»

Xeoni odslej poimenovani po plemenitih kovinah

AnandTech - Minuli mesec so sicer določeni podatki že ušli na internet, sedaj pa je Intel vse skupaj potrdil še uradno. Procesorji Intel Xeon bodo dobili povsem nova poimenovanja. Namesto dosedanjih E3, E5 in E7 in verzij E/EP/EX bo Intel procesorje Xeon poimenoval podobno kot izdajatelji kreditnih kartic. Osnovni modeli bodo bronasti, zmogljivejši srebrni in zlati, najdražji pa platinasti. Pridevke E/EP/EX pa bo nadomestil enotni SP, ki pomeni Scalable Processor. Prvi procesorji SP se že proizvajajo, na voljo pa bodo sredi leta.

Spremembe so posledica dejstva, da procesorji niso več zgolj procesorji. Dandanes imajo vgrajene različne čipe, denimo za ethernet, Omni-Path ali AVX512 za vektorsko računanje. Po starem modelu smo imeli jedra v variantah LCC (low core count),...

15 komentarjev

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar

Creative podprl Titanium procesorje

X-Bit Labs - Kljub temu, da je Creative izgubil malce slovesa, ki ga je užival, ko so na svet prihajale še Voodoo2 in RivaTNT/TNT2 kartice, še vedno namerava vzdrževati svojo serijo grafičnih kartice. Pred kratkim so jo pomladili s tremi novimi karticami, ki bazirajo na najnovejših Nvidiinih Titanium čipih.
  • Blaster GeForce3 Titanium 500 se imenuje kartica, na katero je pricinjen čip GeForce3 Ti500, ki deluje s frekvenco 240 MHz. Kartica vsebuje še 64 MB 500 MHz (250MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce3 Titanium 200 bazira na čipu GeForce3 Ti200, ki deluje s frekvenco 175MHz. Na kartici je 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

  • 3D Blaster GeForce2 Titanium bazira na GeForce 2 TI čipu, ki deluje s frekvenco 250 MHz. Kartica je opremljena s 64MB 400MHz (200MHz DDR) DDR SDRAM pomnilnika.

Kot mogoče že veste, Creative ne bo proizvajal teh kartic, ampak jih bo samo prodajal. Proizvajalec bo MSI. Cena kartic bo $370, $226 in $170. Še vedno preveč za večino uporabnikov :P ...

6 komentarjev

Titanium kartice

X-Bit Labs - Nvidia je uspešno izdala svojo serijo Titanium čipov, vendar pa marsikoga zanima, katere grafične kartice na teh čipih lahko pričakujemo v prihodnje:

GeForce3 Ti 500:
  • ASUS V8200T5

  • AbsoluteMM Morpheus Titanium 500

  • ELSA Gladiac 921

  • Hercules 3DProphet III Titanium 500

  • InnoVision Tornado GeForce3 Titanium 500

  • MSI G3Ti500 Pro

  • VisionTek Xtasy 6964

GeForce3 Ti 200:
  • ASUS V8200T2

  • ELSA Gladiac 721

  • Hercules 3DProphet III Titanium 200

  • InnoVision Tornado GeForce3 Titanium 200

  • MSI G3Ti200 Pro

  • VisionTek Xtasy 6564

GeForce2 Ti:
  • ASUS V7700Ti

  • Gainward GeForce2 TI/500 XP "Golden Sample"

  • Gainward GeForce2 TI/450 TV "Golden Sample"

  • ELSA Gladiac 516

  • Hercules 3DProphet II Titanium

  • InnoVision Tornado GeForce2 Titanium

  • Prolink GeForce2Ti

  • VisionTek Xtasy 5864

Skoraj vse kartice so narejene na podlagi Nvidiinega referenčnega dizajna in delujejo na standardnih frekvencah. Večinoma se razlikujejo samo v barvi tiskanega vezja. Izjeme so samo ASUS-ove kartice, ki ne uporabljajo referenčnega dizajna in...

