»

Konsolidacija trga trdih diskov ustvarja duopol

X-Bit Labs - Prihajajoči prevzemi na trgu trdih diskov (WD bo prevzel Hitachi, Seagate bo odkupil Samsungov del) bodo na tem področju udejanjili novo realnost, ki bo še najbližje duopolu. Novi večji Western Digital bo imel okrogel 50-odstotni tržni delež, medtem ko bo Seagte obvladoval 40 odstotkov trga. Konkurenci, ki je praktično le še Toshiba, odkar je prevzela Fujitsu, bo ostala le desetina drobtinic.

Tako bodo namesto nekdanjih sedmih velikih igralcev (IBM in Hitachi sta se združila že davnega leta 2003) ostali le še trije, pa še tod bosta dva imela v rokah vse vzvode. Vprašanje je, kaj to pomeni za končne uporabnike. Višje cene ali višjo kakovost? Primeri duopolov so že znani, najbolj očiten primer sta AMD in Intel, pa to sploh ne...

14 komentarjev

Terabajt za prenosnike

vir: engadget
engadget - Jasno je, da se z dobrim palcem manj širine trdi diski za prenosnike ne morejo kosati z večjimi, 3,5 palčnimi diski. A to ni ustavilo razvojnikov pri Western Digital, katerim je v 2,5 palčno ohišje uspelo stlačiti za kar terabajt podatkovnih plošč. V primerjavi s 3,5 palčniki so še vedno pol manjši, a je bil preskok s 500 GB na 1 TB zelo hiter. Čast prvega terabajtnega diska je WDju sicer prevzel Hitachi, a so se zdaj vrnili dvojno, s prvim 2 TB diskom na sploh in prvim 1 TB mehanskim, 2,5 palčnim diskom. Do te magične številke jih je sicer prehitel pureSillicon, ki je že pred časom predstavil terabajtni SSD. Prostornost seveda ne pride brez odrekanja, čemur je...

41 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Super Talent 16 GB SSD

AnandTech - O solid state pogonih, ki za pomnjenje namesto vrtečih se magnetnih plošč uporabljajo leni nikamornegrem pomnilnik, se besediči že nekaj časa, v praksi pa smo videli bolj malo dejanskih izdelkov. Zadnje čase kapljajo na trg prenosni računalniki z omenjenimi pomnilnimi napravami, medtem ko se bodo na področje namiznih računalnikov očitno prebile še kasneje.Enega od prvih tovrstnih testnih primerkov iz podjetja Super Talent so dobili na test fantje pri AnandTechu, obnesel pa se je povsem po pričakovanjih. 16-gigabajten pogon je s svojim superiornim dostopnim časom najhitrejše verzije običajnih trdih diskov prehitel v testih, kjer je dosti...

16 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

Macromedia Flash MX

ZDNet - Na spisunjenje dotične novičke sem sicer želel počakati vsaj do trenutka, ko bi si stvarco ogledal ter posledično spisal malce globljo novičko, a na račun ogromnega povpraševanja (če gre verjeti Macromediinim besedam) mi še vedno -- tri dneve po splavitvi -- demo verzije še ni uspelo dobiti. Zatorej teorija.

Verzija MX je že četrta po vrsti z drastično spremenjenim vmesnikom. To se sicer niti ne sliši tako hudo, a zna biti resna težava: če gre verjeti besedam znanca, ki je sicer hud poznavalec Flasha in ActionScripta, da se mora večine stvari naučiti znova. No ja, vsaj razumevanje filozofije Flasha tukaj pomaga. Macromediini programerji so se nas končno usmilili ter vnesli predpripravljene skupke kode, kot recimo gumbe ter 'scroll bare'. Hvala vam! Hvalevredna je tudi poteza avtorjev, ki se vse bolj osredotočajo na razsvetljevanje programerjev, da Flash ni zgolj oz. predvsem namenjen opravilom, kot so 'intro' filmčki ter bleščeče strani, ampak predvsem zelo dobra tehnologija, kjer...

4 komentarji

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja