»

Trump podpisal zakon, ki ameriškim ISP-jem dovoljuje prodajo prometnih podatkov

Slo-Tech - Pravzaprav po pričakovanjih je ameriški predsednik Donald Trump podpisal zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki sta jo podprla tako predstavniški dom kakor senat. To pomeni, da sedaj ni prav nobene možnosti več, da bi sprememba pravil, ki jo je pripravila Obamova administracija in bi ameriškim ponudnikom dostopa do interneta (ISP) preprečila zbiranje podatkov o brskalnih navadah svojih strank, začela veljati.

To pomeni, da ISP-jem ni treba uvesti vseh razumnih ukrepov za zaščito zasebnosti svojih strank. Še več, v resnici lahko prometne podatke, torej katere strani ljudje obiskujejo, zbirajo in prodajajo zainteresiranim oglaševalcem ali tretjim osebam. Skratka, za ISP-je sedaj veljajo enaka pravila kakor...

55 komentarjev

Cisco protestira pri ameriškemu predsedniku Obami

The Inercept - Glenn Greenwald je v svoji v prejšnjem tednu izdani knjigi No Place to Hide razkril še nekaj umazanih trikov iz NSA-jinega repertoarja nenadzorovanega prisluškovanja, med drugim precej nazorne prosojnice njihove elitne hekerske enote TAO (Tailored Access Operations), iz leta 2010.

Na njih je prikazano, kako NSA prestreza Ciscove pošiljke mrežnih usmerjevalnikov namenjene v tujino, jih prikrito odpre, v naprave namesti svoje vohunske naprave, zapakira nazaj ter vrne v dostavno verigo. Na ta način dobijo oddaljen dostop do strateške mrežne opreme svojih sovražnikov.

O podobnih mahinacijah NSA-jine enote TAO je nemški Der Spiegel pisal že konec lanskega leta (več). Cisco naj bi že takrat beležil za več deset milijonov dolarjev izpadov naročil, zlasti na kitajskem trgu. Zato so...

16 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Slo-Tech - Nekdanji uslužbenec NSA in najslavnejši žvižgač na svetu Edward Snowden je dal za nemško televizijo ARD prvi intervju, od kar je v Rusiji. V njem je povedal, da NSA izvaja industrijsko vohunjenje. S tem je na laž postavil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zatrdil, da NSA v nobenem primeru ne bo vdirala v tuja podjetja, da bi s tem korist pridobilo ameriško gospodarstvo.

ARD je včeraj objavila intervju z Snowdnom, ki se ta hip skriva v Rusiji. Ob vrnitvi v ZDA mu grozi sojenje zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščenega razkritja za nacionalno varnost relevantnih informacij in razkritja tajnih informacij. V intervjuju je še dejal, da se je bal, da so ga želeli ameriški agentje ubiti. Ker ne verjame, da je lahko sojenje v ZDA...

23 komentarjev

NSA namerno okužila 50.000 računalnikov

nrc.nl - Nizozemski časnik NRC Handelsblad piše, da novi dokumenti, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, dokazujejo, da je NSA v več kot 50.000 računalnikov po svetu namenoma namestila zlonamerno programsko opremo z namenom kraje podatkov.

Gre za izvleček iz predstavitve iz leta 2012, v kateri NSA orisuje zbiranje podatkov po svetu. Ena izmed metod se imenuje CNE (Computer Network Exploitation) in označuje namestitev malwara na dobrih 50.000 po svetu. O posameznih primerih smo že pisali, recimo o napadu na vozlišča belgijskega telekoma, ki ga je izvedla britanska obveščevalna agencija GCHQ, da so lahko prestrezali promet prek te infrastrukture. Belgija je pomembna tarča, saj so v Bruslju...

13 komentarjev

NSA prisluškovala Francozom in Merklovi, evropski parlament bi ukinil sporazum o izmenjavi bančnih podatkov z ZDA

Heise - Prisluškovalna afera NSA dobiva nove razsežnosti, ko so na plan pricurljale informacije, da je NSA prisluškovala tudi mobilnemu telefonu Angele Merkel. Nemška kanclerka je zato že govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in poudarila, da je to nedopustno ravnanje, ki načenja zaupanje med državama. Obama je sicer Merklovi zagotovil, da trditve Spiegla ne držijo.

Podobno so besni tudi Francozi, saj je Le Monde poročal, da je NSA prestrezala telefonske pogovore med francoskimi državljani. To so počeli na veliko, in sicer so lani decembra prestregli kar 70 milijonov klicev Francozov, hkrati pa so beležila tudi sporočila prek sms. Francija je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika, ki je obljubil, da bo v Washington posredoval francoske pomisleke.

Sedaj je že znano, da je...

59 komentarjev

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Spiegel Online - Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta...

27 komentarjev