»

AMD-jevi novi procesorji

Slo-Tech - Čeprav se je CES končal že pred slabim mesecem in je AMD na njem pokazal nekaj novosti (A10-7890K), vsega tedaj niso razkrili. Tako so lahko danes pokazali nova APU-ja A10-7860K in A6-7470K ter klasičen procesor Athlon X4 845.

Slednji ima štiri jedra Excavator, ki tiktakajo s frekvenco 3,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, osem vodil PCIe 3.0, grafičnega jedra pa seveda nima. Deklarirana poraba električne energije je 65 W, pričakovana maloprodajna cena pa 70 dolarjev (oziroma pri nas evrov). Spomnimo, da je AMD še pred meseci vztrajal, da je idealna poraba Excavatorjev okrog 15-30 W in da so namenjeni rabi v prenosnih napravah, sedaj pa smo dobili namizno verzijo čipa - oziroma malo naviti v principu mobilni čip boljše kakovosti.

Druga zgodba pa sta...

219 komentarjev

AMD končno izdal strežniške procesorje ARM

AMD - AMD je končno začel prodajati svoje procesorje Opteron A1100 SoC iz družine Seattle, ki so zgrajeni na arhitekturi ARM in namenjeni za uporabo v strežniških sistemih. Napovedali so jih že januarja 2014, a so zaradi več zamud in prelaganje luč sveta ugledali šele sedaj.

Procesorji imajo štiri ali osem 64-bitnih jeder A57, ki tečejo s taktom 1,7 do 2,0 GHz. Drugonivojskega predpomnilnika je 4 MB, tretjenivojskega pa 8 MB. Pomnilniški krmilnik podpira DDR ali DDR4, ki ga lahko skupaj uporabimo do 128 GB. Šibkejše jedro A5 skrbi za nadzor sistema, ima pa tudi namenski čip za šifriranje in stiskanje, 8 vodil PCIe 3, 14 SATA3 in dva priključka za desetgigabitni ethernet.

Modeli so trije, dva imata osem jeder (A1170 in A1150), eden pa štiri (A1120). Osemjedrnika imata deklarirano...

26 komentarjev

AMD predstavil mobilne procesorje šeste generacije Carrizo

vir: AMD
AMD - AMD je te dni vendarle predstavil šesto generacijo svojih APU-jev s kodnim imenom Carrizo, ki so namenjeni prenosnikom srednjega razreda s cenami 400-700 dolarjev. Bežno so jih kazali že od januarskega CES-a, sedaj pa so odstrli vse skrivnosti. Gre za čipe z deklarirano najvišjo porabo 15 W, ki sodijo nekako v rang Core i5-5200U.

Največja razlika v primerjavi s starejšimi generacijami je brez dvoma podpora HSA 1.0, ki omogoča deljenje in souporabo skupnega pomnilnika tako za procesorski (CPU) kot grafični del (GPU). Je tudi prvi APU s podporo za strojno dekodiranje H.265/HEVC in z integriranim južnim mostom (Southbridge). To je pomembno, ker namenska vezja prinašajo tudi manjšo porabo energije, kar blagodejno vpliva na avtonomijo. AMD si je integracijo vseh teh komponent lahko privoščil zaradi novega...

36 komentarjev

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

AMD predstavil svoji prvi strežniški procesor na ARM

Referenčni dizajn matične plošče

Ars Technica - AMD je predstavil Opteron A1100, ki so ga bežno razkrili v začetku leta. Posebne pozornosti je vreden zato, ker gre za prvi strežniški procesor, ki ga je AMD izdelal na arhitekturi ARM.

Opteron A1100 Seattle ima osem 64-bitnih jeder ARM Cortex A57, ki so izdelani v 28 nm-tehnologiji. Paroma si delijo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko je 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. Pomnilniška krmilnika podpirata DDR3 in DDR4 do skupne kapacitete 128 GB. Čip ima osem povezav za PCIe 3.0, osem vodil za SATA 3.0, dvakrat 10-gigabiten ethernet, I2C, SPI, UART. V kriptografskem koprocesorju najdemo vrsto namenskih vezij za AES, šifriranje z eliptičnimi krivuljami, RSA, SHA ter...

