»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Tri naloge ter štiri ure in pol. Dva dni pozneje pa enako.

Slo-Tech - Tudi na 55. mednarodni matematični olimpijadi, ki je letos potekala v južnoafriškem Cape Townu, so se slovenski tekmovalci dobro odrezali in osvojili dve bronasti medalji in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Juš Kosmač (Gimnazija Jesenice), Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor) in Luka Lodrant (Gimnazija Ravne na Koroškem). Juš Kosmač (221. mesto, 19 točk) in Juan Gabriel Kostelec (256. mesto, 17 točk) sta osvojila bronasti medalji.

Matematična olimpijada je najstarejša in še danes največja mednarodna olimpijada v znanju za srednješolce. Letos je tekmovalo 560 tekmovalcev iz 101 države....

16 komentarjev

Južna Koreja zaradi strahu pred vohunjenjem ne bo uporabljala Huaweijeve opreme

The Wall Street Journal - Južna Koreja se je odločila, da za občutljivo telekomunikacijo z ZDA ne bodo uporabljali opreme kitajskega proizvajalca Huawei, ker se bojijo vohunjenja. Trenutno za mobilne telekomunikacije v Južni Koreji skrbijo podjetja KT, SK Telecom in LG Uplus, ki vsa uporabljajo Huaweijevo opremo. To pa moti ZDA, ki ima v Južni Koreji vojaška oporišča, zato so si od decembra prizadevali za odslovitev Huaweija.

Zato bo Južna Koreja poskrbela, da bodo promet med ZDA in Južno Korejo, ki bo vseboval občutljive informacije, na primer vojaške, diplomatske in podobne, pošiljali po kanalih, ki ne uporabljajo Huaweijeve opreme. Nezadovoljstvo s tem kitajskim podjetjem so ZDA pokazale že večkrat, opirajo pa se na trditve, da je kitajska vojska odgovorna za številne vdore v ameriške strežnike. Čeprav tako...

16 komentarjev

Slovenci praznih rok z matematične olimpijade

Slo-Tech - Pa smo dobili še rezultate četrte letošnje naravoslovne olimpijade. Včeraj zvečer se je v kolumbijski Santi Marti končala 54. mednarodna matematična olimpijada, na kateri je sodelovala tudi slovenska ekipa. Sestavljali so jo Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Mihaela Pušnik, Klara Nosan (obe I. gimnazija v Celju), Amadej Kristjan Kocbek in Rok Havlas (oba II. gimnazija Maribor). Slovenski ekipi tokrat ni šlo vse po načrtih, saj niso osvojili nobene medalje, je pa četverica (Kristjan Kocbek, Kostelec, Krajnik, Pušnik) osvojila pohvale za pravilno rešeno eno nalogo (od šestih). (Kako težke so bile naloge, lahko ocenite sami.)

Prvo mesto je romalo na Kitajsko in v Južno...

36 komentarjev

Dvakrat bron za Slovenijo na fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V danskem Københavnu se je zaključila 44. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je sodelovala tudi Slovenija. Med več kot 381 tekmovalci iz celega sveta so slovensko ekipo sestavljali Michel Adamič in Bine Brank (oba Gimnazija Bežigrad), Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) in Žiga Nosan (Gimnazija Ledina). Dosegli so najboljši rezultat po letu 2010, in...

1 komentar

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Slo-Tech - Danes se je zaključila tudi 53. mednarodna matematična olimpijada (IMO 2012), ki je od 4. do 16. julija potekala v Mar del Plati v Argentini. Šestčlanska slovenska ekipa se je na tekmovanju odrezala solidno in osvojila dve bronasti medalji in štiri pohvale, kar je najboljši rezultat po letu 2007.

Bronasti medalji sta osvojila Vesna Iršič (19 točk 42) in Veno Mramor (17 točk) (oba Gimnazija Bežigrad), pohvale pa so dobili Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Matjaž Leonardis (I. gimnazija v Celju) in Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad).

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 548 tekmovalcev iz 100 držav, ki so si razdelili 51 zlatih, 88 srebrnih in 138...

16 komentarjev

Bron na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Letošnjo bero kolajn na mednarodnih olimpijadah iz znanja za srednješolce zaključujejo tekmovalci z za našo stran najbolj zanimive 23. mednarodne računalniške olimpijade, ki je potekala na Tajskem v Pattayi. Za Slovenijo so tekmovali Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), Ernest Beličič (ERSŠG Ljubljana), Klemen Kloboves (Gimnazija Škofja Loka) in Jure Slak (Gimnazija Vič). Slovensko ekipo sta spremljala Roman Dorn (UL FRI) in Jan Berčič (študent UL FMF). Matjaž Leonardis je osvojil bronasto medaljo (80. mesto, 367 točk od 600), ostalim našim pa je zmanjkalo nekaj znanja in sreče. Zmagal je Gennady Korotkevich iz Belorusije, ostali rezultati pa so na voljo na organizatorjevih straneh.

...

5 komentarjev

Bron za Slovenijo na matematični olimpijadi

Slo-Tech - Po ostalih olimpijadah iz znanj se je prejšnji teden končala še 52. mednarodna matematična olimpijada, ki je potekala v Amsterdamu na Nizozemskem. Slovenijo so v konkurenci skoraj 600 tekmovalcev iz več kot 100 držav zastopali Nik Jazbinšek (Gimnazija Bežigrad, mentorica Olga Arnuš), Matjaž Leonardis, Veno Mramor (oba Gimnazija Bežigrad, mentorica Urška Markun), Aleš Omerzel, Mihaela Pušnik in Neža Žager-Korenjak (vsi trije I. gimnazija v Celju, mentor Kristjan Kocbek). Veno Mramor je osvojil bronasto medaljo (16 točk od 42), Matjaž Leonardis (15 točk), Neža Žager-Korenjak (12 točk) in Nik Jazbinšek (10 točk) pa pohvale za v celoti rešeno vsaj eno nalogo od šestih. Zmagala je Lisa Sauermann iz Nemčije, ki je edina...

21 komentarjev

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev