»

Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Slo-Tech - Kot smo pisali pred malo več kot tednom dni, sta se MPAA in Gary Fung nedavno dogovorila za zaprtje popularnega torrent iskalnika Isohunt. Fung je priklop na elektriko dokončno izklopil minulo sredo. Sedaj bi moral plačati še 110 milijonov dogovorjene odškodnine, vendar je seveda jasno, da MPAA tega denarja, tako kot ne onih 105 milijonov, ki jim jih je ob zaprtju obljubil LimeWire-ov avtor Mark Gorton, ne bo nikoli mogla izterjati. Znesek je bolj psihološke narave, se pravi, naj bi druge odvračal od podobnih podvigov.

Je pa še ena podobnost s primerom LimeWire. Njegova uporabniška...

9 komentarjev

Isohunt mrknil

Gary Fung, avtor Isohunta.

Slo-Tech - Po sedmih letih in pol tožarjenja ima Gary Fung, ustanovitelj popularnega torrent iskalnika IsoHunt, očitno dovolj. Poravnava z MPAA je bila podpisana ta četrtek, v njej pa se je Fung zavezal trajno zaustaviti svojo spletno stran ter nekje napraskati 110 milijonov dolarjev odškodnine za tožence-oškodovance, kjer seveda najdemo največje ameriške filmske studije. MPAA seveda že slavi.

Podpis poravnave je bil bolj ko ne le še vprašanje časa. V začetku novembra si je ameriško okrožno sodišče v Los Angelesu že tako želelo njegove prisotnosti (je sicer Kanadčan, iz Vancouvra) zaradi pogajanj o 600 milijonski odškodnini. O krivdi so odločili že letos spomladi. Takrat je bil spoznan za odgovornega pomoči pri kršitvi avtorskih pravic (contributory copyright...

55 komentarjev

Tožba zoper CNET zaradi Limewira zavržena

Slo-Tech - Maja letos je producent in podjetnik Alki David, ki ima v lasti FilmOn, vložil skupinsko tožbo zoper priljubljeno spletno stran CNET, ker naj bi ta ponujal P2P-program LimeWire na svoji spletni strani Download.com in hkrati oglaševal njegovo rabo v ilegalne namene. Samo ponujanje programa ni kaznivo (prenesen je bil 220-milijonkrat), problematično pa je domnevno nagovarjanje uporabnikov k rabi v nezakonite namene in s tem povezanim zaslužkom, na čemer je slonel primer. Tožbi zoper CNET in njegovega lastnika CBS se je pridružilo tudi nekaj izvajalcev.

David je ta teden od tožbe prostovoljno odstopil. Njegov odvetnik je sicer

2 komentarja

LimeWire sklenil poravnavo za 105 milijonov dolarjev

CNet - Ustanovitelj LimeWira Mark Gorton je v svojem imenu in v imenu svojega podjetja sklenil poravnavo z ameriško cehovsko organizacijo glasbenikov RIAA v postopku pred sodiščem zaradi kršitve avtorskih pravic z razpečevanjem skladb prek programa LimeWire. Sodišče je lani v kazenskem postopku razsodilo, da se mora delovanje LimeWira ustaviti, letos pa se je začel še civilni postopek. Založbe so terjale plačilo odškodnine v višini od 400 do 75.000 milijard dolarjev (za primerjavo, ameriški bruto družbeni proizvod je manjši od 15.000 milijard dolarjev, sodišče pa je zahtevek označilo kot absurden), sedaj pa so dobile 105 milijonov dolarjev (ali 0,00014 odstotka najvišje zahtevane odškodnine).

Gorton pa ni nikakršen revež, ki...

9 komentarjev

Prenosi glasbe prek P2P na najnižji ravni

LimeWire je bil glavni motor izmenjave glasbe prek omrežij P2P.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Po lanskem zaprtju storitve LimeWire se je število uporabnikov interneta, ki glasbo nelegalno izmenjujejo prek omrežij P2P, spustilo na najnižje ravni v zadnjih letih. V podjetju NPD, ki izvaja različne raziskave trga, ugotavljajo, da se je število uporabnikov interneta v ZDA, ki glasbo delijo prek P2P, prepolovilo in spustilo na 12 milijonov.

LimeWire so zaprli oktobra in v zadnjem lanskem kvartalu je število delivcev glasbe prek P2P upadlo za 43 odstotkov. To ni presenetljivo, saj je na vrhuncu svojega delovanja LimeWire pokrival polovico, v zadnjih izdihljajih pa tretjino trga. Po...

26 komentarjev

RIAA terja zaprtje LimeWira

CNet - Ameriška organizacija RIAA, ki ščiti pravice glasbenikov in založnikov, je na zvezno sodišče v New Yorku naslovila zahtevo po zaprtju storitve LimeWire. Njeni odvetniki so v zahtevi sodišču zapisali, da z vsakim dnem obratovanja LimeWire nastaja škoda za tožnike, ki je ne morejo povrniti niti denarne odškodnine. Razsežnosti kršitev avtorskih pravic, ki jih povzroča LimeWire, so nepojmljive, dodajajo.

Sodnica Kimba Wood je prejšnji mesec v nagli sodbi (angl. summary judgment) odločila, da Lime Group, mati LimeWira, in ustanovitelj Mark Gorton...

24 komentarjev