»

Mozilla pripravila prvo verzijo brskalniškega pogona Servo

Slo-Tech - Mozilla je držala obljubo in nov pogon za brskalnike Servo pripeljala do prvih verzij, ki so primerne za preizkušanje javnosti. Servo je namreč prispel do tako imenovanega Nightly build stadija, kar pomeni, da ga lahko preizkuša vsakdo, čeprav se bodo za to najverjetneje odločili zgolj razvijalci. Koda za Servo je napisana v programskem jeziku Rust.

Trenutno je Servo na voljo za Linux in macOS, kmalu pa bosta sledili tudi inačici za Windows in Android. Namestitev je enostavna, če sledimo navodilom v namestitveni mapi. Trenutna verzija je še zelo preizkusna, zato številnih strani še ne bo prikazala pravilno, a to je pričakovano in namerno. Tudi uporabniški vmesnik je okleščen do obisti, saj kaj dosti več od vrstice za naslov in menija...

8 komentarjev

Firefoxa za Metro na Windows 8 ne bo

vir: ZDNet
ZDNet - Podpredsednik Johnathan Nightingale je razkril, da Firefoxa za uporabniški vmesnik Metro na Windows 8 ne bo. Glavni razlog je slab sprejem platforme Metro, ki med uporabniki ni naletela na ustrezno mero navdušenja. Ker Mozilla nima sredstev, da bi se borila na vseh frontah, se odločili, da to izpustijo.

Prvo verzijo Firefoxa za Metro smo videli že aprila 2012, a je šlo za globok prototip. Šele pred letom dni je razvoj zlezel do točke, ko so lahko Firefox za Metro uvrstili v razvojni kanal Nightly, kjer je na voljo zainteresiranim preizkuševalcem eksperimentalnih verzij programske opreme. Končna verzija bi bila morala iziti decembra, pa se to ni zgodilo in naslednji datum se...

25 komentarjev

Windows 9 že aprila prihodnje leto?

SuperSite for Windows - Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

...

172 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8

ZDNet - Na sejmu CES, ki se je iztekel včeraj, je Microsoft sodeloval zadnjič. Povrhu pa so se še odločili, da ne bodo govorili veliko o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8, saj niso vse svoje prisotnosti omejiti le nanj. Kljub temu smo uradno ali neuradno izvedeli mnogo o prihajajočem sistemu in napovedanem datumu izida.

Ballmer v svojem nagovoru Windows 8 praktično ni omenjal, a na stojnici je bilo mogoče videti Windows 8 build 8175, kar mnogi sestavljavci računalnikov in pisci programske opreme smatrajo kot predbeta verzijo. Prava beta je sicer napovedana za februar. Kot je sedaj že znano, bo Windows 8 tekel tudi na arhitekturi ARM. Največ ugibanj in špekulacij se tiče prav te verzije. Tako še vedno ni znano, ali bo...

97 komentarjev

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v...

31 komentarjev