»

Trinajstletnik premagal Tetris

Slo-Tech - Trinajstletni Willis Gibson, znan pod spletnim vzdevkom Blue Scuti, je postal prvi človek na svetu, ki je premagal legendarno igro Tetris na konzoli NES. Igra sicer nima klasičnega konca, zato kot zmago štejejo trenutek, ko se igra sesuje in je ni možno več igrati. Doslej tega ni uspelo doseči še nobenem človeku, je pa umetna inteligenca že predlani uspela zlomiti igro. A ko to stori človek, je dosežek vendarle poseben.

Igro Tetris je izumil sovjetski programer Aleksej Pajitnov, nato pa je leta 1989 izšla na konzoli Nintendo Entertainment System (NES). Hitro je postala ena najbolj priljubljenih iger vseh časov, ki so jo igralci skušali dokončati. Dolga leta se nikomur ni uspelo prebiti dlje od 29. stopnje, nato pa so igralci ugotovili, da je krmilnik možno upravljati s posebno tehniko tipkanja, kar omogoča hitrejše vnose in napredovanje do višjih stopenj. V igri sicer ni sprogramiranega konca, a zaradi omejitev pomnilnika se sčasoma sesuje. Gibsonu se je to zgodilo v 157. stopnji.
...

68 komentarjev

Najstarejši igričarski goljuf Todd Rogers razkrinkan

Slo-Tech - Todd Rogers je danes že v zrelih letih, a je bil še donedavna spoštovan član skupnosti igralcev videoiger. Mož, ki je zaslovel v 80. letih s številnimi svetovnimi rekordi v videoigrah, je bil prvi pravi poklicni igralec videoiger in lastnik najstarejšega svetovnega rekorda na tem področju. Postavil ga je v igri Dragster za Atari, ki jo je leta 1982 končal v 5,51 sekunde. V Guinnessovi knjigi rekordov je bil ta dosežek zapisan kot najstarejši rekord videoiger. Sedaj pa so Rogers razkrinkali.

Da je z rekorom v Dragsterju nekaj nenavadnega, se je šušljalo že nekaj časa. Več ljudi je kasneje uspelo doseči rezultat 5,61 sekunde, nikomur pa ni uspelo iti hitreje. Edini dokaz za Rogersove navedbe je bila polaroidna fotografija, ki...

34 komentarjev

Tetris je star 30 let

Tetris nekoč (1984)

Slo-Tech - Redko se na naših straneh spomnimo obletnice izdaje kakšne igre, a Tetris je dostojanstvena izjema. Izjemno popularno igro so ustvarili Aleksej Pažitnov, Dimitrij Pavlovski in Vadim Gerasimov, izšla pa je 6. junija 1984. Pažitnov, ki je delal na moskovskem računalniškem centru Sovjetske akademije znanosti je skupaj s Pavlovskim Tetris sprogramiral za terminal Elektronika 60M, Gerasimov pa ga je priredil za platformo IBM PC. To je bil ključ do uspeha, saj je Tetris na IBM PC postal ogromna uspešnica in prvi kos razvedrilne programske opreme, ki jo je Sovjetska zveza izvozila v ZDA.

Toda uspeh ni bil hipen, saj Tetris prvih nekaj let ni imel pretiranega uspeha. Po verziji za IBM PC leta 1985 se je počasi širil po Sovjetski zvezi in šele leta...

26 komentarjev

DOOM na kalkulatorju

engadget - Odličen prikaz hitrega razvoja tehnologije in malih žepnih naprav je nedvomno prenos iger (ter celo celih operacijskih sistemov) na mobilne telefone, medtem ko so nekatere izmed njih še pred nekaj leti na kolena spravile relativno zmogljive namizne računalnike. A mobilni telefoni so danes že nedvomno izredno zmogljivi, naslednje neraziskano področje pa bi morda lahko bili kalkulatorji. Igranje šaha in tetrisa na zmogljivih grafičnih različicah ni nič novega, je pa zato nekaj posebnega igranje prvega DOOMa na prav takšnem kalkulatorju.


