preverjati podporo za manjše število združljivih dodatkov. Tedaj so napovedali, da bodo sredi leta 2017...

40 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Chrome ne bo več podpiral 32-bitnega Linuxa

Slo-Tech - Že zdavnaj so minili časi, ko so programerji terjali več bitov, proizvajalci strojne opreme pa so jim stežka sledili. Dandanes so 64-bitni procesorji stalnica, a na njih še vedno teče obilica 32-bitne programske opreme. Google je šele sedaj sporočil, da bodo prihodnje leto marca ukinili podporo za Chrome na vseh 32-bitnih verzijah Linuxa, poleg tega pa še na starejših 64-bitnih verzijah, kot sta Ubuntu 12.04 ali Debian 7. Ukinitev podpore pomeni, da ne bodo več izdajali popravkov za varnostne ranljivosti in luknje, zaradi česar bo njihova nadaljnja uporaba tvegana. Spomnimo, da je Google

18 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev

Microsoftov testni program je uspeh

Meni štart in Slo-Tech v Internet Explorer 11 v Windows 10 Technology Preview

vir: OSNews
The Verge - Microsftova izdaja tehničnega predogleda Windows 10 se je izkazala za uspešno, saj imajo kar milijon uporabnikov, ki sodelujejo v programu, katerega namen je izboljšanje prihajajočega operacijskega sistema. Izmed milijona uporabnikov so prejeli že 200.000 predlogov, kako izboljšati novo izdajo operacijskga sistema Windows za osebne računalnike, kjer so očitno na vrhu seznama možnosti, ki bi izklopile prikaz ikone za iskanje in menjavo namizij v orodni vrstici (ikoni se nahajata med gumbom štart in pripetimi aplikacijami). Izredno popularna zahteva je očitno še dodajanje možnosti za animiranje odpiranja menija štart.

Z veseljem so povedali še, da 64 % testnih uporabnikov testni operacijski sistem uporablja na fizičnih računalnikih, ne...

41 komentarjev

Firefox bo 64-biten

Slo-Tech v 32-bitni izdaji Firefoxa, različici 32

vir: Neowin
Neowin - Izmed trojice najpopularnejših namiznih brskalnikov, Chrome, Firefox in Internet Explorer, le Firefox še nima 64-bitne izdaje. Internet Explorer je 64-biten že od 6. verzije, od 64-bitne izdaje Windows XP (že od samega začetka 64-bitne izdaje Windows pridejo s 64 in 32-bitnim Internet Explorerjem, slednji je dodan zaradi združljivosti z dodatki), Chrome pa je 64-bitno izdajo v stabilni različici prejel pretekli konec avgusta. Pri Mozilli so se odločili slediti temu trendu, a 64-bitno izdajo lahko pričakujemo šele z različico 37, ki naj bi izšela marca prihodnjega leta. Kot uradni razlog so navedli vedno večji delež 64-bitnih operacijskih sistemov ter skrb, da Microsoft ne bo predstavil 32-bitne izdaje prihajajočega Windows 10. Če se bo to...

49 komentarjev

Chrome za Windows postal 64-bitni

Chromium Blog - Čeprav procesorji sedaj že nekaj let podpirajo 64 bitov in temu sledijo tudi moderni operacijski sistemi, še vedno najdemo vrsto aplikacij, ki trmasto vztrajajo pri 32 bitih. Ene izmed teh so brskalniki, kjer običajno poslušamo izgovore, da s 64 biti ne bi pridobili praktično nič. Med velikimi je Internet Explorer že nekaj časa 64-biten, Firefox in Opera z nekaterimi verzijami tudi. Chrome za Linux in OS X je 64-biten že lep čas, na seznamu pa je manjkala le Windows različica Chroma. Nič več.

Google je pripravil 64-bitno verzijo Chroma, ki je trenutno na voljo v kanalih Canary in Dev. To pomeni, da gre še vedno za eksperimentalno verzijo, ki pa jo upajo ponuditi pogumnejšim uporabnikom. Nadgradnja je uporabniku prijazna, ker ohrani nastavitve in zaznamke.

Prednosti uporabe 64-bitnega...

73 komentarjev

Firefox vrača 64-bitno verzijo za Windows

TheNextWeb - Po ukinitvi razvoja 64-bitne verzije brskalnika Firefox za platformo Windows prejšnji mesec je bila Mozilla deležna precej grdih besed, zato so se odločili odločitev popraviti. Vodja inženirjev pri Mozilli Benjamin Smedberg je povedal, da so prejeli "pomemben negativni povratni odziv", zato so se po analizi odločili, da prvotni načrt spremenijo. Uradnega 64-bitnega Firefoxa za Windows še vedno ne bo, se pa vračajo prekonočne verzije (nightly builds), se glasi kompromis.

Neposredni razlog za odločitev je 4 GB-meja pri porabi pomnilnika, ki zavezuje 32-bitno verzijo in na...

27 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta...

76 komentarjev