»

Apple predstavil nove iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 in tvOS 15

Apple - Apple je danes izdal novi verziji operacijskih sistemov iOS 15 in iPadOS 15, ki tečejo na iPhonu 6s, iPadu Air 2 in iPodu Touch ter novejših. Kot je že v navadi, dobijo vsi uporabniki nadgradnjo brezplačno (Settings General Software Update). Tu sta še watchOS 8 za Apple Watch in tvOS 15 za Applove televizorje.

Največja novost se imenuje Focus in omogoča izbor različnih profilov (delo, spanje, dom itd.). Ideja je podobna kot v načinu Ne moti, le da imamo tu profilov več, za vsakega posebej pa lahko nastavimo, katera in čigava obvestila in kako opazno (glasno, vibriranje, nič) želimo prejeti. Nastavimo lahko tudi možnost, ki drugim avtomatično pove, da imamo obvestila izključena in da se ne bomo takoj odzvali (vidijo naš status, ko nam pišejo). Trenutno je ta možnost na voljo le v Applovih aplikacijah, lahko pa bi jo v prihodnosti dobili tudi drugod, denimo v WhatsApp, ker bo odprta. Focus je polnokrvni profil, tako da lahko prilagodimo tudi namizje in druge podrobnosti za vsakega...

58 komentarjev

Hrošč v iOS ne mara leta 1970

Slo-Tech - Applove 64-bitne naprave z iOS 8 in iOS 9, torej iPhoni 5S, iPadi Air, iPadi mini 2, šesta generacija iPod Touch in novejše (s procesorji A7, A8, A8X, A9, in A9X), pesti zanimiv hrošč. Če datum na napravi postavimo na 1. januar 1970 in napravo ponovno zaženemo, ta med zagonom obvisi in se ne postavi več. Nenavadnega hrošča so odkrili uporabniki reddita in ga večkrat reproducirali.

Napako je mogoče odpraviti s popolno izpraznitvijo (ali odklopom, če vam uspe) baterije, ki ponastavi datum in uro. Zanimivo je, da niti ponastavitev naprave na tovarniške nastavitve prek Itunes ne odpravi težave, ker se ura pri tem posegu ne spremeni. Nemogoče je napravo pomotoma nastaviti na 1. januar 1970, ker prestavitev datuma za tako daleč ni trivialna,...

30 komentarjev

Microsoftova pametna ura neuradno oktobra

Nike Fuelband

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pametne ure, pasovi, zapestnice in ostale naprave, ki si jih nadenemo, nezadržno korakajo v naše življenje, so ugotovili tudi v Microsoftu. Apple in Google sta že napovedala in celo pokazala svoje pametne naprave, sedaj pa jima sledi tudi Microsoft. Uradno je sicer znanega bolj malo, neuradno pa vemo že precej.

Prvi je o tem že pretekli mesec pisal Forbes. Microsoft se pripravlja na izdajo pametne naprave v obliki zapestne ure, ki bo merila cel kup vitalnih znakov, začenši s srčnim utripom. Naprava ne bo povezljiva le z Windows Phone, ampak se bo znala pogovarjati z Androidnimi napravami in iOS. To je precej razumljiva odločitev, saj sta Android (80-odstotni tržni delež) in iOS (15...

10 komentarjev

Google Docs, Sheets in Slides za iOS in Android

Google - Google je izdal samostojne aplikacije za Google Docs, Sheets in Slides, ki so namenjene uporabnikom Applovih mobilnih naprav s sistemom iOS in uporabnikom Androida. K temu jih je brez dvoma vzpodbudila Microsoftova zbirka Office, ki je marca letos prispela na iOS, hkrati pa Apple že nekaj časa za nove naprave iWorks ponuja povsem brezplačno. Ker je bil doslej edini način za dostop do dokumentov v Google Docs in njihovo urejanje prek spletnega vmesnika Drive, je Google poskrbel za izdajo samostojnih aplikacij.

Te sedaj tečejo tudi brez povezave v splet. V načinu brez povezave je mogoče dokumente tudi urejati, saj se na napravo shrani lokalna kopija, ki se po ponovni vzpostavitvi povezave sinhronizira v oblak. Še vedno pa je mogoče do istih...

11 komentarjev

Office za iOS je tu

Ars Technica - Po napovedih je Microsoft izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena Aplovim iPadom. S tem je Office na voljo za vse naprave na iOS, saj je na iPhonu že nekaj časa dosegljiv. Hkrati so izdali tudi posodobitve verzij za iPhone in Android.

Paket, ki vključuje Word, Excel in PowerPoint za iPad, je brezplačen in ga je mogoče namestiti iz spletne trgovine iTunes App Store. Toda brezplačna verzija bo omogočala le ogledovanje dokumentov, medtem ko bo za ustvarjanje novih in urejanje obstoječih treba imeti naročnino na Office 365 ali Office 365 Home Edition, ki staneta deset oziroma sedem dolarjev mesečno (ali desetkrat toliko za celo leto).

Mobilni Office je povezan z...

20 komentarjev

Microsoft OneNote brezplačen za Windows in Mac

Ars Technica - Kot smo napovedovali, je Microsoft pohitel in izdal brezplačno verzijo svojega programa za organizacijo in urejanje zabeležk OneNote za Windows in Mac OS X. Uporabniki slednjega so ga deležni prvič in ga lahko prenesejo iz Mac App Stora, za Windows pa jo snamemo z domače strani. Obe verziji sta brezplačni. Doslej je bila na voljo zastonjska verzija za Windows 8 in Windows Phone, ostali pa so jo morali kupiti v okviru Officea.

Brezplačnost prinaša določene omejitve, med katerimi je omejenost licence za domačo in akademsko...

9 komentarjev

Office prihaja na iOS

vir: Reuters
Reuters - Verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office za uporabo na Applovih mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS je tik pred vrati. Kot pravijo viri blizu podjetja, je Office za iOS že dokončana in čaka le še na odločitev izvršnega direktorja Nadelle, kateri datum bo najprimernejši za izid.

V Redmondu morajo pohiteti, saj gre za eno največjih zamujenih priložnosti. Po nekaterih ocenah Microsoft izgubi skoraj sedem milijonov dolarjev dnevno (oportunitetna izguba), ker še niso izdali verzije Office za iPade. Konkurenca namreč ne počiva.

Verzija Officea za namizne Mace obstaja že vrsto let, zadnja inačica pa je izšla oktobra 2010, za letos pa je v izdelavi prenovljena verzija. To...

34 komentarjev

Jailbreak za iOS 7

9to5Mc - Tri mesece po izidu nove verzije Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 7 smo končno dočakali prvi untethered jailbreak, ki lastnikom naprav iPhone (vseh verzij), iPod touch, iPad in iPad Mini (uradno na verzijah od iOS 7 do iOS 7.0.4, uspelo pa je tudi uporabnikom iOS 7.1 beta 2) omogoča pridobitev popolnega nadzora nad napravo. Jailbreak je Božiček prinesel od mož v skupini evasi0n, ki so izdali tudi že nekaj jailbreakov za prejšnje verzije. Postopek je sorazmerno preprost in hiter, saj traja približno pet minut.

Iskanje ranljivosti v iOS, ki jih lahko uporabimo za jailbreak, postaja čedalje težje početje. Medtem ko smo za prve iPhone čakali le nekaj dni ali tednov, se ta čas podaljšuje. Za iPhone 4S smo čakali skoraj 100...

16 komentarjev

Firefoxa za iOS in Windows RT ne bo

SXSW Interactive. Z leve: Mike Taylor, Jay Sullivan, David Dehghan in Seth Rosenblatt.

CNet - V Mozilli so še enkrat ponovili, da Firefoxa za Applove naprave z operacijskim sistemom iOS ne bo. Razvoj namreč ni smiseln, saj so Applove zahteve neživljenjske, je na SXSW povedal Mozillin podpredsednik. Razlog je kakopak Applova zahteva, da katerikoli brskalnik na iOS za uporablja pogon WebKit za izris strani, česar pa Mozilla noče. Recimo, Google je izdal svoj brskalnik Chrome za iOS, o tem pa razmišlja tudi Opera, ki bo s Presta itak prestopila na WebKit.

Mozilla je že leta 2009 dejala, da je verzija za iOS zelo malo verjetna, leta 2011 pa so jo že odpisali. Kljub temu je bila do lanskega septembra na voljo Mozilla Firefox Home, ki je skrbela za sinhronizacijo zavihkov in zaznamkov na iOS, ni pa bila polnokrvni...

12 komentarjev

Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

CNet - Le en dan po predstavitvi beta verzija prihajajočega Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 5 so ga že uspeli zlomiti (jailbreak), tako da je na njem mogoče poganjati tudi nepodpisane aplikacije. Uspeh je prva objavila skupina iPhone Dev Team na Twitterju.

Ugotovili so, da je iOS 5 ranljiv na znan exploit limera1n, kar je član ekipe z imenom MuscleNerd izkoristil. Uporabili so iPod...

6 komentarjev

Znane cene in izdaje Office 2010

Ars Technica - Trinajsta inkarnacija pisarniškega paketa Office, ki nosi ime Office 2010 in interno oznako Office 14 (trinajstico so vsled triskajdekafobije preskočili), bi morala iziti že lani, pa so jo v Microsoftu prestavili na leto 2010. Leto 2010 je tu in z njim tudi cene nove verzije, medtem ko bomo morali do samega izida še malo počakati (napoved je trenutno junij). Na voljo bodo tele verzije:
  • Home and Student (Word, PowerPoint, Excel, OneNote) 149/119 dolarjev
  • Home and Business (Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook) 279/199...

48 komentarjev