»

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev

Redhat bo uradno podprl Hammer - x86-64

Slashdot - RedHat je napovedal, da bo v svojih produktih podprl procesorje temelječe na arhitekturi Hammer. Vse skupaj bo namenjeno predvsem strežniškemu trgu, poskrbeli pa bodo tudi, da bo linux hkrati dobro poganjal tudi stare 32 bitne programe. Glede na to, da RedHat vse popravke Linux jedra in ostalih komponent pridno prispeva nazaj v community, to pomeni, da bo celoten Linux zelo dobro podpiral Hammerja. Verjetno bo podpora Hammerju dostopna prej kot bo MS uspel izdati 64 bitna polkna. V bistvu nova jedra 2.5 podporo že vsebujejo, prilagoditi pa bo treba še ostale dele sistema. Klik tukaj!

10 komentarjev

Intervju z Linusom

Linux Weekly News - Na OSNews so naredili intervju z Linusom Torvaldsom, ki ima zagotovo največ zaslug za nastanek Linuxa in vedno nadzoruje razvoj Linux kernela ali po domače, jedra. Ravno zaradi tega so ga povprašali, zakaj tako zavlačujejo z jedrom 2.5. Odgovor je bil povsem preprost: Linus še vedno ni zadovoljen s staro 2.4.x različico, zato se bodo še nekaj časa zadržali na razvoju stare različice, vendar pa nam dvomestne številke na mestu x dajo vedeti, da izid različice 2.5 ni več daleč. Poleg samega jedra, so se v intervjuju dotaknili tudi napovedi o prihodnosti, kaj si Linus misli o konkurenci (WinXP, BSD ...), kaj bi se dalo izboljšati, ipd. Vsekakor zanimivo branje.
Ker pa smo ravno začeli debato z Linux kerneli, ne morem mimo sveže različice, ki nosi številko 2.4.12. Ta je sicer stabilna, vendar pa ni ravno idealna, saj ima nekaj problemov s paralell portom. Če jo vseeno želite preizkusiti, po končanem prevajanju namestite popravek. Lahko pa se tudi izognete popravku in preidete na novo...

0 komentarjev

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev

Uničen Duron koristno uporabljen

Overclockers Australia - Pri navijanju procesorja ali natikanju hladilnika nanj, včasih ne gre vse po načrtu. Rezultat ponesrečenega načrta pa se odraža v uničenemu procesorju. Ne preostane nam drugega, kot da procesor zaženemo v smeti ... Konec zgodbe. No, obstaja tudi drugačna rešitev. Uničen procesor lahko še vedno koristno uporabimo. Če ste "ponosni" lastnik uničenega Durona/Thunderbirda/drugega procesorja in ne veste za kaj bi ga uporabili, potem si preberite to zgodbico, ki jo je napisal nesrečni lastnik uničenega Durona. Zgodba pa govori o tem, kako je tip uničen procesor uporabil kot obesek za ključe. Vsaj nekaj.

5 komentarjev

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev

Nvidia overclocker utility za Linuxaše

Evil 3D - Mhja, za nas "navadne uporabnike" še en izmed množice overclockerskih programčkov za Nvidiine kartice ni kakšna posebno zanimiva novica, toda za Linuxaše je to nekaj zelo zanimivega (predvidevam... Linuxaši so namreč čudne žverce, ki jih ne razumem najbolje ). Na strani Evil 3D si tako lahko priskrbite programček z imenom NVClock, ki bo omogočil navijanje Nvidiinih kartic tudi pod Linuxom. Welcome .

0 komentarjev