»

Koliko je vreden algoritem? Učinek AES-a 250 milijard dolarjev

Slo-Tech - Sprva se je imenoval Rijndael, ker sta osnovno zamisel razvila belgijska kriptografa Vincent Rijmen in Joan Daemen, ki sta jo poslala NIST-u (ameriški Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo). Ko je NIST nekaj različic Rijndaela (ki zajema celo družino bločnih šifer) sprejel kot standard, ki ga uporablja tudi ameriška vlada, je dobil ime AES. Gre za najpriljubljenejši algoritem za simetrično šifriranje, ki danes poganja dobršen del moderne infrastrukture. Asimetrično šifriranje z javnimi in zasebnimi ključi je sicer omogočilo preverjanje identitete in vzpostavljanje zaupanja, a težaško delo šifriranja, ko se ključ varno izmenja, potem v ozadju pogosto še vedno opravlja AES, zaradi svoje hitrosti in enostavnosti. Koliko je AES prispeval k svetovni ekonomiji? Veliko.

...

9 komentarjev

Napad na AES v virtualiziranih okoljih

Slo-Tech - Raziskovalci Gorka Irazoqui Apecechea, Mehmet Sinan Inci, Thomas Eisenbarth in Berk Sunar iz Worcester Polytechnic Institute so objavili članek z naslovom Fine grain Cross-VM Attacks on Xen and VMware are possible! v katerem so pokazali, da je v virtualiziranem okolju s pomočjo Bernsteinovega korelacijskega napada mogoč uspešen napad na AES šifriranje. Napad je mogoče izvesti v okoljih Xen in VMWare in sicer iz enega virtualnega stroja na drugega.

Naj omenimo, da napad deluje samo v primeru, da se za šifriranje ne uporablja AES-NI strojno šifriranje, na omenjeni napad pa so ranljive številne kriptografske knjižnice, vključno z OpenSSL, PolarSSL in Libgcrypt. Napad deluje tudi v primeru, da se virtualni stroji nahajajo na različnih jedrih procesorja (a na istem fizičnem strežniku).

Korelacijski napadi v kriptografiji so podvrsta kriptoanalitičnih napadov, ki temeljijo na tim. znanem čistopisu (ang. known plaintext), izkoriščajo pa statistično ranljivost oziroma statistično...

19 komentarjev

Odkrita ranljivost v AES, nevarnosti ni

vir: OSNews
OSNews - Raziskovalci so našli ranljivost v šifrirnem algoritmu AES, ki jim omogoča obnovitev šifrirnega ključa v štirikrat krajšem času kot pri slepem poizkušanju (brute force). To je prva praktično izvedljiva ranljivost, ki je bila odkrita v AES. Standard so namreč od njegove predstavitve leta 2001 redno preverjali, a razen matematično zanimivih, toda praktično neuporabnih ranljivost (na primer zelo omejena napada na AES-256) niso odkrili ničesar.

Tudi sedaj odkrita ranljivost, ki je prisotna v vseh izvedenkah (AES-128, AES-192, AES-256), ni praktično uporabna, čeprav je praktično izvedljiva. V povprečju bi namreč napad na en sam šifrirni ključ AES-128 trajal več milijard let z vso razpoložljivo računalniško močjo in štirikrat krajši čas v tem primeru ne pomeni pomembne razlike. To...

13 komentarjev

Oracle Padding napad na ASP.NET

Schneier.com - Thai Duong in Jualiano Rizzo, varnostna raziskovalca, ki sta pred enim letom odkrila resno napako v storitvi Flickr sta na konferenci Ekoparty pred kratkim razkrila novo resno ranljivost, tokrat v šifriranju v ASP.NET.

Duong in Rizzo sta napad prikazala s programom POET, ki implementira tim. Padding Oracle Attack, ki je bil prvič predstavljen na konferenci Eurocrypt 2002.

Gre za napad na CBC način bločnega šifriranja. S pomočjo padding napada, ki izkorišča dejstvo, da je začetke ali konce npr. uradnih sporočil oziroma podatke, ki so potrebni za zapolnitev zadnjega bloka v CBC šifriranem sporočilu pogosto mogoče uganiti. S pomočjo tovrstnega ugibanja in dešifriranja uganjenega koščka sporočila je nato mogoče po koščkih odkriti oziroma dešifrirati celotno sporočilo.

Podrobnosti o napadu in ranljivosti je na svoje blogu opisal tudi Scott Gu's (prvi prispevek, drugi prispevek in tretji prispevek), gre pa za težavo v implementaciji AES šifriranja, ki je namenjeno zaščiti sejnih...

3 komentarji

Raziskovalci uspeli rekonstruirati 1024-bitni RSA ključ v 104 urah

Fault-based napad na RSA avtentikacijo

Slo-Tech - Todd Austin, Valeria Bertacco in Andrea Pellegrini in University of Michigan so odkrili nov napad na zasebne RSA šifrirne ključe ter resno ranljivost v kriptografski knjižnici OpenSSL oziroma njenem RSA avthentikacijskem mehanizmu, ki za potenciranje uporablja CRT (Chinese Remainder Theorem - kitajski izrek o ostankih) funkcijo.

Gre za klasičen posredni napad na kriptografijo (tim. channel side napad) oziroma napad na strojno programsko opremo, na kateri teče kriptografska koda. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je z majhnimi spremembami (nižanjem) napetosti električne energije s katero se napaja procesor mogoče povzročiti napako (spremembo enega bita, tim. single-bit error) v delovanju procesorja, kar pa v primeru, da...

5 komentarjev

Nov, uspešnejši napad na AES

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Schneier, so Alex Biryukov, Orr Dunkelman, Nathan Keller, Dmitry Khovratovich, in Adi Shamir odkrili nov napad na AES. Za razliko od prejšnjih, je ta bistveno bolj učinkovit, a v praksi zaenkrat ni potrebna skrb.

Omenjeni so namreč izvedli napad na AES-256. AES-256 sicer za računanje uporablja 14 krogov (ang. round), Biryukov in ostali pa so ugotovili, da je modificirani AES-256 s samo 9 krogi mogoče razbiti s časovno kompleksnostjo 239 in dvema tim. povezanima ključema (prej so potrebovali štiri povezane ključe in 2120 kompleksnost).

AES-256 z 10 krogi zahteva 245 kompleksnost, AES-256 z 11 krogi pa 270.

Vseeno velja poudariti, da se napad nanaša le na AES z 256-bitnimi ključi (in ne AES s 128-bitnimi ključi), da zahteva dostop do tim. povezanih ključev (ang. related-key napad; kriptoanalitik potrebuje dostop do nešifrirane vsebie in do vsebine šifrirane z več med seboj na poseben način povezanimi ključi) ter zgolj teoretičen, saj so raziskovalcu...

12 komentarjev

Prvi uspešen napad na AES

Schneier.com - Kot poroča Schneier, sta Biryukov in Khovratovich prikazala prvi napad na AES-256, ki je uspešnejši od napada z grobo silo (ang. brute force).

Kompleksnost napada je 2119, po mnenju avtorjev pa bi bilo napad mogoče izboljšati na kompleksnost 2110.5. Takšna visoka stopnja kompleksnosti seveda pomeni, da v realnosti AES nikakor ni razbit oz. varnost podatkov zaščitenih s tem algoritmom kakorkoli ogrožena, pač pa je napad izključno teoretičen. Kljub temu je omenjena kriptoanaliza koristna, saj omogoča izboljšanje v razvoju bodočih kriptografskih funkcij.

Je pa te dni Ron Rivest umaknil svoj zgostitveni algoritem MD6 iz tekmovanja za naslednji SHA standard - SHA-3. Problem je v tem, da so zaradi pravil SHA tekmovanja morali avtorji MD6 algoritma algoritem pohitriri, posledica pa je zmanjšana odpornost na napade z diferencialno kriptoanalizo. Ob tem Schneier pozdravlja odločitev Rivesta, ki je algoritem umaknil iz tekmovanja kljub temu, da proti algoritmu ni znan niti en uspešen...

9 komentarjev