48 komentarjev

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Sistem Seamicro z visokim številom jeder

vir: AnandTech
AnandTech - Jasno je, da AMD na področju namiznih, relativno visoko zmogljivih procesorjev bolj ali manj stagnira. A to morda ni tako hudo, kot se je zdelo še pred leti, saj je ta del računalniškega sveta zadnjih nekaj let v upadanju. Po drugi strani beležimo rast mobilnih naprav, ki pa so procesorsko relativno šibke. Posledične se vedno bolj in bolj zanašajo na oblačne storitve, torej na strežnike. AMD počasi koraka proti varčnim čipom, namenjenim mobilnim napravam (majhni in lahki prenosniki, tablični računalniki), a še več stavijo v strežniškem svetu. Strategija zna biti odlična, saj so predstavili nekaj zanimivih novosti, nasploh pa strežniški svet prinaša višje dobičke. Pri AMD-ju največ očitno stavijo na...

8 komentarjev

AMD izdal nove procesorje za mobilne naprave

X-Bit Labs - AMD je včeraj izdal nove procesorje z vgrajenim grafičnim jedrom, tako imenovane APU-je, ki so namenjeni uporabi v mobilnih napravah. Gre za procesorje iz družin s kodnimi imeni Temash, Kabini in Richland, ki imajo jedra Jaguar x86, različne frekvence, količine predpomnilnika ter število grafičnih jeder.

Iz družine Temash prihajajo dvojedrni in štirijedrni predstavniki. Dvojedrni ima oznako A4, štirijedrni pa A6. Sodijo v razred elitne mobilnosti, kakor ga imenuje AMD, saj jih odlikuje izrazito nizka poraba energije (2 W na...

4 komentarji

AMD izdal Opterone 6300 (Abu Dhabi)

HotHardware - AMD je danes izdal nove procesorje Opteron z jedri iz družine Piledriver. Pod imenom serije Opteron 6300 (kodno ime Abu Dhabi) se skrivajo procesorji, ki imajo do 16 jeder, kar že nakazuje njihovo namembnost. V uporabi bodo zlasti v strežnikih in podatkovnih centrih, kjer lahko pričakujemo do 40-odstotne pohitritev v primerjavi s prejšnjo generacijo Opteronov 6200 (Interlagos).

Na voljo so modeli, ki imajo štiri, osem, dvanajst ali šestnajst jeder. Najpožrešnejši imajo deklarirano največjo porabo (thermal design) do 140 W, medtem ko šibkejši predstavniki porabijo le pol toliko. Frekvence bodo segale od 1,8 GHz v najbolj oskubljenem modelu 6366 HE (ki...

11 komentarjev

Novice iz AMD-ja

Socket G34

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD se aktivno pripravlja na izid 12-jedrnih procesorjev s kodnim imenom Magny Cours. Tokrat so se, zanimivo, prvič odločili lepiti jedra (le-to je stalna praksa Intela), saj bosta v enem pakiranju dva šestjedrnika, ki ju poznamo pod kodnim imenom Istanbul. Z dvakrat več računskimi jedri bi bilo normalno pričakovati večjo porabo, a temu ne bo tako. AMD pravi, da naj bi bile termalne zmogljivosti novih procesorjev bolj ali manj enake trenutnim šestjedrnikom, kar bodo, poleg nižje frekvence, dosegli tudi z novostmi na področju upravljanja z energijo. Ker bo dvanajst jeder za optimalno računanje zahtevalo veliko podatkov in naprednejšo komunikacijo med procesorji, bodo le-ti prišli na novem podnožju, Socket G34. Slednje bo, kot je trenutno stalna...

9 komentarjev

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji