»

Procesorski nabori kot proizvajalci zvoka

Extremetech - Ni še dolgo tega, ko so zahtevnejši računalničarji samo pomenljivo pogledovali proti integriranim zvočnim karticam, oziroma bolje rečeno zvočnim kodekom, v procesorskih naborih. Upravičeno, saj te rešitve največkrat niso zadovoljile zahtevnega uporabnika, poleg tega pa so še prav nemarno obremenjevale procesor. Toda časi se spreminjajo in marsikaj se je spremenilo tudi na tem področju. Vprašanje je samo, ali so bile to spremembe na bolje, ali pa celo na slabše. No, na to vprašanje so poizkusili odgovoriti Extremetechovci, ki so med seboj primerjali pestro paleto izdelkov različnih podjetij in ugotavljali, če lahko procesorski nabori že konkurirajo samostojnim zvočnim karticam, kot je Creativov Audigy 2.

3 komentarji

Test ASUS-ove P4 plošče

Hexus - ASUS je znan kot eden izmed najbolj zagretih podpornikov procesorjev Penium4, saj kar 50 % proizvodnje predstavljajo ravno ti primerki, ki omogočajo delovanje procesorjev. Kljub še vedno zelo popularnim ploščam, ki podpirajo 423 pinske Pentiume4, pa je bil tudi ASUS prisiljen, da se počasi preusmeri na proizvodnjo plošč z 478 pinskimi podnožji, ki bodo zanle poskrbeti za najnovejše primerke, ki trenutno prihajajo iz Intelovih tovarn. Rodila se je plošča P4T-E, ki se ponaša z že kar tradicionalno ASUS-ovo kvaliteto in legendarnimi overclockerskimi nastavitvami. Edina zavora za razširitv tako kvalitetnih plošč, kot so P4T-E pa zaenkrat onemogoča sorazmerno majhna ponudba zmogljivih ventilatorjev, brez katerih navijalci enostavno ne morejo živeti. Če vas je P4T-E pritegnila, potem si oglejte test na Hexusu..

0 komentarjev

Prihaja P4X333

X-Bit Labs - Kljub temu, da se P4X266 zaradi številnih ovir, ki jih nastavlja Intel in odličen nabor SIS645, ne bo nikoli vpisal v zgodovino računalništva kot eden izmed najboljših in najbolj prodajanih naborov za procesorje P4, se VIA ne da. V bližnji prihodnosti bomo videli izboljšane nabore P4X266A, ki se bodo na matičnih ploščah pojavili tam nekje januarja. Vendar pa P4X266A ne bo zadnji nabor v Viini seriji, saj le-ta pripravlja še njegovega naslednika PX333, ki bo prav tako namenjen procesorjem Pentium4, le da bo podpiral najnovejši 166 MHz DDR SDRAM pomnilnik. Poleg tega, bo slednji podpiral še AGP 8x in dvojno V-Link vodilo.

0 komentarjev

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

Na zahodu nič novega, na vzhodu nič dobrega

X-Bit Labs - Na področju procesorskih naborov se zadnje čase ne dogaja veliko. Sicer je res, da sta SIS in VIA predstavila nove nabore in da AMD ne bo več izdeloval svojega slavnega AMD760, vendar je to tudi vse. Prav tako se ni nič spremenilo pri še vedno trajajočem sporu okrog nesrečnega Viinega nabora P4X266, ki ravno zaradi zapletov okrog Intelovga Petnium4 patenta ne zaživi med proizvajalci matičnih plošč. Slednji se namreč bojijo, da bo tožba doletela tudi njih in to kar upravičeno, saj je Intel že tožil največjega proizvajalca matičnih plošč ECS, ki je prav tako uporabljal Viin sporni izdelek. Vendar pa se nekateri proizvajalci ne dajo, saj jim nabor diši zaradi dobrih zmogljivosti in zelo privlačne cene, ki je za 10 $ nižja od Intelovih izdelkov. Številni so se zato odločili, da podprejo ta nabor na precej zvit način - izdelovali bodo "noname" plošče. Take strategije so se lotili pri Solteku, zelo verjetno pa je tudi, da se bodo podobne taktike lotili tudi drugi, ki hočejo na svojih...

0 komentarjev

Test Shuttlove plošče z VIA P4X266 naborom

Accelenation - O zgodovini P4X266 nabora ne mislim izgubljati besed, saj smo ga na Slo-Techu obdelali skoraj do potankosti. Povedal bi samo to, da bo Intel poizkusil storiti vse, da ta nabor nebi prišel na trg. Če mu ne bo uspelo, pa bo poizkusil doseči vsaj zavračanje P4X266 izdelkov v ZDA (ubogi Američani, najprej WTC, potem pa še možna suša prej omenjenih plošč ). Po prvih podatkih mu ne uspeva najbolje, saj se manjši proizvajalci pripravljajo na prvi val. Med malce bolj pogumnimi je tudi Shuttle, ki je sicer poznan proizvajalec matičnih plošč, vendar ne ravno razširjen. Njihov prvi izdelek pa sliši na ime AV40. AV40 je po izgledu povsem klasična matična plošča, ki podpira do 4 GB DDR SDRAM-a, 478 pinske Pentiume4 in vsebuje 1 AGP in 6 PCI rež, ter kar 6 USB vtičnic. Poleg tega pa plošča ponuja tudi overclockerske nastavitve. Kaj pa rezultati? Hja, če bi se P4X266 nabor izkazal za slabega, Intel najverjetneje nebi zganjal takega hrupa, vendar pa se na koncu izkaže, da je P4X266 vse prej kot...

0 komentarjev

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar

    ASUS pripravljen na i845

    X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč si od prodaje primerkov, ki so namenjeni samo Petnium4 procesorjev, obetajo veliko. Med fanatične podpornike Pentiumov 4 spada tudi največji proizvajalec oz. eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč ASUS. ASUS je znan po tem, da je Intelove P4 nabore sprejel odprtih rok, saj je izdelal kar lepo število i850 plošč, trenutno pa se ukvarjajo še z najnovejšim Borookdale (i845) naborom. Kaj pa Viina P4X266 rešitev? Pri ASUS-u so se odločili, da tega nabora ne bodo podprli, saj nočejo razjeziti Intela, s katerim imajo trenutno precej dobre odnose. ASUS-ove i850 plošče zmo že spoznali. Kaj pa plošče z nabori i845? ASUS se je odločil, da izdela dve različni seriji. To bodo:
    • P4B plošče, ki bodo vsebovale polno ATX podporo, podporo Socket478 Pentium 4 procesorjem, 1 AGP 4x, 6 PCI, 1 CNR in 3 PC133 SDRAM reže. Podpirale bodo tudi AC’97 integrirano zvočno kartico in podporo iPanel-u (vsestranski prikazovalnik, ki pa se ni obnesel po pričakovanjih)

    • P4B-M je...

    0 komentarjev

    Druga generacija Viinih P4 chipsetov

    X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

    0 komentarjev