Gre za Texas Instrumentsov TI-Nspire, na katerega je različico DOOMa, poimenovano nDOOM, prenesel uporabnik foruma Omnimaga. Žal gre še za nekoliko nestabilno različico, ki zmrzne že v prvi minuti...

23 komentarjev

Tetris dopolnil 25 let

PC-verzija iz leta 1986

vir: Wikipedia
Guardian - Ena izmed najpriljubljenejših iger vseh časov Tetris je te dni dopolnila 25 let, piše The Guardian. Pred 25 leti je mladi raziskovalec umetne inteligence na Sovjetski akademiji znanosti v Moskvi dobil svoj prvi namizni računalnik - Elektroniko 60, ki je bila kopija ameriškega PDP-11 - in začel pisati programe zanj. Aleksej Pajitnov je bil takrat star 29 let, neizmerno pa so ga veselile matematične uganke. Malo je eksperimentiral in napisal nekaj programov, izmed katerih mu je uspel prav Tetris, ki je tako igralen prav zaradi svoje preprostosti.

Žal Pajitnov ni imel dosti od svojega izuma, saj je takrat pravice dobila Sovjetska zveza. Igra pa se kljub temu širila, leta 1985 smo v Vzhodni Evropi dobili prvo verzijo za PC, nekaj let...

31 komentarjev

No-lan party v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo 4. 5. 2006 potekal muzejski turnir oziroma No-lan party za vse nostalgike in za vse tiste, ki bi radi videli kaj drugačnega.

Ob 19:00 se bo začel tekmovalni tel turnirja, pomerili se boste lahko v legendarni (PC) igrici Prehistorik 2. V netekmovalnem delu pa v Prince of Persia, Tetrisu, ... Vse to na na IBM PS1 (najbolj popularnem računalniku muzeja). V netekmovalnem delu se lahko preizkusili v igri Prince of Persia, ter na legendarnem IBM XT v še bolj legendarnem Tetrisu, pa tudi Commodore 64 ne bo sameval. Na ogled bodi tudi ASCII videowall in marsikaj drugega.

Nagrade, kot se za pravi turnir spodobi, bodo! Medvedov in ostalih zveri pač ne boste...

35 komentarjev

Nov Kiberpipin CD s prostim programjem

Kiberpipa - Svarun se je pretegnil na šefovskem naslanjaču in se z vzdihom resigniranega jazbeca zazrl v oblačno jutro, ki se je prebujalo iz deževne noči. Ponedeljek.
Prvi ponedeljek v mesecu. Spet bo treba krofe naredit... In vse to zaradi ene preklete stare ruske igrice.

Sosedovemu Kazimiru je namreč kako leto dni nazaj v Tetrisu zadal usoden poraz. To ni najbolj blagodejno vplivalo na njegovo (Kazimirovo, ne Tetrisovo) moralo in žmoht, ter posledično tudi ne na medsosedske odnose med zgoraj omenjenima osebkoma (ponovno naj opozorimo, da Tetrisa ni v ljubezenskem trikotniku).

Še predobro se je spominjal tistega usodnega dne...

6 komentarjev

Sedemnajst let Tetrisa!

Slashdot - Včeraj je minilo 17 let, odkar je Alexey Pazhitnov na svojem abaku sprogramiral igro, ki je zasvojila cel svet. Seveda govorim o Tetrisu, eni izmed tistih iger, ki so se zapisale v zgodovino računalniške zabavne industrije in so razlog za prihod tajnic v službo (poleg sproščenih šefov [:D]) ter delajo družbo marsikateri zdolgočaseni duši na tem svetu. Na tej strani si lahko ogledate zgodovino in pravo malo evolucijo tetrisa, tukaj pa še članek na Slashdotu.

6 komentarjev