6 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

Nvidia vse zanika

3DGPU - Razni odzivi podjetij na razne govorice utegnejo kdaj pa kdaj kar zmesti človeka, saj ne ve ali bi jim verjel ali ne. Razne govorice so nas pred kratkim bombardirale z datumi prihodov novih GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra procesorjev, ki pa so se na koncu izkazale za lažne. Nvidiin odziv na te govorice glede GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra čipov se glasi nekako takole: "Just a rumor...nothing planned.". Ali jim naj verjamemo, ali pa se Nvidija pripravlja na kakšno presenečenje? Samo za primer naj podam, da je 3dfx tik pred propadom govoril, da se niti slučajno ne mislijo prodati konkurenci, ali npr. Bungie, ki je govoril, da z Microsoftom nimajo nič, danes pa je postal sestavni del Microsoftove igričarske industrije. Vsekakor raznim odzivom na govorice, pa tudi govoricam samim ne verjemite preveč, ker saj veste - nekdo pove nekomu kakšno stvar, potem pa jo drugi malce priredi, da izpade bolje itd. Najbolje je še vedno počakati na uradne izjave iz "hlevov" matičnih podjetij....

0 komentarjev

Strogo neuradno

M3DZone - Jst bi si tudi želel prijatelja... Takega, ki bi mi povedal kdaj bo izšla Geforce3 MX. Človek pri M3DZone ga ima. Dela pri Nvidii in mu je povedal (neuradno, seveda), da bo GeForce3 MX izšla v petek, 24. avgusta (ja, ta petek). Jedro bo delovalo pri 175MHz, pomnilnik pa pri 200MHz DDR. Izšla bo v dveh verzijah. Ena z ventilatorjem in druga brez (očitno mislijo na overclockerje...). GeForce3 Pro ( ali pa Ultra, ker ni razvidno iz pisma) bo izšla v ponedeljek, 27. avgusta (ja, danes teden). Izšli bosta dve verziji. Ena z jedrom delujočim pri 240MHz in pomnilnikom pri 250MHz DDR, in druga, katere jedro bo tudi delovalo pri 240MHz pomnilnik pa pri 260MHz DDR. Če so novice resnične, bomo videli v petek...

15 komentarjev

GeForce3 MX?

Guru 3D - Pri Guru3d so zelo navezani na Creativ-ove produkte. Zato je tudi Creative zelo navezan na njih. Vedno so prvi, ki dobijo v test njihove grafične kartice, mp3 playerje, zvočnike,... so tisti, ki gredo na ogled Creativove tovarne... Skratka eni na druge so navezani.
Tako tudi ni čudno, da so iz vira znotraj Creativa dobili fotografijo grafične kartice, ki bo izšla septembra. Sicer njihov vir ni rekel, da gre za GeForce3 MX, ampak nobena kartica zdaj v prodaji (in v prihodnje) ni podobna tej na fotografiji. Najbolj je podobna GeForce2 MX tako da je logično sklepati, da gre tu za GeForce3 MX. Ali pa tudi ne?

8 komentarjev

Pretiravanje?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Meni nepoznano podjetje (pa verjetno tudi vam), Unika, bo izdalo posebno vrsto GeForce2 MX grafične kartice. Kaj bo na njej posebnega? Količina pomnilnika. Če je novica resnična, potem bo ta kartica prva ne-profesionalna kartica s 128MB pomnilnika.
Potem, ko je Hercules ugodovil, da se mu (še) ne splača izdelati GeForce3 s 128MB, ker je pospešek v igrah premajhen, se je našla Unika, ki bo naredila prav to. Samo raje kot na GeForce3, na cenjšem GeForce2 MX. Cilj tega je verjetno pol-profesionalno tržišče, ki potrebuje toliko delovnega pomnilnika. In s pravilno modifikacijo, se MX spremeni v Quadro. Bomo videli...

13:32 Dodatno raziskovanje te novice je odkrilo, da bo kartica delovala na Geforce2 MX400,...

1 komentar

100x CD-ROMi

Slo-Tech - Podjetje Afreey je predstavilo še en mejnik na področju optičnih pogonov, in sicer svoj True-X DVD/CD-ROM pogon. Gre za trenutno najhitrejši bralnik CD in DVD ploščkov, hitrost pa si zagotavlja s tehnologijo True-X, ki smo jo videli že v Kenwoodovem 72x dirkaču. Skrivnost te tehnologije je branje z več laserji naenkrat, kar omogoča manjšo hitrost vrtenja ploščka s podatki, toda zelo velike prenose. Afreeyev izdelek tako DVDje bere s kar 25x hitrostjo, CDje pa s 100x, kar teoretično pomeni prenos 13.5MB/s. Žal podjetje nima nobenega zastopnika v Evropi, tako da OZZY (ki je novico poslal) priporoča čimprejšnjo nabavko kakšnega...

6 komentarjev

Nvidia GeForce3 MX

X-Bit Labs - Veliko je bilo govora o Nvidiini Geforce3 low-cost kartici. Končno vam lahko postrežemo z nekaj informacijami. Kodno ime čipa je, kot vas večina že ve, NV17. Kartica bo verjetno stala manj kot $150. Kartica naj bi popolnoma podpirala vse DirectX 8 funkcije. Nvidia načrtuje, da bodo prototipi izdelani že v začetku poletja, uradno pa namerava Nvidia naznaniti GeForce3 MX v začetku jeseni. Kartica naj bi podpirala TwinView tehnologijo in DDR SDRAM ali SDRAM. O vseh podrobnostih čipa (frekvenca, cevovodi, možnost zapolnjevanja...) ni znano še nič. Nvidia bo, kot ponavadi, skrivnost varovala do zadnjega trenutka. Vse navedne informacije so neuradne.

16 komentarjev

Nvidia se prodaja

X-Bit Labs - No ja, ne ravno Nvidia, ampak njen najnovejši GeForce3 čip. Izšel je že v začetku marca, ampak ga Nvidia ni spustila v prodajo. Domnevno zaradi driverjev, ki bi GeForce3 delali krivico. Tokrat je zares izšla. Kje drugje, kot na Japonskem. Zadnja verzija čipa, ki je tudi na grafični kartici je A05. NV20 (prototip GeForce3) je imel oznako A01. Prva grafična kartica ne tem čipu pa je prišla iz podjetja, imenovanega PixelView. Kartici je ime XX-Player MVGA-NVG20A in ima 64MB DDR SDRAM-a. Pomnilnik je zelo hiter, saj nosi oznako 3.8ns.
Prvotna načrtovana cena GeForce3 kartic je bila $500 in več. Cena je od marca občutno padla. Tako morate na japonske za dotično kartico odšteti okoli $400. Ne pozabite, da so vse stvari na Japonskem dražje. Kartica naj bi v Evropi in Severni Ameriki stala okoli $350. Kar pa je že spodobna cena za kartico te vrste. ELSA, Leadtek in ASUS bodo kmalu izdali svoje GeForce3 kartice, ki bodo verjetno imele še kakšne posebne dodatke. ...

2 komentarja

Samsung najavil 500MHz DDR DRAM čipe

X-Bit Labs - Samsung, ki se zadnje čase razvija v pravega velikana pomnilniške industrije, je danes najavil prve 128MB DDR DRAM čipe, ki uradno delujejo pri 500MHz (250MHz DDR). Že v zelo bližnji prihodnosti bodo te čipe začeli pošiljati raznih proizvajacem grafičnih kartic, to leto pa nameravajo samo s tem pomnilnikom zaslužiti okoli 700 milijonov $. Glede na ta podatek je mogoče sklepati, da bo 500MHz DDR pomnilnik do konca tega leta postal nekaj povsem vsakdanjega na grafičnih pospeševalnikih. V bistvu je 500MHz pomnilnik neuradno že sedaj v uporabi... recimo Leadtekov GeForce2 Pri je opremljen s 5ns EliteMT čipi, ki delujejo pri 500MHz.

0 komentarjev

Herculesov GeForce2 MX Ultra

Riva Station - Ok, MXa Ultre verjetno nikoli ne bo, toda nova Herculesova kartica je verjetno najbližje temu nazivu. Gre namreč za GeForce2 MX kartico s kar 64MB pomnilnika. Pomnilnik na kartici bo že tovarniško deloval pri 200MHz, tako da bo šlo za najhitrejšo kartico na tržišču. Koliko je izdelava take kartice sploh smiselna je vprašanje, mogoče celo še bolj kot vprašanje kdo za vraga bi to sploh kupil. Kljub privlačnim specifikacijam seje treba zavedati, da trenutno ni igre, ki bi izkoriščala tako količino pomnilnika in da je edini pospešek, ki ga kartica nudi pred ostalimi hitrost pomnilnika, ki so jo z 166 dvignili na 200MHz. Glede na to, da je skoraj vsakega MXa mogoče naviti na 200MHz RAM in glede na ceno, ki bo po vsej verjetnosti kar zasoljena, je nakup resno vprašljiv...

3 komentarji