»

Microsoftov poslovni OneDrive spreminja uporabnikove datoteke

Slo-Tech - Spletna stran Myce razkriva, da Microsoft v svoji storitvi OneDrive for Business (nekdaj SkyDrive for Business) spreminja uporabnikove datoteke, ne da bi ta to vedel. Pri shranjevanju podatkov v oblaku zasledujemo tri komponente - zaupnost, integriteto in dostopnost, ali z angleško kratico CIA (confidentiality, integrity, availability). V zadnjem času imamo precej težav z zaupanjem v prvo, medtem ko drugi dve ne bi smeli biti problematični, a to očitno ni tako.

Ko se je odjemalec zataknil v neskončni zanki sinhronizacije, so podrobneje pregledali, kaj se dogaja. Zgodilo se je zanimivo - datoteke v oblaku in tiste v lokalni kopiji niso imele enake zgoščene vrednosti (hash) MD5. To se običajno zgodi, če se datoteka spremeni zaradi preskoka kakšnega bita oziroma drugih težav. To pot pa so...

63 komentarjev

Zaposleni v Microsoftu skrivnosti kradel kar prek SkyDriva

Slo-Tech - Ena izmed najbolj smešnih zgodb zadnjega časa je aretacija Alexa Kibkala, ki je bil do nedavnega zaposlen v Microsoftu, sedaj pa dela v 5nine Software, zaradi kraje intelektualne lastnine. Ko je še delal za Microsoft, je namreč vdrl (fizično) v strežnik v stavbi 9, nekemu blogerju posredoval dele kode in še neizdane popravke za programsko opremo. Za komunikacijo je bloger uporabljal Hotmail, kodo in programe pa je Kibkala pošiljal prek SkyDrivea (danes OneDrive) - oba sta v Microsoftovi lasti.

Kibkalo je ruski državljan, ki je delal za Microsoft v Seattlu in Libanonu. Z neimenovanim...

17 komentarjev

Microsoft potrdil vdor v MAPP

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je potrdil, da so neznani napadalci kompromitirali kanale, po katerih potujejo informacije v programu MAPP, zaradi česar se je na internetu v divjini že znašla zlobna koda, ki zlorablja svežo šele ta teden zakrpano ranljivost.

Program MAPP (Microsoft Active Protections Program) so uvedli leta 2008 in je kljub nekaterih varnostnim pomislekom ob zagonu do danes ostal eden izmed Microsoftovih najboljših programov. V njegovem sklopu Microsoft zaupanja vrednim proizvajalcem o varnostnih luknjah v svojem programju poroča že nekaj dni pred izdajo uradnega popravka, s čimer se izboljša zaščita, zmanjša možnost lažnih pozitivnih zadetkov protivirusnih programov in zapre okno ranljivosti. Varnostni pomisleki ob začetku delovanja programa so se tikali zlasti uhajanja informacij, saj bi bile informacije iz programa...

3 komentarji

Microsoft spet kradel kodo

vir: CNet
CNet - Komaj se je dobro polegel prah po priznanju, da je podizvajalec, ki je pisal program Windows 7 USB/DVD Download Tool za Microsoft, zanj pobral kodo pod licenco GPL, zaradi česar je moral Microsoft cel program z izvorno kodo odpreti javnosti, že je tu nov podoben primer. Lastniki strani Plurk, ki je vodilna platforma za mikrobloganje v Aziji, so Microsoft obtožili, da je večino (približno štiri petine) kode za storitev Juku, ki jo je Microsoft ponudil ekskluzivno na Kitajskem, ukradel prav njim. Microsoft se je takoj odzval in povedal, da incident preiskujejo.



Izsledki notranje revizije so pokazali, da so trditve resnične. V Redmondu priznavajo, da je program za njihovo podružnico MSN China pisal podizvajalec, ki je resnično ukradel dobršen del kodo. Zaradi tega bodo storitev Juku do...

23 komentarjev

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Reševanje vojaka Viste

The Economist - Moč množičnih medijev, ki jo pridoma izkoriščajo oglaševalci v politiki in gospodarstvu, je splošno znana. Usoda izdelka je lahko precej odvisna od vtisa, ki ga ti posredujejo, ter izdelek pripeljejo v vsak vaški dom (in pralni stroj), ali pa ga prepustijo na nemilost bolje oglaševane konkurence.

Vendar pa niti intenzivne reklamne kampanje ne morejo uspeti proti negativni karmi, ki jo izdelku prilepijo viri, ki zaradi svoje "neformalnosti" in "nepristranosti", kot so npr. spletni časopisi ali blogerji, pri potrošnikih uživajo večje zaupanje.

Nesporni mojster obvladovanja pozitivne podobe v javnosti je zagotovo Apple, nasprotno pa velja za Microsoftovo Visto.

Microsoft je tako poskusil z drugačnim pristopom. Prvi korak? Stoštirideset vistoskeptikov so povprašali po njihovem mnenju o Visti ter razlogih zanj. Nato so jim predstavili "nov" operacijski sistem - Mojave. Po koncu predstavitve*, ki se je praviloma končala z navdušenjem nad prihajajočim operacijskim sistemom, so jim...

493 komentarjev

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev